null 61 milions d’euros per implementar polítiques progressistes i transformadores

• Els comptes s’incrementen 2,6 milions d’euros, congelant impostos i taxes i reduint el deute. • Es prioritzen el benestar i la cohesió social, l’educació i la millora dels equipaments, juntament amb el manteniment i la seguretat a l’espai públic. • S’impulsa l’execució del Pla d’Acció de l’Agenda Urbana per una ciutat més equilibrada i sostenible, amb nous projectes de transformació urbana i reactivació econòmica.


El Ple Municipal celebrat avui ha aprovat el pressupost de l’Ajuntament de Gavà per a 2023. S’incrementa en 2,6 milions d’euros respecte al present exercici, situant-se en 61.032.510 euros. Aquesta xifra suposa un increment del 4,6% i permet garantir i millorar les polítiques de benestar i manteniment de l’espai públic.

Els comptes per a l’any vinent també impulsen els projectes recollits al Pla d’Acció de l’Agenda Urbana de Gavà, per fer una ciutat encara més sostenible mediambientalment, més cohesionada socialment i més competitiva econòmicament. Tot això, sense incrementar la pressió fiscal i continuant reduint el deute.

El pressupost posa l’accent en les polítiques progressistes, que generen igualtat i cohesió, i en la vocació transformadora. La distribució de la despesa prioritza les persones i els serveis i equipaments que es posen al seu abast. També s’intensifica el manteniment i la neteja de l’espai públic, els mitjans per garantir la seguretat, i la millora de la qualitat urbana dels barris. I es persisteix en el foment de l’activitat econòmica, les polítiques d’ocupació i el suport al teixit comercial.

 

UN PRESSUPOST DE COMPONENT SOCIAL

El pressupost de 2023 incideix en el component social. El 30% de la despesa consolidada es destina a les polítiques adreçades a garantir el benestar de les persones.

Així, el pressupost de l'Àmbit de Benestar, Educació i Cultura ascendeix a 4,7 milions d’euros i suposa un increment del 2,56% respecte el 2022.

Més de la meitat es destinarà als serveis socials, per donar resposta a les necessitats econòmiques, socials i comunitàries derivades de l’actual situació d’incertesa i mantenir aquestes prestacions com a prioritat, tot i l’encariment de preus.

Destaca la creació d’un nou Servei d’atenció a situacions greus de vulnerabilitat, la incorporació al pressupost del programa A-Porta i la continuïtat en la implantació del nou model del Servei d’Atenció Domiciliària.   S’incorpora a més un nou Programa de benestar emocional de la infància i l’adolescència, per acompanyar-los en aquesta etapa del cicle vital.

També es reafirma l’aposta per l’educació i per la joventut, i el compromís per reforçar polítiques feministes i de defensa de les persones LGTBI.

 

UNS BARRIS NETS, DE QUALITAT I SEGURS

Al manteniment i millora de la ciutat es destina el 23% de la despesa. Una dotació que ha de permetre que tots els barris gaudeixin d’un espai públic de qualitat, accessible i integrador i d’uns serveis eficaços que facilitin el dia a dia en les millors condicions.

El pressupost de 2023 consolida nous serveis de neteja, com ara l’escombrat mixt i la neteja amb aigua a pressió en horari de tarda i nit a tots els barris de Gavà (Pla Intensiu de Neteja). També els serveis de recollida de residus, amb l’extensió del porta a porta comercial als establiments del passeig Maragall o la posada en marxa d’un servei de recollida d’olis usats.

A més, es posaran en marxa nous projectes de millora dels barris, amb intervencions integrals als carrers Vandellòs i Ametlla a Gavà Mar, als carrers Santa Teresa i Tresols, i a l’avinguda Eramprunyà. Es mantenen les actuacions prioritzades per la ciutadania en el programa participatiu Junts Fem Barri.

Pel que fa a equipaments, el 2023 s’executarà l’ampliació del Cementiri (que disposarà d’un nou espai per al dol perinatal), s’iniciaran les obres de l’escola bressol municipal, es renovarà la zona esportiva de can Torelló, i finalitzarà la reforma de la Biblioteca Marian Colomé i les obres de consolidació de la Masia de ca n’Horta. També es treballarà per minimitzar el consum energètic amb el canvi de llumeneres o dotant més equipaments amb plaques fotovoltaiques i sistemes de climatització més eficients.

