Educació per al Desenvolupament

L’Educació per al Desenvolupament (EPD) va ser un terme encunyat per la UNESCO el 1974 per promoure que els Estats membres consideressin l’educació com un procés fonamental per abordar els problemes de la humanitat. Entenem l’educació com un procés i alhora una eina bàsica per la transformació social i la incidència política.

Considerem l’EPD com “un procés educatiu encaminat a generar consciència crítica sobre la realitat mundial, al temps que brinda eines per a la participació i la transformació social en clau de justícia i solidaritat. L'Educació per al Desenvolupament pretén construir una ciutadania global crítica, políticament activa i socialment compromesa amb un desenvolupament humà just i equitatiu per a totes les comunitats del planeta”.

Entre els projectes que es duen a terme d’Educació per el Desenvolupament hi ha:

Projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, un projecte que tracta d'organitzar l'estada a Catalunya d'un grup defensors i defensores dels drets humans durant un període de dues setmanes dies per organitzar una sèrie d'activitats de diferent naturalesa (xerrades, trobades, reunions institucionals, visites a centres educatius, escoles...) que serviran per donar a conèixer la tasca dels defensors/es i la importància de recolzar-los.

Guia educativa basada en drets humans, són el conjunt d’accions, activitats i tallers que es realitzen als centres educatius per sensibilitzar sobre els drets humans.

Projecte Vacances en pau, organitzat per la Delegació del Front Polisari a Catalunya, és un símbol de solidaritat amb els infants sahrauís i un clam per la pau, contra la injustícia i la guerra. Aquest projecte, on famílies catalanes acullen a nens i nenes sahrauís durant els mesos d'estiu, pretén donar a aquests infants l'oportunitat de conviure amb infants catalans/nes per arribar a tenir una altra imatge del món, diferent de la que els mostra la realitat quotidiana dels campaments de refugiats on el Poble Sahrauí viu exiliat des de l'any 1975. El projecte a Gavà el coordina l'entitat ACAPS Gavà-Viladecans.

Projecte Buchenwald, un projecte de l’Institut de Bruguers que junt amb l'entitat Amical Mathausen, pretén sensibilitzar als i les joves contra els feixismes i els totalitarismes.