El carrer dels Màrtirs del Setge de 1714

L'origen i el nom


En temps medievals, era la continuació natural de l'actual carrer Major, un camí per anar al nucli antic de Viladecans després de creuar la riera de Sant Llorenç. Sabem que el 1855 hi havia 17 cases i que fins el 1922 aquest carrer es denominà carrer Nou. Fou aquest any quan es posà el de Màrtirs del Setge de 1714, en memòria de les víctimes del setge a Barcelona realitzat per l'exèrcit de Felip V, tot i que durant el franquisme s'imposà una altra denominació. El nom es recuperà quan es democratitzà l'Ajuntament.

El magatzem dels senyors d'Eramprunyà


La casa Safont-Girona, al número 13, fou construïda el segle XVII, i formava part d'una gran construcció on els senyors d'Eramprunyà guardaven la part de la collita que els pagaven els camperols. Es reformà el segle XVIII, per allotjar vi, cereals, olives i llegums, i disposava d'estables i presó.

Balcons i façanes amb regust d'època


Al llarg d'aquest carrer trobem molts edificis que recorden el Gavà de finals del segle XIX, com ara la casa Rovira, construïda el 1887 (número 30), on es manifesta l'arquitectura culta del moment en el primer pis i on nasqué el doctor Rovira. Al seu costat trobem la casa on visqué Marcel·lí Moragas, emblemàtic mestre de Gavà que dóna nom a un centre divulgatiu de la nostra ciutat.

Fitxa:


Situació: centre històric del nucli urbà
Serveis: establiments comercials, Illa de Vianants, Mercat Municipal
Saber més: Museu de Gavà. Tel. 93 263 96 10