Es continuarà treballant per una mobilitat sostenible, amb l’ampliació de la xarxa ciclable a l’av. Joan Carles I, el carrer Sant Lluís i l’avinguda d’Eramprunyà, i la creació de dos nous aparcaments dissuasius entorn del Cementiri i un total de 236 places.

La seguretat ciutadana suposa el 10% del pressupost, per comptar amb una Policia Municipal més propera i eficaç, i amb la tecnologia necessària que permeti optimitzar recursos. A principis de 2023 començarà una àmplia instal·lació de càmeres de seguretat.

 

UN PRESSUPOST AMB VOCACIÓ TRANSFORMADORA

Consolidades aquestes despeses, els comptes municipals també s’orienten als projectes de futur que seguiran concretant-se al llarg de 2023 i de cara als anys vinents.

Entre aquests es troben la reforma integral de l'avinguda Eramprunyà i la plaça Catalunya o la creació del tercer Centre d'Atenció Primària a Can Ribes. En clau esportiva destaca l’impuls a la construcció d'una piscina pública descoberta a Ca n'Horta, la Ciutat Esportiva de Can Torelló, el Centre de Mar i Escola Nàutica i un nou equipament esportiu a les Massotes.

Les polítiques d'habitatge també constitueixen un repte. Seguint en tot moment les directrius que marca el Pla Local d'Habitatge, la ciutat disposarà d'espais per generar més pisos protegits, com els projectats a Can Ribes i els que es faran a l'Espai Roca. Es tracta d'aconseguir una regeneració urbana de primera magnitud, sense perdre el focus de la creació d'un habitatge digne i assequible.

A més, també es garantirà un desenvolupament progressiu de la ciutat, preservant els espais naturals, posant-los a l'abast de tothom i creant àrees d'activitat econòmica de nova generació. En definitiva, consolidar i ampliar les polítiques que defineixen el model de ciutat, respectant la seva singularitat com el territori més natural i sostenible de l'àrea metropolitana.

Les polítiques de desenvolupament econòmic suposen el 6% de la despesa. Una partida adreçada a promoure la creació d’ocupació i l’emprenedoria;  a donar suport al teixit empresarial i comercial, i a  continuar impulsant l’economia circular, la innovació i la projecció internacional de la ciutat.

En matèria de serveis generals, les despeses de personal municipal preveuen un augment del 5,11%, corresponent als increments legalment previstos. 

Així mateix, les despeses en béns i serveis augmenten el 7%, a causa principalment de l’increment del preu dels subministraments de llum,gas i carburants.

Quant a les transferències corrents, es redueixen un 1,88%, a causa de la finalització dels projecte Gàvius i Biocanteens. No obstant, s’incrementen les subvencions a entitats i els ajuts a la ciutadania i es manté el finançament dels serveis que presten les empreses municipals  –aportació de 10.860.000 € a PRESEC i 954.743 a GTI €-.

 

1 milió menys de deute

Els estalvis acumulats positius permeten també continuar amb la reducció del deute municipal. Entre 2022 i 2023 es preveu una rebaixa del deute en termes absoluts de 1.074.000 euros amb una ràtio que passarà de 402,05 euros per habitant en 2022 als 358,29 euros a finals de 2023.

La ràtio legal d’endeutament passa d’un 33,81% l’any 2022 a un 29,9% l’any 2023, molt lluny del límit del 110 % que estableix la Llei d’Hisendes Locals. Aquest és el millor indicador de la solvència dels comptes municipals i la seva capacitat per mobilitzar recursos per donar serveis i prestacions a la ciutadania  de Gavà.

 

 

Congelació fiscal

Els estalvis en la càrrega financera permeten mantenir i, fins i tot, reforçar els serveis actuals i afrontar inversions sense apujar la factura fiscal, tot i l’increment  salarial dels treballadors municipals i l’augment dels costos de subministrament.

Es congelen novament la totalitat d’impostos i taxes municipals. I es mantenen les ajudes a diferents col·lectius i els beneficis fiscals.

Així, l’IBI, que registra la tercera congelació consecutiva i la cinquena en els últims sis anys, manté la bonificació del 50% de la quota íntegra de l’import per als habitatges que instal·lin sistemes d’aprofitament elèctric o tèrmic de l’energia solar. Se suma a beneficis ja existents en altres tributs per incentivar la instal·lació de fonts d’energia netes i renovables, i la mitigació i adaptació al canvi climàtic.

