Els Marc, senyors d'Eramprunyà

Un llinatge familiar que evoca la història de Gavà

Dos equipaments, un barri, diverses vies públiques i algunes entitats porten el nom de diversos membres dels Marc, una família que entre els anys 1323 i 1548 van ser senyors del castell i del terme d'Eramprunyà, que abastava els municipis actuals de Gavà, Begues, Castelldefels, Viladecans i Sant Climent de Llobregat i una part de Sitges i de Sant Boi de Llobregat.

Així, el 1323, Pere Marc I comprà el senyoriu d'Eramprunyà i tant ell com el seu fill Pere foren consellers i tresorers reials; l'altre fill seu, Jaume, ingressà en l'ordre de cavalleria, i ennoblí la família. Jaume Marc II, senyor d'Eramprunyà i també poeta, va rebre l'encàrrec del rei Joan I d'organitzar els primers jocs florals instituïts a Catalunya. Els anys 1375 i 1376 impulsa obres al castell, com commemora una inscripció encara visible al rocam de la fortificació. També fou qui encarregà la imatge gòtica de la Mare de Déu de Bruguers. Però possiblement el Marc més conegut és Ausiàs, el gran poeta mort el 1459, membre de la branca valenciana de la família i parent dels senyors d'Eramprunyà.

El 1469, durant la guerra entre el rei d'Aragó Joan II i la Generalitat, les tropes d'aquesta destrueixen el castell d'Eramprunyà després d' un mes de setge. A partir del segle XVI, es trasllada el centre senyorial a la casa fortificada de Castelldefels (actual castell) i el 1548 mor Isabel Marc, amb la qual s'extingeix la línia d'aquesta família a Eramprunyà.

Saber més:

Museu de Gavà. Plaça de Dolors Clua, 13-14. Tel. 93 263 96 10

Centre d'Història de la Ciutat. Carrer Salvador Lluch. Tel. 93 263 96 30