null Els delictes baixen prop del 5% a Gavà

Disminueixen de manera molt notable totes les tipologies de robatoris.


L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, va presidir ahir la nova sessió semestral de la Junta Local de Seguretat. A la reunió amb els responsables dels cossos de seguretat que operen al municipi, es va constatar un descens important del conjunt d’infraccions penals els darrers dotze mesos: de juny de 2022 a maig de 2023, els delictes penals han baixat un 4,7% respecte l’any anterior.

Cal destacar la disminució general dels delictes contra el patrimoni (-3,6%), que representen el gruix de les infraccions penals. D’aquests últims, els més habituals continuen sent els furts i les estafes, que representen el 60% del total.

Per tipologies, es registren descensos molt acusats. Així, els robatoris amb força baixen un 32%, sent encara més marcat el descens en els robatoris amb força a establiment i a l’interior de vehicle, amb una reducció del 48 i el 42% respectivament.

També s’han reduït un terç els robatoris amb violència i/o intimidació, que han baixat en totes les seves modalitats. Destaca el descens en els robatoris a establiments (-63%) i a l’espai públic (-33%), així com la davallada dels robatoris amb força a domicili (-53%).

Aquesta reducció general cal atribuir-la en gran mesura als diferents dispositius policials que han fet conjuntament Policia Municipal i Mossos d’Esquadra, centrats en tasques preventives que permeten reforçar la vigilància en les zones on poden actuar els delinqüents.

També cal fer notar la davallada en els delictes contra la seguretat viària, que s’han reduït un 22%.

A partir d’aquestes dades, l’alcaldessa Gemma Badia ha remarcat que “el balanç és positiu i confirmen que som una ciutat segura i treballem perquè ho sigui encara més”.

Badia ha assenyalat que tot i que les dades són positives “cal tenir la màxima exigència”. “He demanat als cossos de seguretat que no es relaxin i que mantinguin els bons nivells d’eficàcia i també de col·laboració policial, tant a l’hora d’actuar com en les tasques preventives, que són essencials”, ha afegit.

Per a l’alcaldessa, la seguretat és una política fonamental i absolutament prioritària, d’aquí que encara depèn directament de l’Alcaldia. “Vull portar el control de les actuacions policials i de les resolucions, i també intensificar la lluita contra els comportaments incívics i, sobretot, aquells que poden derivar en accidents de trànsit o atropellaments fora de passos de vianants”, ha afirmat.

Badia ha assegurat que la pròxima instal·lació de càmeres de seguretat contribuirà a mantenir la tendència positiva: “Seran una important eina dissuasòria per als delinqüents i també permetran intensificar els controls de seguretat en els accessos d’entrada i sortida de la ciutat per enxampar a qui cometi un delicte”.

En la reunió de la Junta de Seguretat s’ha repassat el dispositiu de seguretat que s’ha posat en marxa per a la temporada d’estiu, que a més de comportar un reforç dels efectius i una presència especial a la zona de platja, inclou patrullatge conjunt de paisà a càrrec de Mossos i Policia Municipal.

També s’han valorat els diversos dispositius conjunts desenvolupats al llarg de l’any, entre els quals destaquen els destinats a reforçar la seguretat a comerços i empreses, al camp agrari i als diferents barris de la ciutat, així com les accions per vetllar pel civisme i el compliment de les ordenances municipals.

Més ocupacions frustrades

La coordinació entre el cos local i Mossos d’Esquadra i la seva ràpida intervenció en el moment dels fets també ha comportat que l’últim any, de les 41 ocupacions d’immobles detectades, només 7 han estat consumades.

“Aquest fet no és casual, hi ha una directriu molt clara d’intentar evitar al màxim les ocupacions il·legals, sobretot les que puguin provocar problemes de convivència amb el veïnat o que impliquin organitzacions delictives”, ha afirmat l’alcaldessa.

Més accidents de trànsit però menys conductes de risc

La bona evolució de les dades anteriors contrasten amb la sinistralitat. Entre juny de 2022 i maig de 2023 es registra un increment dels accidents de trànsit d’un 37%. Hi ha hagut 196 accidents, la gran majoria per envestida i encalç. No s’han hagut de lamentar víctimes mortals, però sí que hi ha hagut més persones ferides (4 greus i 144 lleus).

També augmenten els atropellaments, passant de 15 a 20, tot i que sense cap víctima mortal. El 70% impliquen turismes i un 85% es produeixen dins del pas de vianants. Quant als vehicles de mobilitat personal, es registra un atropellament.

Pel que fa als delictes contra la seguretat viària, baixen un 22% respecte al període anterior, sent els més habituals conduir sota els efectes d’alcohol, o conduir sense haver obtingut permís (un 4 i 3 de cada 10, respectivament).

Aquestes dades denoten una major conscienciació dels i les conductores, i el descens de les denúncies s’emmarca en un context de més controls d’alcoholèmia i altres substàncies al volant, que han augmentat un 27%.

Altres dades

Els incidents i denúncies relacionades amb el civisme i la convivència registren un descens del 5%. Els incidents més habituals es deriven de molèsties produïdes per persones (77%), que representen el 9,5% de les denúncies.

Les relacions amb la comunitat són molt importants també en el dia a dia de les forces de seguretat. En l’últim any, 2.527 persones han tingut contacte directe amb la policia en diferents presentacions i col·loquis. Les més concorregudes han estat les adreçades al jovent sobre internet segura i xarxes socials, i sobre situacions de risc.