PLA D'ACTUACIÓ MUNICIPAL 2024-2027

 

 

L’Ajuntament de Gavà ha aprovat el Pla d’Actuació Municipal (PAM) del present mandat, que es desenvoluparà fins al 2027 i amb l’horitzó posat cap a l’Agenda Urbana 2030.

El PAM és el full de ruta que recull les principals actuacions que ens proposem posar en marxa al llarg dels propers anys, especialment els projectes i les iniciatives que comporten millores i transformacions per perfilar el futur de la ciutat, sempre en benefici de tots els veïns i les veïnes de Gavà.

Aquestes actuacions segueixen els criteris definits al Pla d’Acció de l’Agenda Urbana Gavà 2030  i estan alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Sota el lema "47.000 opinions i totes són importants" s'obre un procés d’informació i consulta on la ciutadania pot conèixer el contingut del document i dir els projectes que considera són més interessants o necessaris perquè Gavà continuï avançant.

De l'11 de març a l'11 d'abril, la ciutadania pot triar les accions que estimi més importants omplint un formulari digital o escanejant el codi QR.

41 actuacions

El PAM s’estructura en 5 grans blocs, corresponents als cinc àmbits de gestió municipal i inclou 41 intervencions.

  • Planificació Territorial i Desenvolupament Econòmic Sostenible

L’impuls a la dotació d’habitatge protegit, amb un primer espai per allotjament dotacional, i més promocions per a persones amb discapacitat, joves i gent gran, encapçala la llista d’accions.

La recuperació del Centre Cultural en un espai lúdic i social per convertir-lo en una illa d’equipaments junt amb la Casa de les Famílies és un altre dels objectius. També es treballarà en  l’impuls de nous espais de transformació urbanística per crear habitatge i impulsar nova activitat econòmica. Destaquen els nous barris de can Ribes, ca n’Horta i Canyars, el sector productiu ambiental dels Joncs i l’Espai Roca, així com la regeneració urbana de diferents àrees.

El reforç del posicionament de Gavà com a ciutat de negocis, amb la creació i creixement d’empreses locals, junt amb l’atracció d’empreses nacionals i internacionals, és una altra de les fites, així com la posada en marxa d’un pla per a la consolidació i dinamització dels eixos comercials.

Un nou impuls a estratègies i projectes d’economia circular; el desenvolupament d’un projecte agroalimentari que complementi els usos tradicionals amb la innovació, la millora i modernització dels polígons industrials de la mà de l’Agenda Urbana dels Polígons de Gavà, la revisió del Pla Estratègic de Turisme, la diversificació d’activitats en el marc de Temps d’Espàrrecs per posicionar-la com a festa de referència a la primavera, i la consolidació de la Unió de Cooperadors, són altres de les accions previstes.

  • Espai públic, qualitat dels barris i medi ambient

El PAM inclou accions adreçades a fer de Gavà una ciutat més segura i més cívica, proposant la millora permanent de la plantilla i recursos de la Policia Municipal i la intensificació de la coordinació amb la resta de cossos de seguretat. Això es concretarà en la creació d’una nova base policial a Gavà Mar i donant continuïtat a la implementació de càmeres de videovigilància.

El document també posa el focus en la millora dels barris, de la mà de la remodelació de l’avinguda de l’Eramprunyà. També promovent l’accessibilitat i manteniment dels carrers de Santa Teresa i Tresols, Fortià Casanovas, Riu Ebre, Riu Besòs, i Vandellòs, la millora de la connexió de Ca n’Espinós amb el nucli urbà, i amb programes com Junts Fem Barri i campanyes d’asfaltat i repintat. La millora de l’accessibilitat també s’estendrà als equipaments i a l’espai públic, amb intervencions a l’entorn de les parades de bus i a l’accés a la Biblioteca Josep Soler Vidal.

La consolidació de Gavà com a ciutat animalista, s’aconseguirà mitjançant la millora i ampliació d’espais per als gossos, el control i protecció de la població de gats.

