null Les Biblioteques de Gavà es consoliden com a referents culturals i de foment de la lectura

  • La Josep Soler Vidal i la Marian Colomé van registrar un 50%  més de visites que en 2022,  amb 183.781
  • També van incrementar el nombre de persones usuàries  i els préstecs realitzats


Balanç 2023

 

Les dues biblioteques de Gavà, la Josep Soler Vidal i la Marian Colomé, són un pilar bàsic en la difusió de la cultura i el foment de la lectura. Es tracta de dos equipaments de titularitat municipal adscrits a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.

Les Biblioteques de Gavà posen a disposició de la ciutadania una àmplia gamma de serveis, fons bibliogràfics i activitats. El seu objectiu és apropar la lectura a tota mena de públic a través de diferents iniciatives: clubs de lectura, conferències, presentació de llibres, exposicions, i moltes altres.

El 2023 es va produir un increment de l’ús de la majoria dels serveis a les Biblioteques de Gavà. En concret va augmentar el nombre d’usuaris i usuàries així com les visites, es van fer més préstecs i es van posar en marxa nous serveis. Així mateix, més ciutadans i ciutadanes van participar en les activitats organitzades.

La Biblioteca Josep Soler Vidal és la que va registrar millors números. Però, cal tenir en compte que la Biblioteca Marian Colomé va estar tancada durant sis mesos amb motiu de les obres de rehabilitació, de novembre de 2022 a abril de 2023.

20è aniversari de la Josep Soler Vidal i reestrena de la Marian Colomé

L’any 2023 ha estat marcat per la celebració del 20è aniversari de la Biblioteca Josep Soler Vidal i les obres de rehabilitació i millora de la Biblioteca Marian Colomé.

La Biblioteca Josep Soler Vidal es va inaugurar l’abril de 2003. Des d’aleshores, l’equipament s’ha adaptat a les noves necessitats dels usuaris i usuàries i ha incrementat els serveis que ofereix.

Per celebrar aquests 20 anys la programació de les activitats va tenir com a fil conductor “el temps” amb l’objectiu de reflexionar sobre aquest concepte des de diferents perspectives: gestió del temps, ritmes circadiaris, reforma horària, cures, temps i pantalles, conciliació, viatges en el temps, temps històric.

Al voltant d’aquesta temàtica es va fer un taller de bullet journal o la xerrada sobre inversió del temps en noves economies. Com a cloenda d’aquesta commemoració es va muntar una exposició sobre el temps de l’artista Vanessa Linares, un mural col·laboratiu i una xerrada sobre els viatges en el temps a càrrec de l’escriptor i especialista en ciència-ficció, Ricard Ruiz Garzón.  També es van editar en exclusiva punts de llibre commemoratius col·leccionables, amb un disseny diferents per a cada mes de l’any.

Així mateix, es va posar en marxa un laboratori ciutadà. Consisteix a idear un aparador cultural de forma conjunta amb la ciutadania. Com a resultat, s’ha dissenyat un nou espai expositiu, viu i en constant evolució, que esdevé el reflex de com els usuaris i usuàries imaginen les seves biblioteques.

La reforma de la Biblioteca Marian Colomé ha marcat un abans i un després en aquest equipament. Es va actuar en pràcticament tots els espais de l’equipament, renovant les instal·lacions o modificant el seu accés a la vegada que se substituïa part del mobiliari, tal com va poder comprovar la ciutadania en la jornada de portes obertes celebrada coincidint amb la Diada de Sant Jordi.

Amb motiu de la reforma, també es va renovar i modernitzar tot el material, i es va incorporar l’autoservei de préstec de documents amb tecnologia RFID i punt de consulta entre d’altres.

La remodelació també va permetre guanyar espai exterior. L’accés anterior del carrer de Rafel Casanova s’ha aprofitat convertint-se en un espai de jardí ombrívol per a la lectura o activitats del centre.

Les dades de 2023

Visites

En total, les dues biblioteques van rebre 183.781 visites, un 50% més respecte a 2022, quan se'n van registrar 123.891.

  • JSV va rebre un total de 176.904 (14.742 al mes) per 115.695 al 2022.
  • MC va rebre 6.877 en 8 mesos (859 al mes). En 2022 van ser 8.196 (683 al mes).

Aquest increment generalitzat demostra el paper que fan les dues biblioteques com impulsores de la cultura al municipi i la difusió de la lectura. 

Usuaris-usuàries

En 2023, es van fer 1.232 altes per 983 el 2022. Cal destacar que a la MC, un cop va reobrir va fer 171 nous usuaris en 8 mesos.

Actualment, les biblioteques compten amb un total de 16.250 usuaris.

Préstecs

En relació amb el servei de préstec (llibres, revistes, jocs de taula, CD i DVD) es va incrementar en un 7,5% amb una mitjana al dia de 360. Aquesta xifra suposa un 15% més respecte a 2022. Cal remarcar que es van assolir rècord en els préstecs de llibres d’imaginació per a infants de 7-9 anys i de 10-12 anys arribant als 5.254 préstecs.

El préstec de llibres entre les dues biblioteques permet disposar d’un únic servei bibliotecari a la ciutat, amb dos equipaments complementaris en fons i serveis. Des de la reobertura de la MC, es disposa d’un servei de missatgeria entre els dos equipaments, reduint així el temps d’espera per a l’usuari i usuària.

Relacionat amb el préstec s’ofereix la possibilitat de préstec de llibres electrònics a través d’eBibliocat. Al llarg de 2023 se'n van  registrar 6.152, incrementant-se en més de 400. Aquest servei és una plataforma tecnològica que permet  accedir al catàleg i prendre en préstec les principals novetats editorials en format digital per poder llegir a diferents dispositius (tauletes, telèfon, ordinadors o lectors de llibres electrònics).

Més activitats

Per fomentar la lectura, des de les biblioteques s’organitzen diferents activitats,  que en 2023 van incrementar el nombre d’assistents en un 12% respecte al 2022.

  • L’any passat es van posar en marxa quatre nous clubs de lectura. Tres adreçats a públic infantil (un per a 8-9 anys i dos per a 10-11 anys) i un de novel·la romàntica per a persones adultes.
  • Es va crear el centre d’interès d’Emergència Climàtica, ubicat a la primera planta. Les publicacions monogràfiques aborden les causes i les conseqüències del canvi climàtic des de diferents perspectives com ara la social, la legislativa, l’econòmica.
  • Àlbums Busca i troba (llibres-joc a l’estil “On és Wally?”).
  • Per primer cop es va implementar l’experiència de servei comunitari amb estudiants d’ESO. L’alumnat participant va assessorar en TIC a gent gran, animació lectora a la sala infantil i van ajudar a potenciar la col·laboració amb entitats i associacions locals.
  • Durant el 2023 s’ha reprès el préstec de jocs de taula a la biblioteca Josep Soler Vidal. La col·lecció compta amb més de 200 propostes per a tota mena de públic. Està situat en un espai més ampli i accessible de la sala d’audiovisuals, a la planta baixa.

Altres propostes

  • Superlectors”: iniciativa de foment de la lectura entre els infants que en 2023 va celebrar una edició renovada amb una de les participacions més nombroses dels darrers anys amb un total de 74 infants.
  • Col·laboració i participació en diferents esdeveniments: Sant Jordi, Sakura Fest, la Supernit de TV3, cicle festiu de ciutat, celebració de commemoracions i dies internacionals, etc.
  • 7a edició del concurs d’escriptura teatral Paraules en escena i presentació de les obres guanyadores.
  • Visites escolars per apropar les biblioteques als joves i que coneguin tot allò que ofereixen. Al llarg de 2023 s’han fet un total de 56 visites.
  • Durant 2023 s’han enfortit les relacions de col·laboració entre les biblioteques i les entitats de la ciutat.

Projectes per a 2024

Si el 2023 va se un any molt important per a les Biblioteques de Gavà, enguany no ho serà menys.

Les Biblioteques de Gavà han estat seleccionades per participar en dos grups de treball de la Xarxa de Biblioteques Municipals. A cadascun dels grups de treball només hi participen 15 biblioteques de la província.

Aquests projectes són:

  • Amb tots els Sentits, primera infància, lectura i biblioteca. El projecte s’orienta a pensar de forma comunitària i dissenyar formes de mediació directa i indirecta per arribar a tota mena de públic, en especial a aquelles famílies que no se senten atretes per la biblioteca. Al mateix temps, es volen dissenyar mediacions que arribin i eduquin als adults per acompanyar a la lectura en la primera infància. Cal pensar que les biblioteques són espais on fer possible el naixement del vincle afectiu amb la lectura.

La feina feta fins ara en el marc de l’Espai familiar, ha estat clau a l’hora de ser seleccionades per formar part d’aquest projecte.

  • Mou fitxa, el joc de taula a les biblioteques. Es vol crear un espai de treball i discussió al voltant dels jocs de taula, conèixer el que s’està fent, identificar les necessitats i reptes actuals, i desenvolupar propostes de millora. Es faran activitats a les mateixes biblioteques amb la participació dels professionals vinculats al projecte.

Les línies estratègiques a treballar en aquest any són quatre:

  • La lectura i la cultura com a eix bàsic: treballar per revertir a l’àmbit local la tendència negativa que indiquen els informes sobre lectura i comprensió lectora. Aquest objectiu cal treballar-lo en col·laboració amb altres agents educatius i culturals de la ciutat.
  • Comunicació de la xarxa de biblioteques: dissenyar una imatge de les biblioteques més consolidada. Fidelitzar i captar nous usuaris/usuàries a través de les xarxes socials i les eines de difusió existents. Imatge i missatge atractiu i amb accions que permetin la interacció amb ells.
  • Els serveis, valor fonamental de les biblioteques de Gavà: Posar el focus en el disseny d’una col·lecció àmplia, variada i d’interès pels usuaris i usuàries. Aposta per la biblioteca “portes enllà” i que siguin un agent actiu de dinamització lectura a l’activitat cultural de la ciutat.
  • La biblioteca com a agent comunitari: enfortir la relació de les biblioteques amb el seu entorn potenciant la participació ciutadana, l’acció comunitària i el treball en xarxa. Trobar noves formes d’implicació ciutadana, ampliar i fer créixer la xarxa de contactes i col·laboracions amb nous vincles.