null La màgia dels titelles ompliran places, carrers i equipaments del 10 al 12 de maig

. El Festival Internacional de Titelles de Gavà arriba a la 33è edició amb la presència de 13 companyies i prop de 30 representacions


L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha presentat avui la 33a edició del Festival Internacional de Titelles de Gavà. El certamen, que se celebrarà del 10 al 12 de maig, compta amb la presència de 13 companyies que oferiran prop de 30 representacions.

Gemma Badia ha remarcat el caràcter internacional del Festival i la seva consolidació “Es tracta d’un esdeveniment que forma part de l’ADN de Gavà i referent arreu del país en l’àmbit cultural”. Badia ha afegit que “continuarem apostant pel festival perquè apropa la cultura no només als més petits sinó també a joves i grans. És una aposta per un oci familiar on es combinen els titelles més moderns amb els més clàssics i que transporten als nens i nenes a un món de màgia i de creativitat”.

El Festival està coorganitzat entre l’Ajuntament i Xarxa Gavà, membre de la Fundació Xarxa d’Espectacle Infantil i Juvenil de Catalunya. Aquesta darrera és l’encarregada de desenvolupar el programa, tant pel que fa a la selecció dels continguts artístics com a la part vinculada a la coordinació de la producció de l’esdeveniment, així com el personal de suport.

Per l’actual junta, encapçalada per Anna Lecha aquest és el seu primer Festival com a responsables de l’entitat. A l’acte de presentació han estat presents la seva tresorera, Ainhoa Torrens i l’encarregada de visualització d’espectacles, Placi Ivars.

Torrens ha agraït el suport de l’Ajuntament i la implicació dels comerciants, de tots els integrants de La Xarxa i a la ciutadania en general “La Xarxa existeix per i per a ells i volem agrair la resposta que donen tant a la programació estable com al Festival”. Torrens també ha parlat de “la qualitat dels espectacles que es podran veure i que no decebran a ningú”.

Estructura del Festival

L’alcaldessa ha explicat que “la principal novetat d’enguany és el canvi en l’estructura del Festival. La coincidència amb les eleccions al Parlament de Catalunya, que tindran lloc el 12 de maig, ha motivat una adaptació d’horaris i una reubicació dels espectacles. Uns canvis, però, que no han suposat  disminuir el nombre d’espectacles previstos”. Així, la programació s’iniciarà el mateix divendres 10 de maig, altres anys només es feia la presentació del certamen, i finalitzarà diumenge al migdia, a la tarda ja no hi haurà espectacles.

Ambient festiu i titellaire

El Festival Internacional de Titelles de Gavà és tot un referent en la difusió de la cultura titellaire i els diferents vessants i expressions que té. Els espectacles ens expliquen, de forma divertida, històries que sempre tenen el rerefons de transmetre uns valors i fer reflexionar sobre allò que s’està explicant.

El centre neuràlgic del Festival serà el parc de la Torre Lluc que es dividirà en diferents espais on se succeiran tot un seguit de propostes. Altres escenaris situats a l’aire lliure seran la plaça Major i la plaça de Josep Tarradelles. Per la seva banda, l’Espai Maragall, el Casal Municipal de Cultura American Lake i el casal de la Gent Gran Torre Lluc acolliran les propostes de format més teatral.

En aquesta edició es manté l’aposta per la presència de companyies procedents de l’estranger amb l’objectiu de continuar recuperant el vessant internacional del Festival. Així, es podran veure grups de la República Txeca i França que compartiran cartell amb produccions de València, Múrcia, Madrid i Catalunya.

Pel que fa a la presència de grups locals, 7deritmes i Sonaquetomba animaran a la participació i crearan ambient festiu amb les seves cercaviles que tindran lloc el divendres 10 i el dissabte 11 respectivament.

Seguint l’aposta de l’any passat, s’ha programat un taller de creació de vestuari per a titelles. Els participants confeccionaran uns vestits per al Roc i la Mina de Gavà, dos simpàtics titelles prehistòrics de les Mines de Gavà. L’activitat compta amb la col·laboració del Museu.  

Un any més, els comerciants se sumen a la celebració del Festival Internacional de Titelles. Més de 40 botigues tenen els seus aparadors decorats amb elements titellaires, des d’avui i fins al final del festival.

Per la tinenta d’alcaldessa de Cultura, Alba Riba “el Festival és el recull dels valors de la ciutadania de Gavà. Valors com la cultura, el patrimoni, la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient són el fil conductor dels espectacles”.