També continuen els incentius a la millora de l’ampliació d’habitatge públic, com ara l’exempció de la taxa per ocupació de l’espai públic a les obres destinades a la construcció o reforma d’habitatges de protecció oficial, tant en règim de compra com de lloguer. Se segueix incentivant el lloguer, amb una bonificació del 95% de la quota íntegra de l’impost per als immobles d’ús residencial destinats al lloguer amb renda limitada per una norma jurídica i el recàrrec del 50% sobre els habitatges buits per un període de més de 2 anys.

Els ingressos per impostos directes es redueixen el 0,40%, davant la incògnita de com afectarà a la recaptació final la nova fórmula de càlcul en l’impost de la plusvàlua. També disminueixen les previsions d’ingressos patrimonials en ajustar-se a les concessions que es preveuen executar realment sobre elements del patrimoni municipal.

Les aportacions d’altres administracions gairebé es mantenen. La partida més significativa és la participació de tributs de l’Estat.

 

LES PRIORITATS DEL PRESSUPOST

BENESTAR, EDUCACIÓ I CULTURA. POLÍTIQUES FEMINISTES.

  • Més pressupost social
  • Ajuts socials (habitatge, alimentació i d’emergència social) i nou Servei d’atenció a situacions greu de vulnerabilitat.
  • Atenció i cura de les persones grans. Es continua amb la implantació del nou model de Servei d’atenció Domiciliària, amb una atenció més personalitzada, així com el Servei de teleassistència (gratuït per a totes les persones de més de 75 anys) i el Servei d’àpats a domicili.
  • Nou Programa de benestar emocional de la infància i l’adolescència.
  • Treball amb teixit social i professional en la Taula de Salut Mental, la Comissió d’Inclusió, el Fòrum G3, la Comissió de Salut, o en les comissions de joves de La Casa Gran.
  • Servei de mediació per a la gestió de conflictes comunitaris,  i plans de dinamització de barris, per a una millor convivència i per la resolució de conflictes amb la participació del veïnat. Incorporació en el pressupost del programa A-Porta.
  • L’educació i la joventut, les prioritats
  • Beques i suport a projectes educatius per contribuir a la digitalització, la innovació educativa i a la reducció de la segregació. Amb un import global de més de 200.000 euros.
  • Suport als joves. Impuls al nou Pla de Jovenut, i increment dels recursos del Punt d’Escolta Afectiva. Es mantenen b els serveis i programes oferts a La Casa Gran.
  • Gavà feminista i defensora de les persones LGTBI
  • Elaboració del nou Pla d’Igualtat.
  • Campanyes, acció i educació per lluitar contra la violència masclista i la LGTBIfòbia (desenvolupament del recentment aprovat Pla per a la diversitat afectiva sexual i de gènere i reforç del Servei d’Atenció Integral LGTBI).

Altres línies d’intervenció:

  • Defensa dels drets humans i desenvolupament de les accions del Pla director de Cooperació.
  • Desenvolupament del Pla Estratègic d’Acció Cultural, treballat de forma conjunta amb la ciutadania.
  • Suport a les entitats culturals i potenciació del circuit musical i del cicle festiu.

 

MANTENIMENT I QUALITAT DE L’ESPAI PÚBLIC I ELS BARRIS. SEGURETAT CIUTADANA. 

  • Per a un espai públic de qualitat i amb uns serveis eficaços.

A través de l’empresa municipal PRESEC es garanteix el manteniment i neteja de l’espai públic i els equipaments, així com la senyalització viària i el muntatge d’infraestructures per a la celebració d’activitats.

PRESEC preveu un pressupost de 11,3 milions d’euros. L’aportació municipal és de 10,8 milions.

