Gavà

Notícies

null Les altes temperatures afavoreixen l'aparició de la processionària del pi

Les altes temperatures afavoreixen l'aparició de la processionària del pi

Tancament provisional del correcan del Parc del Mil·lenni per presència d’erugues


L’Ajuntament de Gavà cada any, al mes de novembre, porta a terme tractaments preventius per al control de la processionària del pi. Enguany però, les elevades temperatures han afavorit l’eclosió avançada d’erugues de la processionària, i sense necessitat de fer les típiques bosses, motiu pel qual és complicat de detectar-les fins que baixen o cauen dels arbres per iniciar les processons. Davant d’això, cal prendre mesures bàsiques de prevenció:

-No tocar les erugues

-Portar els gossos lligats i amb morrió

-Si la persona és al·lèrgica a aquest insecte, evitar visitar el correcan i el parc durant aquests dies

Danys que provoca la processionària

Les erugues s’alimenten a l’hivern de les acícules de pins i cedres, provocant que aquestes s’assequin i caiguin. Aquestes erugues estan recobertes per uns pèls urticants que es dispersen i suren en l’aire, produint irritació en pell, ull i nas.

Per la salut humana, el problema més important és que les larves, a partir del tercer estadi de desenvolupament, disposen en el dors d’uns plecs o sacs on s’amaguen, agrupats, gran quantitat de petits pèls urticants de color taronja. Quan es molesten les larves o es mouen, s’obren els sacs alliberant-se milers de pèls urticants a l’atmosfera. Si aquests pèls entren en contacte amb la pell de les persones o animals produeixen reaccions al·lèrgiques.

De cara als animals domèstics (animals curiosos com cadells de gos) les erugues són perilloses si les llepen o toquen la filera o per contacte amb un niu que ha caigut, perquè contenen pels urticants. En aquests casos poden aparèixer en els gossos inflamació als llavis, boca i  cap en general. En aquests casos cal consultar al veterinari. És per aquest motiu que donat la presència d’erugues en el correcan del Parc del Mil·lenni s’ha decidit tancar-lo de forma provisional.

Recomanacions

Si es passeja per zones amb pins amb nens petits i/o gossos cal vigilar i NO TOCAR LES ERUGUES NI ELS SACS. En persones amb una reconeguda hipersensibilitat, es recomana no visitar les zones de pineda amb presència d’aquests insectes.

L’Ajuntament actua mitjançant tractaments preventius de la vegetació a terrenys municipals, però els pins de titularitat privada han de ser els propietaris els encarregats de prendre mesures amb mètodes biològics. És molt important tant els tractaments com la manipulació de les bosses per eliminar-les els facin personal expert i mantenint allunyats nens, avis i animals domèstics.