Zones de Baixes Emissions

L’1 de juliol arriba la Zona de Baixes Emissions metropolitana a Gavà.

Ho farà de manera simultània a altres ciutats de l’entorn, com Viladecans, Sant Boi i el Prat, i sota la coordinació de l’Àrea Metropolitana.

La millora de la qualitat de l’aire i, per tant, vetllar per la salut de la ciutadania és una línia fonamental de la política municipal. Un dels diferents instruments per fer-ho és la implantació de la Zona de Baixes Emissions, d’abast general i d’obligat compliment a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

La Llei 7/2021 de Canvi Climàtic i Transició Energètica obliga a desplegar la ZBE  als municipis de més de 50.000 habitants, o de més de 20.000  si es troben en una Zona de Protecció Especial de l’ambient atmosfèric pel contaminant NO2 i per les PM10, com és el cas de Gavà.

Aquesta normativa està en línia amb el compromís de Gavà d’avançar en la reducció de les emissions i del soroll, potenciar una mobilitat més sostenible i promoure uns espais urbans segurs i de qualitat. Un compromís recollit en l’Agenda Urbana Gavà 2030, així com en el Pla d’acció per l’Energia Sostenible i el Clima i el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Gavà.

La ZBE de la metròpoli de Barcelona té l’objectiu de reduir en un 15% les emissions de NO2, i un 6% les de CO2, cosa que ha de contribuir a millorar la salut de tothom, sobretot dels col·lectius més vulnerables: les persones grans o amb malalties cròniques, els infants i les dones embarassades.

Més informació

Telèfon 930 333 555

Els vehicles sense el distintiu ambiental de la DGT no hi podran accedir de dilluns a divendres feiners, de 7 a 20 hores.  No tindran cap restricció d’accés els vehicles amb etiqueta ambiental 0, ECO, B i C.

Es pot consultar el distintiu ambiental dels vehicles a la web de la DGT només introduint la matrícula.

Fora dels dies feiners, de 7 a 20 hores, tos els vehicles podran circular sense restriccions.

Tindrà uns 2 km2 de superfície, envoltant la major part del nucli urbà.

La ZBE estarà delimitada per l’avinguda de la Riera de Sant Llorenç, en el límit municipal amb Viladecans –que la inclou en la seva ZBE-, la rambla de Salvador Lluch, el carrer de Salamanca, l’av. de Joan Carles I, el c. de Manuel Carrasco i Formiguera, la C-245, el carrer de l’Argila, el c. de Sant Lluís, el c. de Clara Campoamor i el c. de Can Tries

No en formaran part els barris de la Sentiu, Ca n’Espinós ni Bruguers, que no tenen tanta contaminació ni disposen d’un servei de transport públic tan constant. El barri de Gavà Mar també quedarà fora, atès que la major afluència de vehicles es concentra els caps de setmana.

Les zones industrials de Gavà quedaran excloses, així com la totalitat del Parc Agrari.

Es permetrà la circulació dels vehicles sense cap tipus de restricció a l’av. Joan Carles I entre la C-245 i el carrer d’Apel·les Mestres; al carrer de Manuel Carrasco i Formiguera entre l’av. Joan Carles I i el carrer de l’Argila; a la totalitat del carrer de l’Argila; al carrer de Sant Lluís entre el carrer de l’Argila i l’av. Joan Carles I i, per últim, a l’av. de Joan Carles I, entre el carrer de Sant Lluís i el carrer de l’Argila.

En canvi, el carrer de Clara Campoamor, el carrer de can Tries i l’av. de la Riera de Sant Llorenç sí estan inclosos a l’àrea de la ZBE de Gavà. El tram urbà de la C-245 (Ctra. Santa Creu de Calafell) també queda dins de la ZBE. 

La ZBE estarà senyalitzada amb senyals informatives verticals.

Hi haurà 5 càmeres fixes amb lectura de matrícula instal·lades en els accessos. També es controlarà el compliment de les restriccions amb dos vehicles amb Sistema de Captació Automàtica d’Infraccions de l’AMB que circularan pels diferents municipis on s’implanta la Zona de Baixes Emissions.

S’ha establert un període d’adaptació a la ZBE que entrarà en funcionament l’1 de juliol.

Les sancions per incompliment no es començaran a aplicar fins l’1 de setembre a turismes i motocicletes, i a partir de l’1 de gener de 2025 a furgonetes, camions i autocars.

.

Segons dades de la DGT, en 2021, hi havia 6.002 vehicles sense distintiu ambiental. Aquesta xifra representa el 21% del parc mòbil.

El 2022 per la ciutat circulaven sense etiqueta 2.001 vehicles, que representaven el 7% del parc circulant. Un percentatge que ha disminuït fins al 4% segons dades actualitzades a 2024

Els vehicles afectats podran fer servir els aparcaments ubicats a l’exterior de la ZBE. Aquests són els del carrer Girona, el nou aparcament del Cementiri i les places de l’entorn, i el del Parc del Calamot.

Es preveu ampliar el nombre de places disponibles, amb 183 noves places al carrer Girona i l’habilitació d’un segon aparcament al nord del Cementiri amb 120 places.

Si tens decidit canviar-te de cotxe pots demanar una autorització. Cal acreditar la compra i que compleixi els requisits ambientals. L’autorització la pots obtenir fins al lliurament del vehicle nou i durant un període màxim de 18 mesos.

Es permetrà la circulació de vehicles sense etiqueta ambiental si els titulars acrediten uns ingressos econòmica inferiors a 2 vegades l’Índex Públic de Renta d’Efectes Múltiples (IPREM) incrementat segons el nombre de membres de la unitat familiar. Aquesta autorització té vigència d’un any i és renovable.

Cal demanar una autorització puntual. Cada vehicle podrà demanar fins a 24 dies laborables per any.

Els següents:

  • Els dedicats al transport de persones amb malalties que els condicionen l’ús del transport públic.
  • Els destinats al transport de persones amb mobilitat reduïda, tant particulars com de transport col·lectiu.
  • Els de serveis d’emergència i essencials que prestin serveis mèdics, serveis funeraris, bombers, protecció civil o policia i cossos i forces de seguretat de l’Estat.

Cal registrar-se a la pàgina web zbe.amb.cat i indicar el motiu corresponent.