null Més participació que mai a la 69a Fira d’Espàrrecs de Gavà

GastroGavà ha superat les xifres d’assistents de la passada edició amb 27.590 degustacions servides

La Mostra Agrícola, amb 37.000 visitants, ha tornat a sorprendre els visitants amb les seves creacions i els productes de qualitat

Els concerts, la Mostra comercial, artesanal i d’automoció, la Mostra d’entitats i la celebració del centenari de la Policia Municipal altres atractius del certamen


La 69a edició de la Fira d’Espàrrecs de Gavà s’ha tancat amb un gran èxit de participació en totes les seves activitats. La bona acollida per part de la ciutadania i els esforços de tots els participants han fet de la Fira un veritable espectacle pels sentits.

En l’acte de cloenda, l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia ha agraït a tots els sectors implicats la seva participació en la Fira “als pagesos que són els protagonistes, als restauradors, als comerciants, a la Policia Municipal que ens han ensenyat a través d’una exposició els seus 100 anys d’història, a les entitats, les escoles i les famílies participants en la Mostra Agrícola”. Badia també ha tingut paraules d’agraïment pel personal municipal que ha col·laborat i treballat aquests dies com PRESEC, el Departament de Comerç i Fires, el Departament de Comunicació i als mitjans locals. “Ha estat un èxit sense precedents. Aquests dies Gavà ha donat el millor de si. Per això, em sento molt satisfeta, molt agraïda de la col·laboració de tot el teixit econòmic i associatiu de la ciutat. Això no té preu”, ha afegit Gemma Badia.

Per la seva banda, el vicepresident de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Salvador Barri ha valorat la Fira de forma positiva per la bona resposta de les famílies pageses “Tot i que el camp té el problema del relleu generacional, s’ha d’agrair que a la Fira sí que hi ha aquest relleu. La participació de moltes famílies que participen, sobretot en la confecció de paneres artístiques, des d’avis, pares, fills, nets. Moltes famílies unides que fa que la Mostra sigui un èxit i es mantingui l’esperit de la Fira”.

En aquesta edició, la Mostra Agrícola ha tornat a ser l’ànima de la Fira, amb un total de 79 paneres. D’aquestes 66 han participat a concurs i les restants han estat 3 lots d’espàrrecs i una desena de treballs fets per escoles i entitats del  municipi.

Els pagesos han elaborat les tradicionals paneres en les seves diferents modalitats:  paneres artístiques de verdures (12), paneres artístiques de llavors (36), els lots d’espàrrecs (11) i les paneres de verdures (7). En aquesta edició, la Mostra Agrícola, que a la sortida acollia l'espai infantil "Els Petits Pagesos", ha estat visitada per 37.000 persones.

Un cop més, els participants s’han superat i han destacat per la seva creativitat. Els guanyadors han estat:

En la categoria de paneres artístiques de verdures, fetes amb verdura fresca, el primer premi ha estat per la família Reyes Lladó, amb una recreació d’una ballarina en moviment. El segon premi ha recaigut en Carme Roig per la reproducció de diversos déus egipcis i el tercer ha estat Carla i Biel Roig per la recreació d’un gos amb la seva caseta.

A la modalitat de paneres artístiques de llavors, els premis han estat per: el primer per Josep Olivella per la reproducció de la senyera de l’Orfeó Català, el segon per Joan Margarit Querol amb un quadre d’un cavall arrossegant una càrrega de branques, i el tercer ha recaigut en Neus Sanfeliu per un quadre d’una princesa acaronant un lleó.

En la categoria de paneres de verdures, el primer premi ha estat per la família Vives Rosa. El segon per Andreu Margarit i  el tercer per Martí Vives.

Pel que fa a la categoria de lots d’espàrrecs els guanyadors ha estat Narcís Sanfeliu, seguit de la família Purset Tarrida i tercera Martina Codinach.

Per la seva banda, el Mercat de Pagès ha comptat amb 3 expositors de venda directa que han venut un total de 1.740 quilos de verdura i 730 manats d’espàrrecs.

La Fira és un reflex de l’activitat econòmica i del dinamisme de Gavà. A més del sector agrícola el certamen ha acollit el vessant comercial, artesanal, de restauració i associativa del municipi.

En el marc de la 69 edició de la Fira d’Espàrrecs s’ha celebrat GastroGavà, que enguany ha ampliat l’espai de degustació a la plaça de Jaume Balmes per poder cobrir la demanda, ha tornat a ser un èxit. Enguany s’han servit 27.590 degustacions, 3.669 més respecte a l’any passat quan es van donar 23.921. Dissabte a la nit és quan més degustacions s’han donat amb un total de 7.032 (4.813 degustacions en 2023). La resta de degustacions servides s’han repartit entre divendres nit (5.294), dissabte matí (6.180), diumenge al migdia (6.584) i diumenge nit (2.500).

GastroGavà ha comptat amb la presència d’una vintena de restaurants de tots els punts de la ciutat que han ofert degustacions de qualitat, amb espàrrecs de Gavà, productes de l’Horta gavanenca i del Parc Agrari del Baix Llobregat com a protagonistes.

La mostra gastronòmica ha inclòs la Mostra de Vins amb la presència de dos cellers de la ciutat que han apropat varietats produïdes en l’entorn del Baix Llobregat. Així mateix, GastroGavà s’ha completat amb un ampli programa d’activitats amb actuacions musicals, tallers infantils, i sessions de showcooking a càrrec de prestigiosos xefs. Per primera vegada en la història del GastroGavà i en format mediàtic, s’ha comptat amb la presència del xef Estrella Michelin, Iñaki Aldrey. També han mostrat els seus dots culinaris els guanyadors del concurs d’Escola Hosteleria Sant Feliu.

La Fira també ha estat un aparador pels comerços amb la Mostra Comercial, Artesanal i d’Automoció que s’ha distribuït al llarg del carrer de Sant Pere, entre Martí l’Humà i Montflorit. Un total de 61 expositors comercials, d’automoció i artesanals, que han ocupat un total de 82 espais firals.

Així mateix, en el marc de la Fira s’ha celebrat la 3a edició de la Mostra d’Entitats durant tota la jornada de dissabte. Un total de 43 entitats gavanenques de diferents àmbits han donat conèixer les seves activitats i han amenitzat la Mostra amb tot un ventall d’activitats i actuacions. 

D’altra banda, destacar el programa musical de Temps d’Espàrrecs amb vuit concerts que van comptar amb la presència de 22.000 persones, destacant el l’actuació de The Tyets, dimarts a la nit, que va ser seguida per 10.000 persones. De la seva banda, més de 8.200 participants, 2.200 més que en 2023, han gaudit de les activitats infantils i esportives que s’han desenvolupament durant la Fira.

La Fira ha comptat amb diferents visites institucionals. A la inauguració van ser presents el ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu i el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort. També ha visitat el recinte firal la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra.