null L’1 d’abril s’activa la zona taronja a les platges de Gavà, primer pas del dispositiu de mobilitat sostenible de l’estiu

  • La zona d’aparcament per a residents a Gavà s’amplia fins a 650 places, afegint els carrers Vandellòs, Cunit (entre Blanes i Cadaqués) i Labors Agrícoles

  • Per aparcar a la zona taronja durant els caps de setmana i festius, els vehicles han d’estar censats a Gavà o donats d’alta en cas de rènting o cotxes d’empresa


El proper 1 d’abril, l’Ajuntament de Gavà activa la zona taronja a les platges de Gavà. Aquest estiu s’incrementa en el nombre de places reservades a veïns i veïnes de la ciutat en ampliar-se als carrers Vandellòs, Cunit (entre c. Blanes i c. Cadaqués) i Labors Agrícoles. En total hi haurà 650 places de zona taronja.

Durant els caps de setmana i festius fins al 25 de setembre, de 9 a 21 hores, només hi podran estacionar els vehicles censats a Gavà, així com els vehicles de rènting i cotxes d’empresa de ciutadans de Gavà que han d’estar donats d’alta.

La zona taronja té per objectiu facilitar als residents de Gavà que puguin aparcar al barri marítim. La seva posada en marxa també persegueix incentivar l’ús del transport col·lectiu i reduir el trànsit privat, amb la finalitat de millorar la gestió de la mobilitat en previsió de la important afluència de vehicles a Gavà Mar durant la temporada d’estiu.  

La zona taronja es va posar en marxa l’any 2016. Des de la seva implementació l’afluència del vehicle privat durant la temporada de platja ha disminuït en un 27%. Aquest mandat, des del 2019, la davallada ha estat d’un 14%, demostrant així la seva eficiència.

La zona taronja està distribuïda als carrers d’Alcanar, Ametlla, Amposta, Arenys, l’Escala, Cubelles (entre Alcanar i Llevant), Cunit (entre Cadaqués i Palafrugell), Garraf, Labors Agrícoles, Palamós, Palafrugell, Roses, Salou i Vandellòs. D’altra banda, s’habilitarà de nou l’aparcament de l’avinguda Europa nº 36, on podran estacionar els vehicles censats a Gavà i els ECO i CERO de qualsevol municipi.

Consulta aquí els carrers amb zona taronja

En els pròxims dies, els establiments comercials i de restauració de Gavà Mar ja podran oferir als seus clients autoritzacions per estacionar, en nombre i temps limitat, en les zones d’aparcament restringit.

La zona taronja s’avança al dispositiu de mobilitat sostenible que es posarà en marxa el 3 de juny, tret de sortida de la temporada de platges. Un dispositiu que afavoreix l’ús del transport públic, amb la gratuïtat del servei d’autobús els caps de setmana i festius, i els trajectes a peu i en bicicleta, com a alternatives reals al vehicle privat. Per poder aparcar la bicicleta es disposa d’aparcament en els diferents carrers que donen a la platja i també es disposa de pàrquings de bici a peu de sorra i un bicibox. El dispositiu vol promoure una major fluïdesa i pacificació dels carrers i de l’espai públic. En definitiva, es persegueix cercar l’equilibri entre l’ús lúdic de la platja amb la preservació del caràcter urbà i residencial de Gavà Mar i dels seus valors ambientals.

Com donar d’alta els vehicles

Per poder estacionar de forma gratuïta durant la temporada de platges de 2023 el vehicle ha d’estar donat d’alta en el padró de vehicles del municipi. Per això cal registrar de forma expressa els vehicles següents: 

  • Vehicles matriculats a partir de l’1 de març de 2023. Caldrà aportar al tràmit el permís de circulació del vehicle objecte d’alta.
  • Vehicles que han canviat de nom a partir de l’1 de gener de 2023 i canvis de domicili, des de l’1 de gener de 2023. Caldrà aportar al tràmit el permís de circulació del vehicle objecte d’alta.
  • Tots els vehicles de rènting, cotxes d’empresa i qualsevol altra modalitat, a disposició dels veïns/veïnes de Gavà. En aquests casos, per fer la tramitació cal aportar la següent documentació:
  • Rènting particular: Còpia del contracte de rènting a nom de la persona resident a Gavà.
  • Rènting empresa: Còpia del permís de circulació del vehicle, document d’adquisició del vehicle per part de l’empresa i certificat del conductor habitual del vehicle amb el segell d’empresa.
  • Vehicle de lloguer: contracte a nom de la persona resident a Gavà.

És molt important que els vehicles de rènting, cotxes d’empresa i altres modalitats de disposició, renovin la sol·licitud, ja que la realitzada en 2022 ja no és vàlida. Les altes s’han de tramitar a través del registre de l’Ajuntament a la seu electrònica eseu.gava.cat o bé a l’adreça electrònica zonataronja@gava.cat.

La zona taronja s’activa el proper 1 d’abril i estarà en funcionament fins al 25 de setembre. Durant aquest període, cap vehicle podrà estacionar en aquests espais reservats sense que estigui registrada la petició d’alta.