Preguntes freqüents sobre el conflicte d’Ucraïna

Gavà se suma a la condemna de l'atac de Rússia a Ucraïna, que va tenir lloc el 24 de febrer de 2022, i a la crida per a una solució pacifica al conflicte.

Aquesta ofensiva militar ha comportat el desplaçament de milers de persones a l'interior del país i als països propers de la Unió Europea.

Què s’està fent des de Gavà?

  • L’Ajuntament de Gavà ha reforçat els serveis i actuacions per l’acollida de les persones ucraïneses que arribin a la ciutat. Els serveis estan orientats a donar resposta a les necessitats bàsiques d’aquestes persones a través del Servei d’Acollida i la resta de serveis públics de la ciutat. Per contactar amb el servei d’acollida pots enviar un correu a serveiacollida@gava.cat o trucar al 932639100.
  • Es coordinen accions de suport al poble ucraïnès com el cap de setmana solidari,   conjuntament amb les entitats que integren el Fòrum de Solidaritat i Cooperació.
  • L’Ajuntament ha fet una aportació extraordinària i urgent de 3.000€ per contribuir a donar suport a la població víctima d’aquest conflicte armat, facilitant una resposta humanitària eficaç i àmplia a les zones afectades.

Què puc fer com a ciutadà/ciutadana?

-Sumar-te a les convocatòries en favor de la pau que es realitzin a Gavà.

-Participar en les accions de caràcter solidari amb el poble ucraïnès.

- Fer aportacions econòmiques al compte

  • FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT

IBAN: ES91 0182 6035 4102 0160 8531

  • FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT

IBAN: ES79 2100 3200 9625 0002 9627

 També a altres comptes d’entitats que treballen en el terreny. Podeu consultar-les a: http://cooperaciocatalana.gencat.cat/ca/que-fem/accio-humanitaria/ucraina/

Per què és preferible les aportacions econòmiques?

L’ajuda econòmica és la via més efectiva, segura i amb garanties per ajudar al poble ucraïnès. Les campanyes de recollida d’aliments roba o medicaments tenen la dificultat del transport, el cost i del temps. Recomanem vehicular qualsevol tipus de suport a través d’entitats i ONG’s.

On puc consultar les accions que es portin a terme a Gavà?

A través del web www.gavaciutat.cat i a les xarxes socials de l’Ajuntament pots conèixer les accions que es programin d’ajuda a la població ucraïnesa.

Les primeres activitats per ajudar al poble ucraïnès són: una Nit Solidària el 25 de març i Recollida Solidària el dissabte 26 de març que organitza l’Ajuntament conjuntament amb el Fòrum de Solidaritat i Cooperació.               

Vull acollir a una persona. Què puc fer?

La Generalitat ha posat a disposició de la ciutadania el correu electrònic del Comitè d’Acollida de les persones Refugiades: comiteacollida.igualtat@gencat.cat on podeu fer arribar les consultes que es puguin derivar d’aquesta situació.

Si vols acollir un infant, el departament de Drets Socials ha aprovat un circuït d’urgència per l’acolliment familiar de nens i nenes i adolescents ucraïnesos que arriben sols a Catalunya i no tenen tutors legals al país.

Amb aquest circuit d’emergència extraordinari el Govern vol donar resposta a un fenomen concret per donar seguretat als menors d’edat que arriben i també a les famílies que els acullen. És molt important seguir els circuits establerts per garantir la seguretat de les persones acollides. Pots posar-te en contacte a través de dgaia.dso@gencat.cat

https://dretssocials.gencat.cat/ca/ambits_tematics/acolliments_i_adopcions/acolliments/

Hi ha alguna entitat a Gavà que treballi projectes relacionats amb Ucraïna?

Actualment no hi ha una entitat concreta que treballi projectes a Ucraïna. Les accions s’estan treballant conjuntament entre l’Ajuntament i les entitats que formen part del Fòrum de Solidaritat i Cooperació. Les primeres activitats per ajudar al poble ucraïnès són: una Nit Solidària el divendres 25 de març i Recollida Solidària el dissabte 26 de març.