null Gemma Badia “L’economia circular ha de ser competitiva i així garantir el seu futur”

Gavà ha organitzat la VII Jornada Por una Economía Circular y Competitiva que enguany s’ha traslladat a DFactory, Barcelona


L’Ajuntament de Gavà ha organitzat la VII jornada de debats i experiències “Por una Economía Circular i Competitiva”. Després de sis anys celebrant-se a Gavà, enguany s’ha traslladat a DFactory, Barcelona situat a la Zona Franca, gràcies a la  col·laboració amb el Consorci de la Zona Franca, entitat que se suma a la xarxa d’agents públics i privats compromesos amb la sostenibilitat mediambiental, econòmica i social.

La jornada ha estat inaugurada per l’alcaldessa de Gavà i vicepresidenta segona de la Red Española   de Ciudades por el Clima, Gemma Badia i el delegat especial de l’Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro.   

 

En la seva intervenció Badia ha afirmat que “actualment aquesta jornada esdevé una trobada de responsabilitat. El canvi climàtic i la sequera ens indiquen que hi ha una urgència i cal actuar davant de les seves conseqüències. Hem de reciclar per aconseguir el residu zero, estalviar energia i apostar pel cicle de l’aigua”.

L’alcaldessa també ha parlat de la importància que “l’economia circular sigui competitiva per implementar  els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Si no hi ha competitivitat no arribarem enlloc. Es tracta d’evolucionar, de conjugar indústria, producció, economia, futur i competitivitat amb sostenibilitat. Aquesta és la gran aposta”.

Per la seva banda, Pere Navarro ha incidit en “la importància de crear comunitat, de sumar sinergies i desenvolupar nous projectes. És per això que la col·laboració público-privada és fonamental. Per al sector públic és important que es creïn noves empreses, que es desenvolupin i creixin, això significarà que estem alimentant la nova indústria i creant noves oportunitats, nous llocs de treball i de qualitat”. 

La jornada de treball s’ha iniciat amb l’experiència de la ciutat d’Amsterdam i la implicació del seu Ajuntament en el cicle de vida dels tèxtils. Posteriorment, s’han inici les taules d’experiències i debat.

La primera s’ha centrat en la gestió de l’aigua i s’han donat a conèixer dos projectes que tenen per objectiu reduir el consum d’aigua, molt important a l’actual època de sequera.

El projecte de Gavà sobre el càlcul de la petjada hídrica  ha centrat el primer debat. És una iniciativa pionera, realitzada conjuntament entre l’Ajuntament de Gavà, Aigües de Barcelona i CETAQUA, que “consisteix a calcular l’impacte dels diferents sectors, econòmic, industrial, residencial i agrícola en el territori. Conèixer primer on està l’impacte per poder reduir i compensar de forma correcta les activitats en el territori”, ha explicat el responsable del programa de Neutralitat ambiental i circularitat de CETAQUA, Iago Ferreiro.

Una altra de les experiències que s’han pogut escoltar en relació amb la gestió de l’aigua ha estat la del municipi de Riba-roja de Túria. El seu alcalde, Robert Targa ha parlat de les accions que porten a terme, en concret, de l’aigua regenerada per usos industrials.

Una segona taula ha girat al voltant dels residus i l’eficiència energètica amb les experiències de les ciutats de Vitoria-Gasteiz i Reus.

Finalment, innovació i sostenibilitat han estat els temes tractats a la tercera taula. El responsable tècnic d’Innovació del Port de Barcelona, Javier Garrido ha parlat  de “Descarbonització de l’activitat portuària”. Per la seva banda, la directora general del Consorci de la Zona Franca, Blanca Sorigué ha centrat la seva intervenció en la “Simbiosis industrial en el Consorci”.