null Gavà, preparada per gaudir de la seva gran festa i del seu producte estrella amb Temps d’Espàrrecs

  • El 25 d’abril comença el Temps d’Espàrrecs, aquest any amb forta presència musical que inclou les actuacions de The Tyets, Varry Brava o Stay Homas.
  • La Fira, que suma 69 edicions i acull la Mostra Agrícola, se celebrarà el cap de setmana del 3 al 5 de maig. També, aquest cap de setmana, la Mostra Comercial, la Mostra d’Entitats i el GastroGavà.
  • El lema d’aquesta edició, "La gran festa de Gavà", convoca tothom a participar amb un programa que, cada cop més, aposta per la festivilització, mantenint la seva essència vinculada a l’espàrrec de Gavà i al camp agrari.


Avui dilluns s’han presentat les novetats del Temps d’Espàrrecs, “la gran festa de Gavà” que es desenvoluparà del 25 d’abril al 5 de maig i que convidarà a gaudir d’aquest producte estrella de l’horta gavanenca a veïnes, veïns i visitants. I, com a punt àlgid de la celebració, la tradicional Fira d’Espàrrecs, el cap de setmana del 3 al 5 de maig en l’entorn de la plaça de Jaume Balmes. 

La roda de premsa ha congregat representants de la pagesia, de la música i de la restauració i ha descobert la imatge identificativa d’aquest any. Una proposta que tot just destaca la diversitat de l’espàrrec protagonitzada per aquest mateix producte en diverses situacions que es repetiran en aquesta celebració. Perquè hi haurà ball, gastronomia, germanor, tradició, festa però, sobretot, molta música.

L’alcaldessa, Gemma Badia, ha agraït la implicació dels diferents sectors i ha destacat l’exitosa trajectòria d’aquesta celebració. “És molt bo que puguem tenir un espai de celebració com és el Temps d’Espàrrecs, al voltant de la nostra Fira que ja fa 92 anys. Hi ha una tradició ferma de posar en valor el nostre producte agrari, el nostre estimat espàrrec i ho fem cada cop amb més festa, música i ganes de passar-ho bé”. Badia ha refermat el compromís de l'Ajuntament “a treballar perquè cada cop sigui millor, de la mà de tothom que la fa possible, especialment de la pagesia. Cal donar tot el suport a la nostra agricultura, que passa un moment complex, però que és qui fa realment possible la nostra festa”.

Des de l'Agropecuària, el seu president, Josep Pañella, ha afirmat que cal crear "la necessitat de consum d'aquest producte estrella de l'horta gavanenca si volem que tingui continuïtat. Enguany tenim més espàrrecs gràcies al suport de l’Ajuntament i de la restauració que sempre treu el màxim profit a aquest producte”. Tot això posant la mirada en els orígens de la festa i cap al centenari: "Els pagesos que quedem som fills i nets dels qui van iniciar aquesta aventura, però posem tota la il·lusió per donar continuïtat a aquesta Fira i, especialment, a la seva Mostra Agrícola".

Un complet programa musical

La presentació del programa musical arrancarà el 27 d’abril a la plaça Francesc Macià amb el locutor i Dj Adrià Soler i el concert de Varry Brava per a coronar la nit. Però aquest  no serà l’únic grup destacat que farà parada al Temps d’Espàrrecs gavanenc, ja que les nits del 30 d’abril i del 4 de maig, respectivament, The Tyets (22 h) i Stay Homas (22 h) també oferiran els sons més frescos del panorama català a la plaça Francesc Macià, entre d’altres.  

 

Completaran el plànol musical de Temps d’Espàrrecs un tribut a Hombres G amb el concert “Rotary Solidari”, el dimecres 1 de maig a l’Espai Maragall. El Concert de Primavera de l’escola American Lake Music (18 h) i de Maruja Limón (22 h) amenitzaran la plaça de Jaume Balmes el divendres 3 de maig ja en plena Fira i, el dissabte 4 de maig, el grup local Soulmates a les 20 h farà parada a l’Espai Maragall. Tancaran l’oferta musical Cash Caravan, el diumenge 5 de maig a l’hora del vermut a la plaça de Jaume Balmes.

