Un mas assetjat per bandolers


Construïda el segle XV i anomenada antigament mas Sbert, fou durant molt de temps casa pairal de la família Llong. El mas té una coberta a dues vessants de teula àrab i una façana asimètrica on podem contemplar els dos magnífics portals adovellats amb pedra vermella de marès i un rellotge de sol d'estuc. Al costat figura la data d'una restauració de l'edifici; 1833. L'any 2000 finalitzà la darrera restauració gràcies als treballs de l'Escola-Taller la Sentiu i l'empresa municipal Gavanenca d'Obres.

El segle XIX la casa patí robatoris per part de les colles de bandolers que saquejaven les hisendes del país. En un d'aquests van morir uns habitants de la casa, defensant els seus béns. Ben a prop del mas s'han trobat restes ceràmiques que fan pensar que aquest indret va ser freqüentat en època iberoromana.

Lleure, descans i natura

L'àrea que envolta Can Llong disposa d'una zona de pícnic dotada de taules i barbacoes on es pot gaudir dels paratges i la jardineria que envolten el mas, amb boscos de pins i espècies mediterrànies, com els garrofers i les oliveres, testimonis dels antics conreus. També podem realitzar itineraris de natura que ens descobriran valors com turons, rieres, fonts, les masies de la vall de la Sentiu, o les vistes panoràmiques de la roca de Migdia.

La masia ara és un restaurant que ofereix als clients menjar de la muntanya i servei de menús els dies feiners.


Fitxa:
Situació: Carretera de la Sentiu
Distancia del nucli urbà: 1.9 quilòmetres
Telèfon del restaurant: 93 638 44 33
Saber més: Museu de Gavà. Tel. 93 263 96 10