null Gemma Badia: “Tots ens estimem la pagesia, per tant tirem endavant totes les administracions per garantir el seu futur”

La Fira, punt àlgid de la programació “Temps d’Espàrrecs” omplirà Gavà d’activitats relacionades amb el seu producte estrella de Gavà amb la implicació de nombrosos sectors 


Inaugurada la 69a Fira d’Espàrrecs

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, el ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, i el president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Josep Pañella, han inaugurat aquest matí la 69 edició de la Fira d’Espàrrecs de Gavà.

L’acte inaugural, en el sí de la Mostra Agrícola, s’ha convertit en un al·legat en favor de la pagesia dies després de les intenses pluges que han negat els camps. Les autoritats presents han reivindicat el seu paper cabdal i han posat de manifest la necessitat d’impulsar les infraestructures i millores que garanteixin la seva pervivència.

L’alcaldessa Gemma Badia ha estat contundent: “Necessitem que hi hagi aquella inversió decidida, pactada, pressupostada i que quan plogui molt ens doni la capacitat de treure l’aigua com cal, la neta i la bruta, cap a la depuradora. I és moment de dir-ho aquí, a la inauguració de la Fira perquè afecta la pagesia, perquè posar en perill els conreus i, també la qualitat de les nostres platges”.

L’alcaldessa ha volgut recordar que la barreja d’aigües pluvials i residuals es produeix en alta. “No em cansaré de dir-ho necessitem infraestructures, i la pagesia sempre tindrà al costat l’Ajuntament en aquestes reivindicacions i fent tot allò que podem. Una opinió compartida per totes les institucions aquí representades. Tots ens estimem la pagesia, per tant, tirem endavant per garantir la seva viabilitat i el seu futur”.

Gemma Badia ha reiterat que la Fira d’Espàrrecs d’avui dia és gràcies a la implicació d’una ciutat orgullosa del seu producte estrella. “Hem fet d’aquesta la gran festa de Gavà, amb una restauració abocada en treure el màxim profit d’uns espàrrecs únics i posar-los a l’abast de tothom, d’un comerç que veu en aquest un gran aparador, i d’unes entitats que mostren la seva vitalitat. I també tenim una gran oferta musical, per arrodonir la festa. Us convido a gaudir-la”.

El ministre Hereu ha posat en relleu els valors que transmet la Mostra Agrícola, ànima de la Fira. “No podem oblidar qui està darrere d’això, qui ho fa possible. A Europa, els últims anys hem après que no podem delegar la producció dels productes que necessitem. L’experiència ens ha fet ser conscients la importància de produir ben a prop, cosa que no vol dir negar el comerç, però sí tenir la seguretat de posar en valor béns com els que hi ha en aquesta exposició i protegir el sector que ens proveeix dels que cada dia mengem”.

Hereu ha afegit que “cal fer nostre, com a repte de tot el país, aturar l’abandonament de l’activitat agrícola i ser capaços que joves pagesos i pageses mantinguin aquesta activitat que tantes generacions han defensat”.

El conseller Mascort ha assegurat ser conscient que “ser pagès a Catalunya és molt difícil. A tot Europa l’índex d’abandonament de l’activitat agrària creix. La competència deslleial de productes forans ho fa cada cop ho fa més complicat, però també és cert que cada vegada posem més eines a disposició de la pagesia del país per ajudar-los dignament que no a sobreviure de la feina que fan”.

Mascort ha qualificat de “tresor” el Parc Agrari del Baix Llobregat, “un espai on cal fer tots els esforços per preservar –lo alhora que preservem els espais naturals del Delta. Cal passar a la protecció efectiva, amb la gestió dels espais i una comunió del medi natural i l’activitat agrícola”.

El president de la Cooperativa Agropecuària, Josep Pañella, ha assegurat que és imprescindible “posar fil a l’agulla de molts temes que tenim a la taula: una ampliació de la Zona ZEPA que per a nosaltres és inadmissible; impulsar un parc agroalimentari que asseguri el futur de la pagesia; i dotar els camps de les infraestructures que necessitem, com un segon cargol d’Arquimedes, que eviti que s’inundin els nostres camps”.

A banda aquestes demandes, Pañella, ha convidat a seguir la festa de la Fira, tot destacant la implicació i l’alta participació de les famílies pageses en la Mostra Agrícola. “És un gran orgull representar a tots els pagesos i pageses de Gavà que han crescut al camp, envoltats de terra, eines, llavors i mirant al cel, i que s’esforcen per portar el nom de Gavà arreu amb els nostres productes emblemàtics”.

Un cap de setmana de festa

La Fira és el punt àlgid de Temps d’Espàrrecs, una àmplia programació al voltant del conreu estrella dels camps de Gavà. Un certamen que combina tradició amb modernitat i que es desenvolupa a l’entorn la plaça de Jaume Balmes.

La Mostra Agrícola és, una edició més, l’ànima de la Fira, amb els tradicionals lots d’espàrrecs, les paneres artístiques (tant de verdura fresca com de llavors) i les paneres de verdures.

La Fira també és un reflex de l’activitat d’altres sectors econòmics com és el comerç i la restauració amb la mostra comercial i artesanal i GastroGavà. A la cita culinària participen enguany 18 restaurants que, a la plaça de Jaume Balmes i amb una terrassa més amplia, ofereixen les millors tapes amb l’espàrrec blanc com a protagonista. Tot això, regat amb la millor selecció vinícola de dos cellers de la ciutat i amb actuacions de dj’s per crear un ambient únic

En el marc de la Fira se celebra la 3a edició de la Mostra d’Entitats on, aquest dissabte, associacions i clubs esportius donen a conèixer el seu amb un seguit d’activitats lúdiques.

Enguany, amb motiu del centenari de la Policia Municipal, el cos té major visibilitat. Amb un espai al carrer de Sant Pere, al costat de la Mostra Agrícola, els més petits tenen l’oportunitat de conèixer els vehicles de la Policia Municipal i rebre consells sobre civisme i seguretat.

La música, una de les grans protagonistes de Temps d’Espàrrecs, també tindrà un lloc rellevant el cap de setmana la Fira. Agafant el relleu de The Tyets, Varri Brava i Maruja Limón, actuaran Stay Homas i els grups locals Soulmates i Cash Caravan.