La Tornaboda, el Carnaval de Gavà

La celebració de Carnaval a la nostra ciutat està lligada a l'Aplega i la Tornaboda.

La Tornaboda és una tradició que sembla tenir el seu origen en la superació de discòrdies entre Viladecans i Gavà. Després de moltes generacions de discòrdies, els marquesos de Viladecans i els barons d'Eramprunyà van decidir que fora millor viure en pau. Van convenir que, un dia determinant, tota la comitiva aniria cap al límit dels seus dominis on s'enfrontaven amb els de l'altre. Aquell dels dos que arribés primer convidaria el seu nou amic a visitar-lo al seu castell.

L'amistat i la fraternitat van regnar tant en aquell dia, després de tants anys de lluites, que la gent dels dos pobles cada any feia una parodia d'aquesta trobada. I així es va originar la Tornaboda.

 

 

La comitiva de la Tornaboda:

  • Rei Carnestoltes: personatge fictici que és el centre de les festes. Llegeix el pregó, amb el qual s'inaugura la celebració, en què dona permís per passar-s'ho bé sense limitacions.
  • Esparriot: és el personatge que crea l'espai i el temps de festa d'una manera divertida, lúdica i gens seriosa. A Gavà, l'Esparriot va vestit de blanc, amb cascavells i esquellots, i porta una escombra a la mà.
  • El Vell i la Vella: comparsa que tanca la desfilada i que en la tradició era representada per dos homes donats a la gresca i al bon humor.
  • Novençans i novençanes: conformen el cos de ball. Tenen un sentit similar a les parelles de nuvis dels balls de gitanes. A Gavà els representen l'Esbart Brugués.

 

El programa de la Tornaboda contempla el cicle festiu propi del Carnaval, iniciant-se el Dijous Gras i acabant Dimecres de Cendra, tot incorporant les particularitats i tradicions típiques de la ciutat.