També s’introdueixen accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic. Entre elles, l’adaptació del verd urbà a espècies més resistents i de menys consum d’aigua, la generació d’espais d’ombra artificials, la millora i preservació dels boscos, i l’increment de la recollida selectiva amb el nou sistema porta a porta a l’Illa o l’ampliació de les zones de recollida comercial. A més es contemplen actuacions per reduir la demanda energètica dels equipaments municipals, com ara la reforma integral del Pavelló Jacme March, la millora de la Zona Esportiva de Can Torelló i la instal·lació de plaques fotovoltaiques a set equipaments municipals.

Gavà també vol avançar cap a una mobilitat més neta amb la implantació de la Zona de Baixes Emissions. L’àrea d’accés restringit per als vehicles sense distintiu ambiental començarà al juliol. Per a una millor aplicació, es generaran noves bosses d’aparcament al sector nord del Cementiri i al carrer de Roger de Flor, a més d’ampliar l’aparcament existent al carrer Girona. Una manera també de recuperar l’espai públic per a la ciutadania i alhora atendre la necessitat d’aparcament del veïnat.

L’entrada en funcionament de la ZBE anirà precedida del nou sistema d’aparcament regulat a Gavà Mar, amb la implementació de la zona verda i l’ampliació de la zona taronja.

  • Educació, Esports, Cultura, Igualtat i Relacions amb la Ciutadania

El Pla d’Actuació Municipal inclou un seguit d’accions per garantir la igualtat d’oportunitats per a totes les persones i famílies, la cohesió social i la protecció dels col·lectius més vulnerables.

Una de les grans prioritats és l’atenció a la gent gran, amb la millora dels espais, les activitats i els serveis que afavoreixin un envelliment actiu i saludable i la prevenció de les situacions de soledat no desitjada.

L’optimització de l’ús dels equipaments i la seva millora, donant un impuls als centres cívics com a motors de dinamització dels barris i la creació d’una xarxa d’espais per a la infància i les famílies són altres intervencions destacades.

En l’àmbit de l’esport i l’activitat física, destaca la reformulació del programa “Aprèn a nedar” per assegurar la gratuïtat per als escolars d’I5 a 2n de Primària de tots els centres públics i concertats. També la construcció de la piscina ludicoesportiva de Ca n’Horta; la creació del Centre de Mar, l’habilitació d’un espai esportiu a les Massotes, i l’ampliació i millora de can Torelló. S’impulsa així la creació de nous equipaments acompanyada de la reordenació de les instal·lacions esportives actuals per optimitzar-ne els usos i un major suport a les entitats esportives.

Gavà és una ciutat manifestament feminista. El PAM recull la creació del Casal Feminista, un nou espai integral per a les dones de Gavà per promoure la igualtat de gènere i lluitar contra la discriminació i la violència masclista.

En l’àmbit cultural es proposa la transformació de l’American Lake en un espai de formació, creació i promoció de projectes musicals. També la millora de l’Espai Maragall, programes de suport a la cultura popular i noves inversions en el patrimoni cultural de la ciutat.

  • Acció Social i Salut

La potenciació de la xarxa de serveis a persones dependents i de suport a les seves famílies, així com els serveis socials municipals, junt amb una nova estratègia local d’inclusió són els eixos d’actuació per aquest mandat.

Algunes accions incloses són l’obertura d’un espai municipal d’atenció a persones dependents; la creació d’un nou sistema de targetes moneder, la creació d’una oficina de gestió de prestacions socials, i la generació de més habitatge d’emergència social, junt amb l’actualització del Pla Local per a Persones amb Discapacitat.

  • Àmbit de Serveis Generals, Hisenda i Règim Intern

En aquest apartat, destaca la posada en marxa de l’assistent virtual Gàvius, per facilitar la gestió i l’accés a les ajudes socials en una primera fase, i es potenciaran canals d’atenció ciutadana, assegurant màxima disponibilitat horària i mitjans presencials i digitals.