null Avui, Gavà dona el tret de sortida a Temps d’Espàrrecs amb una gran festa

També comença GastroGavà a la carta, la proposta en què 26 restauradors locals oferiran plats i menús amb l’Espàrrec blanc de Gavà com a protagonista


Gavà enceta avui divendres el Temps d’Espàrrecs, el paraigua festiu que es desenvoluparà fins al 7 de maig a la ciutat i en el qual s’emmarca la 68a Fira d’Espàrrecs, l’últim cap de setmana d’abril. Ho farà amb una festa popular a les 18.30 h a la plaça Major.

El pròleg d’aquest inici l’ha marcat la presència de l’Espàrrec  de Gavà aquest matí al Mercat de la Boqueria on els restauradors de Gavà, Manel Armengol i Òscar Manresa, han preparat tapes amb el producte emblemàtic dels conreus gavanencs com a protagonista i han explicats la manera de cuinar-los per treure’n el màxim profit del seu sabor i textura i versatilitat. Aquest showcooking ha rememorat els orígens de la Fira: caixes plenes d’espàrrecs s’exposaren per primer cop a la Rambla de la ciutat comtal, a la primavera de l’any 1932, just l’endemà de la primera Fira d’Espàrrecs de Gavà.

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha destacat la importància què “l’espàrrec gavanenc tingui un recorregut més enllà de Gavà i es pugui conèixer arreu, tenint en compte les seves propietats i la seva dolçor, que el fa únic”. Badia ha parlat de les múltiples possibilitats que ofereix l’espàrrecs de Gavà: “De la mà de la restauració de la ciutat hem anat descobrint les diferents maneres de cuinar-lo. Una versatilitat que animo tothom a descobrir degustant els plats  que ens oferiran durant aquest  Temps d’Espàrrecs, tant el la versió de GastroGavà a la Carta, com al GastroGavà de la Fira d’Espàrrecs”. Per a Badia, “aquest certamen ens ofereix la possibilitat de veure tot allò que el camp de Gavà ens ofereix, i que es reflecteix a la Mostra Agrícola, on tradició, creativitat i art s’uneixen, junt amb un ventall de propostes per a tots els públics”.

     

GastroGavà a la carta

L’Espàrrec de Gavà també podrà degustar-se des d’avui i fins al 7 de maig als 26 restaurants participants en el format GastroGavà a la carta, la ruta per degustar platets, plats i menús directament als restaurants. Com a novetat, aquest any hi hauran tres tallers de gastronomia amb els millors consells per cuinar l’espàrrec blanc de Gavà.

A aquesta opció, se li uneix el tradicional espai gastronòmic de la   Fira d’Espàrrecs, on degustar les tapes més originals amb l’Espàrrec blanc com a protagonista, del 28 al 30 d’abril a la plaça Jaume Balmes. Enguany, s’amplia l’espai de degustació per poder assaborir les millors tapes amb l’espàrrec de Gavà com a protagonista. Tot això, regat amb la millor selecció vinícola dels cellers de la ciutat en el marc de la quarta edició de la Mostra de vins. Aquest any, el restaurant Tasta’mm, certificat per l’Associació de Celíacs de Catalunya, torna a oferir una oferta de tapes especialment adaptades per celíacs.

Es consoliden propostes com els Showcookings amb alguns dels restauradors gavanencs, i es comptarà amb la presència del xef Fran López, xef estrella Michelin als restaurants Xerta i Villa Retiro.

Compte enrere per a la Fira d’Espàrrecs

Dintre del paraigua festiu de Temps d’Espàrrecs s’emmarca la tradicional Fira del 28 al 30 d’abril en l’entorn de la plaça Jaume Balmes, el carrer Sant Pere, l’avinguda Diagonal, al carrer Martí l’Humà, i al pavelló i l’escola Jacme March.

El certamen aplega a diferents sectors: pagesia, gastronomia, restauració, comerços, comunitat educativa, entitats socials, culturals i esportives i mercants municipals.

Durant tot el cap de setmana, Gavà s’omplirà de música, jocs familiars, espectacles i tradició. La Mostra Agrícola serà, una edició més, l’ànima de la Fira, amb els lots d’espàrrecs i les paneres artístiques (tant de verdura fresca com de llavors) i les paneres de verdures. La Mostra disposarà d’un espai de participació ciutadana.

Divendres 28 d’abril obriran les portes la mostra comercial i artesanal i GastroGavà. La Fira també donarà a conèixer de primera mà el ric teixit associatiu de la ciutat i les seves activitats i projectes de la mà de la Mostra d’Entitats que, dissabte i per segona vegada, se celebrarà en el marc de la Fira.

A més, a partir de les 22.00 h cada dia de Fira, es podran ballar les versions de tots els temps i música rumbera, rock i pop. Serà amb els concerts de Hotel Cochambre, Mala Vida i Rumberto. En acabar, la festa continuarà amb les sessions de DJ’s locals. Durant els concerts, es comptarà amb un Punt Lila per gaudir de les festes lliures de sexisme i LGTB-fòbia.

Altres propostes del cap de setmana de Fira seran: espai petits pagesos, ral·li de cotxes antics, balls, exhibicions, intercanvi d’exemplars amb R-Llibre, cercaviles, jornades de portes obertes a les Mines, Museu i Refugi antiaeri. A la festa se suma la Unió de Cooperadors amb l’organització de diversos tallers.

Més informació: firaesparrecs.cat

  gastrogava.cat