La Fira i el Temps d’Espàrrecs

Aquest paraigua d’activitats que atreu vora 30.000 visitants cada any tindrà el seu punt àlgid amb la tradicional Fira d’Espàrrecs, el cap de setmana del 3 al 5 de maig en l’entorn de la plaça de Jaume Balmes. 69 edicions i 92 anys des de la primera Fira, el 1932, que han fet evolucionar la celebració amb l’ampliació d’activitats perquè tothom participi de la festa, i alhora respectant sempre el seu caire tradicional.

Serà aquest últim cap de setmana d’abril quan tornin, per tant, la Mostra agrícola, amb les espectaculars paneres de verdures i llavors al pavelló agrícola i amb un espai per incentivar la participació ciutadana a la Fira. Les escoles, centres educatius de Gavà i, aquest any, per primera vegada i, com a prova pilot, entitats locals participen, fora de concurs, amb l’elaboració de paneres de llavors.

La Mostra d’entitats (el dissabte 4 de maig) serà el millor aparador a les associacions de la ciutat i tindrà presència destacada a la plaça Jaume Balmes, amb diverses actuacions d’entitats i associacions.

També tornaran aquest cap de setmana el Mercat de Pagès i, en actiu des del divendres 3 de maig, les mostres comercial, artesanal, i el GastroGavà a la Fira.

La gastronomia es consolida al Temps d’Espàrrecs

De la mà d’una vintena de restauradors locals, la mostra gastronòmica del Temps d’Espàrrecs, GastroGavà, espera superar les 22.000 degustacions i 2.000 tasts de vins de la passada edició només el cap de setmana de Fira. És tanta l’empenta que ha adquirit, que, des de fa uns anys es desdobla en dues propostes: el GastroGavà a la Carta i el GastroGavà a la Fira.

El 25 d’abril, coincidint amb el tret de sortida del Temps d’Espàrrecs, arrancarà el GastroGavà a la Carta, la ruta per degustar platets i menús amb espàrrec com a protagonista directament a 21 restaurants de Gavà. A més, entre les novetats que destaquen en aquesta edició es troben tres tallers de gastronomia als restaurants Mise en Place, Kilómetro Rojo i Tasta’mm, amb els millors consells per cuinar l’espàrrec blanc i treure’n el màxim profit.

En paraules del xef Àngel Marín, representant del Gremi de Restauració de Gavà, “si l’Ajuntament ens posa les vies i tenim producte gràcies a la pagesia serem la locomotora que faci possible la part gastronòmica del Temps d’Espàrrecs, perquè no podem permetre que Gavà perdi una cosa tan representativa”. I, respecte al consum d’aquest producte més enllà d’aquesta celebració, Marín ha recordat que “els espàrrecs no s’acaben un cop acabi la Fira d’Espàrrecs. Hem de fer-lo nostre, perdre-li la por i introduir-lo a les nostres cartes i cuines. Per la nostra banda, ho donarem tot”.

Però, el cap de setmana clau en clau gastronòmica arribarà del 3 al 5 de maig amb el GastroGavà a la Fira i, aquest any, amplia l’espai de la terrassa per albergar més assistents. De nou, 18 restaurants s’ubicaran a la plaça de Jaume Balmes per oferir les millors tapes amb espàrrec blanc. Tot això, regat amb la millor selecció vinícola de dos cellers de la ciutat i amb actuacions de Djs per crear un ambient únic.

En aquest mateix espai, xefs destacats també faran parada al Gastrogavà a la Fira amb els showcookings. Serà el dissabte 4 de maig a les 12 h i a les 18.30 h, aquest últim amb els guanyadors del concurs d’Escola Hosteleria Sant Feliu i, el diumenge 5 a les 12 h, per primera vegada en la història del GastroGavà i en format mediàtic, amb el xef del restaurant Atempo, amb Estrella Michelín, Iñaki Aldrey.

En definitiva, s’alternaran activitats per a tothom, com l’espai petits pagesos o l’espai per conèixer els serveis d’emergència i seguretat, aquest any amb presència destacada de la Policia Municipal pel seu centenari. Però, també, balls, exhibicions, intercanvi d’exemplars amb R-Llibres, cercaviles, visites a les Mines o el Museu, i la consolidació d’espais de la ciutat que se sumen per albergar-les, com la Unió de Cooperadors o l’Espai Maragall.

Al web firaesparrecs.cat s’aniran desvetllant tots els detalls i programació d’aquest esdeveniment.