Espectacles destacats

L’encarregada de visualització d’espectacles, Placi Ivars ha afirmat que “la programació compta amb espectacles diversos, variats i per totes les edats, que emocionaran a petits i grans. La inclusió i la consciència mediambiental són el fil conductor de les  representacions. Es parla de la defensa de les espècies, la desforestació i les migracions”.

De la programació destacar els següents espectacles per la seva singularitat i potència artística: 

  1. LOUTKOVISTE ( Waxwing Theatre – República Txeca)

Loutkoviste és una instal·lació interactiva per a totes les edats que inclou: 60 titelles de fusta 5 castellets petits (cada un amb un tema diferent) un gran escenari, 15 coixins... i una màquina per crear històries: el Zacatkovac. L’objectiu és crear un entorn obert, una mena de pati de titelles, on els nens i els seus els pares poden fer teatre per a ells mateixos.

Aquesta instal·lació estarà muntada a la zona central del Parc de la Torre Lluc durant tot el cap de setmana.

  1. METAMORPHOSIS ( Todozancos - Catalunya)

Es tracta d’un espectacle itinerant que es podrà veure el diumenge 12 de maig a les 13 h. Els personatges protagonistes travessen diferents estadis de transformació entre hum, insecte i  màquina. Aquesta metamorfosi es desencadena sobtadament generant en els personatges desconcert i contradiccions per a evitar un procés que sembla no tenir retorn. En el seu recorregut descobreixen aquests canvis i el seu entorn, es retroalimenten mútuament amb el desig d'intentar recuperar sentiments, sensacions i relacions humanes que recobren una importància i significat vital. Serà massa tard?

  1. RIGOBERTA I EL WINDIGO ( Kali Teatre - Catalunya)

Aquest grup actuarà a la plaça de Josep Tarradelles el diumenge 12 de maig,  a les 11h i a les 12.30 h.

L’espectacle se centra en la història d’una comunitat indígena que perd el seu territori per la fam insaciable d’un monstre que no sap qui és i que només pensa en ell mateix: el Windigo. Però una nena i la seva àvia confrontaran la bèstia per descobrir-ne l’origen i recuperar la terra i els seus drets.

Espectacle de teatre, titelles, humor i consciència mediambiental per a tota la família.

  1. OKTAMARA ( Samoloet - França)

L’Espai Margall serà l’escenari d’aquesta representació el dissabte 11 de maig a les 20.15h

Oktamara (llengua dels octopus): Mot que conjura les pors vingudes del nostre passat. Es repeteixen sempre que sigui necessari. A l'illa perduda viu una noia, sola. Embruixada pel seu passat en el qual es barregen records feliços, peixos màgics nedadors al cel i siluetes negres inquietants, la noia busca el seu equilibri fràgil i canviant. La seva por interior l'envaeix i esdevé literalment monstruosa,  transformant-la en una criatura estranya - octopus. Pei, a poc a poc, aprendrà dominar els seus olis tentacles, aprendre la à llengua dels octòpodes, confiar en la goma, tot això és necessari per trobar la seva forma.

  1. NÚVOL NÚVOL ( Periferia Teatro – Múrcia)

Aquest espectacle tindrà lloc al Casal de Cultura American Lake dissabte a les 12.30 h i a les 17.00 h.

“Núvol Núvol” és un joc poètic sobre la idea de l’amor romàntic que se’ns transmet des de la més tendra infància, inspirat en el conte de “La Sireneta”. En “Núvol Núvol” fem una revisió, des de l’humor i l’amor, del que som capaços de fer per a estimar i que ens estimin. “Premi Drac D’Or millor espectacle Fira titelles de Lleida 2021”. “Premi jurat Infantil millor espectacle 33 Festitíteres Alacant 2020”. Premi millor espectacle de titelles i «objectes Fetén 2020»

La difusió del Festival es farà a través dels canals virtuals i es reforçarà  l’ús de codis QR per poder consultar la programació en qualsevol moment i també a través dels programes de mà. Així mateix, en el Punt d’Informació del Festival, ubicat al parc de la Torre Lluc es facilitarà el programa.

Tots els espectacles són gratuïts, però per assistir a les representacions que tinguin lloc a l’Espai Maragall s’haurà de retirar abans l’entrada corresponent a través de la plataforma online Entrapolis.

Més informació a: www.gavaciutat.cat i festivaltitellesgava.cat