null El programa “A-porta” arriba al barri de Can Tintorer de Gavà

  • Les picaportes visitaran prop de 900 habitatges, ja que també es desenvoluparà la segona fase del projecte al barri de les Colomeres

  • S’informarà dels serveis i ajudes de l’Ajuntament i com estalviar en la factura de l’aigua i la llum i es podran conèixer les necessitats del veïnat i detectar situacions de solitud no desitjada


Gavà desplega una nova fase del programa de caràcter social “A-porta”, impulsat per  la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC). El projecte arriba al barri de Can Tintorer on les picaportes visitaran 415 habitatges. Així mateix, es desenvoluparà la segona fase al barri de les Colomeres on visitaran 453 habitatges.

A-Porta té com a objectiu potenciar i donar visibilitat a les habilitats i lideratge veïnals per augmentar la cohesió social i donar resposta a necessitats bàsiques de persones en situació de vulnerabilitat. Veïns i veïnes dels barris de Can Tintorer i Colomeres seran els encarregats d'informar i assessorar els altres membres de la comunitat.

Les “Picaportes”, entre altres qüestions, oferiran consells i recursos per fer una gestió de consum d'energia i aigua responsable: com reduir la despesa en els rebuts, mesures per estalviar aigua i com adaptar la llar al fred i a la calor amb solucions de baix cost. D'altra banda, els i les Picaportes també informaran sobre l'accés a drets socials, recerca de feina, recursos del barri, gestió de residus, convivència i civisme. Alhora, en el seu contacte amb el veïnat treballaran per detectar possibles situacions de solitud no desitjada tant en el cas de persones grans com a qualsevol edat. 

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia ha destacat que “es tracta d’un projecte molt interessant i que permet a l’Ajuntament obtenir informació molt important per treballar aquells temes que interessen al barri on es desenvolupa el projecte. A més, es creen lligams veïnals i es cohesiona la barriada. Per això, és important la implicació de l’Associació de Veïns per generar activitats i dinàmiques entre el veïnat”. Per Badia és rellevant que A-porta es realitzi a Can Tintorer “un barri molt divers, amb inquietuds molt diferents i les conclusions seran força interessants”.

La coordinadora del projecte a Gavà, Carlota López ha destacat que “l’ànima del programa és crear xarxa veïnal, donar vida al barri, aconseguir una connexió entre els veïns i veïnes, que es relacionin i ajudin, crear vida comunitària que, en molts casos s’està perdent”. Per López la implicació de l’Ajuntament, les associacions de veïns i Aigües de Barcelona és clau per assolir l’èxit del projecte. 

Barris empoderats

A-porta és una iniciativa de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC). El programa es va iniciar a Catalunya l’any 2016, a Gavà va arribar al 2021. Des de llavors, s’ha desenvolupat als barris de Ca n’Espinós, Ausiàs March, Congrés, Les Ferreres i les Colomeres on les picaportes han visitat un total de 1.200 habitatges.