Fira d'Espàrrecs

La Fira d'Espàrrecs de Gavà, tradició i innovació


La primera edició de la que avui coneixem com la Fira d'Espàrrecs es va celebrar el 22 de maig de 1932 i va néixer com un Concurs Exposició d'Espàrrecs on els pagesos volien mostrar un producte autòcton que només es cultiva als camps situats a les Sorres de Gavà.

La Fira s'ha adaptat als nous temps i a les noves necessitats tant dels seus pagesos com dels visitants. Així, la transformació econòmica que ha experimentat Gavà es reflecteix al recinte firal,  format per la plaça de Jaume Balmes, el carrer de Sant Pere, el carrer de Martí l'Humà i el pavelló Jacme March, que acull la Mostra Agrícola.

Així, a més de conservar la seva vessant agrícola, element identificatiu d'aquesta mostra (amb les paneres artístiques, amb productes del camp i els lots d'espàrrecs) la Fira ha anat incorporant altres sectors com el comercial i el de la restauració. Així, a GastroGavà, l'espai gastronòmic de la Fira, els restauradors locals ofereixen la seva oferta culinària que inclou l'espàrrec com a ingredient. A més, any rere any, es treballar per incorporar novetats atractives i expectants per a un públic cada cop més divers.

 

La Fira d'Espàrrecs està organitzada per l'Ajuntament de Gavà, amb la col·laboració, en la seva vessant agrícola, de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, i de l'Agrupació de Restauradors de Gavà i l'Associació de Gatronomia i Turisme del Baix Llobregat (AGT), en la vessant gastronòmica.