null Gavà millora la recollida porta a porta a l’Illa-Centre

A finals de maig, el sistema s’estendrà a totes les fraccions, excepte el vidre, amb l’objectiu d’augmentar els índexs de recollida selectiva


L’Ajuntament de Gavà expandeix el sistema de recollida Porta a Porta a l’Illa-Centre. Concretament, passaran a recollir-se totes les fraccions, excepte el vidre que es continuarà recollint en els contenidors verds. En aquesta zona del nucli urbà ja es portava a terme la recollida comercial i la fracció resta dels residus domèstics, i ara s’implementarà una nova fase per millorar el funcionament i incrementar el reciclatge.

Abans de la seva  posada en marxa, es farà un procés d’informació i priorització per tal que el veïnat per tal que conegui el nou servei i pugui triar entre dues opcions de recollida:  fer la recollida sis dies a la setmana (de dilluns a dissabte), o bé  fer-la quatre dies a la setmana (dilluns, dimecres, divendres i dissabte), reduint així el pas de vehicles a l’àmbit.

Aquest procés es desenvoluparà del 18 de març al 9 d’abril. El veïnat podrà donar la seva opinió online, mitjançant la pàgina web participa.gavaciutat.cat. També podran votar de forma presencial portant la butlleta de participació que hauran rebut a casa seva amb un fulletó explicatiu. A la Casa Gran es comptarà amb un espai de participació (urna i informador/a ambiental) durant els dies esmentats, de dilluns a divendres de 17 a 20 hores (excepte els dies festius de Setmana Santa, 29 de març i 1 d’abril).

 A més, s’han programat dues sessions informatives, el 18 de març i el 3 d’abril, que tindran lloc a la sala d’actes del Museu de Gavà a les 18 hores.

Un cop tancat el període de votació i decidit el calendari del porta a porta, es realitzarà una sessió de retorn que tindrà lloc el 24 d’abril. En aquesta trobada, s’explicarà el resultat del procés participatiu i com s’implementarà, a partir del 27 de maig, l’ampliació de la recollida porta a porta.

Abans de la posada en marxa, es convocaran reunions de comunitat als edificis plurifamiliars de més de 8 habitatges. A més, professionals especialistes en educació ambiental visitaran cada una de les llars de l’Illa-Centre per lliurar el material necessari i explicar en detall el funcionament del servei.

Un model d’èxit

La recollida porta a porta consisteix a lliurar els residus davant de la porta de l'habitatge, en uns dies i hores determinats per a cada fracció i mitjançant uns cubells i bosses específics que faciliten el sistema.

Actualment, aquest model està implementat a Mas Brugués, La Sentiu i Les Panes-American Lake que inclou els barris de Can Serra Balet, Àngela Roca i Ausiàs March.

El Porta a Porta s’ emmarca en el model de Recollida i Gestió de Residus de Gavà,  en sintonia amb la nova normativa de gestió de residus municipals i d’acord amb els criteris i objectius que cal seguir a nivell metropolità i europeu. Amb aquest sistema es fa un pas endavant en la millora dels índex de recollida selectiva.

A Gavà el percentatge ha arribat al 38%, des que l'any 2018 es va començar a implantar el nou model de recollida de residus amb un conjunt d’accions com l’ampliació de contenidors i la millora de la flota de vehicles, entre d’altres. Aquest índex encara es troba lluny dels nivells europeus que cal assolir progressivament: el 55% de reciclatge el 2025 i limitar al 10% els residus que podran anar a abocador en 2035.