Aplec de Bruguers y de Sant Miquel

  • Aplec de Sant Miquel, al Castell d'Eramprunyà

El diumenge més proper a la festivitat de Sant Miquel (29 de setembre) se celebren un seguit d'activitats per tal de rememorar l'antiga tradició de pujar en romeria al castell d'Eramprunyà i homenatjar així el sant a qui està dedicada l'ermita del castell, Sant Miquel.   

L'aplec de Sant Miquel està documentat des de finals del segle XVI (vers l'any 1568). Va desaparèixer l'any 1920, fins que la tradició va ser recuperada el 1961. Els actes tradicionals eren pujar en romeria al castell, missa a l'ermita de Sant Miquel i dinar pels voltants del castell. A la tarda es baixava pel camí de la Sentiu, i en arribar a Can Dardena es continuava la festa al so del sac de gemecs i el tamborí.

Diferents entitats de la ciutat, liderades per la UME, continuen aquesta tradició i organitzen cada any aquest aplec en què a banda de la pujada a peu o en bicicleta, la tradicional missa i el dinar de motxilla també hi tenen cabuda altres activitats com jocs de colles, gimcana infantil, visita guiada al castell i l'ermita i actuacions de música i ball tradicionals, entre moltes altres.

 

  • Aplec de Bruguers, a l'Ermita de Bruguers


Antigament, per l'aplec de dilluns de Pasqua, era tradició que la Societat Coral La Igualtat oferís una cantada de músiques  populars en un dels indrets més típics i emblemàtics de Gavà: davant de l'Ermita de la Mare de Déu de Bruguers. Una ballada de sardanes i un dinar a la muntanya posaven el punt final a una jornada de tradicions i germanor.


Actualment, l'Aplec de Bruguers encara es manté viu i any rere any, cada dilluns de Pasqua, l'esplanada de l'ermita s'omple de gavanencs i gavaneques per celebrar aquesta diada amb misa, cants i ballada de sardanes.