Principals actuacions:

  • Millora de la neteja viària: reforç dels processos de neteja amb aigua amb alta pressió amb un servei de neteja nocturn, i ampliació de l’escombrat mixt a tots els barris.
  • Naturalització dels espais urbans i foment de la biodiversitat (caixes niu i hotels d’insectes)
  • Ampliació de la  telegestió de la xarxa de rec, reposició d’arbrat viari, desbrossament de solars i prats secs
  • Recollida i gestió de residus municipal: millora del servei Porta a Porta de l’Illa de Vianants, extensió de la recollida de residus comercials al passeig Maragall i nou servei de recollida d0’olis usats.
  • Manteniment i millora d’equipaments i espais públics
  • Renovació integral dels carrers Vandellòs i Ametlla (Gavà Mar) i Santa Teresa i Tresols (nucli urbà) junt amb l’avinguda Eramprunyà.
  • Obres puntuals en parcs i places, algunes de les actuacions fruit del procés participatiu Junts Fem Barri.
  • Millora del col·lector del c. Les Colomeres i actuació parcial en el col·lector a la nova carretera a Santa Creu de Calafell a l’altura de la Rambla.
  • Finalització de la renovació integral de l’enllumenat públic, amb el canvi integral de llumeneres per LED i reforma de les instal·lacions.
  • Ampliació del Cementeri Municipal, incorporant un nou espai de dol perinatal i millorant la connexió interna i l’accessibilitat.
  • Inici de les obres de la primera escola bressol municipal.
  • Important remodelació de la Zona Esportiva de Can Torelló: renovació de gespa, millora de l’accés i l’aparcament, i millores d’eficiència energètica: enllumenat LED, plaques fotovoltaiques i producció d’aigua calenta per aerotèrmia.
  • Inici dels estudis per a la creació de la piscina descoberta a ca n’Horta.
  • Finalització de la reforma de la Biblioteca Marian Colomé, i de les obres de consolidació de la masia de ca n’Horta.
  • Nova intervenció en el Castell d’Eramprunyà, seguint els criteris del Pla director.
  • Per una mobilitat sostenible
  • Aportació al serveis d’autobús i actuacions d’ordenació de la xarxa viària.
  • Implantació de carrils bicis a l’av. Joan Carles I, carrer Sant Lluís i av. d’Eramprunyà.
  • Dispositiu de mobilitat d’estiu.
  • Pla de manteniment integral de la senyalització horitzontal per millorar la seguretat.
  • Creació de nous aparcaments dissuasius entorn del Cementiri, un pel carrer Sant Lluís i l’altre per la part superior del mateix amb 130 i 106 places respectivament.
  • Protecció Civil, prevenció d’incendis forestals i platges
  • Consolidació de la platja per a gossos amb ampliació de calendari i horaris.
  • Ampliació del pressupost per al reforç de les tasques de prevenció d’incendis forestals.

 

SEGURETAT CIUTADANA

  • Reforç de la proximitat.
  • Modernització tecnològica: ubicació de càmeres de vigilància, implantació d’eines informàtiques de gestió policial i noves funcionalitats de l’APP de Seguretat Ciutadana.
  • Renovació del parc mòbil amb criteris de sostenibilitat ambiental.

 

DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC SOSTENIBLE, PROJECCIÓ DE LA CIUTAT i ESPORTS.  SALUT PÚBLICA  

Desenvolupament Econòmic Sostenible i Projecció de la Ciutat

En un context econòmic incert, acompanyaran ciutadania i negocis i vetllaran per la generació d’oportunitats en un model de ciutat econòmicament sostenible.

Disminueix el pressupost perquè finalitzen els projectes europeus Gàvius (UIA) i Biocanteens. Si bé se solen executar una mitjana anual d’1,5 milions d’euros addicionals amb finançament d’altres administracions municipals. En 2023, el repte serà continuar captant finançament vinculat als fons Next Generatiu o al nou Marc Financer Plurianual 2021-2027 de la Unió Europea.

  • Empresa i ocupació
  • Serveis d’Ocupació. Des del CSO Rosa Luxemburgo pivoten tots els serveis adreçats a les persones en situació d’atur, especialment als col·lectius més vulnerables: formació, capacitació i intermediació en les ofertes de feina.
  • Emprenedoria i creació d’empreses. Acompanyament a les iniciatives emprenedores i serveis com l’StartinG: viver i coworking d’empreses. Continuïtat del projecte Talent a les Aules per fomentar els valors de l’emprenedoria entre els joves estudiants.
  • Suport al teixit productiu: programes de formació, visites de prospecció, servei d’informació i creació de xarxes. Desenvolupament de l’Agenda Urbana dels polígons de Gavà, en procés de definició.
  • Unió de Cooperadors. Es dota de pressupost propi per als serveis i activitats ordinàries del nou centre de referència per promoure l’economia social, cooperativa, circular i la innovació social.
  • Comerç, Turisme i Fires
  • Suport al sector comercial i la restauració per mantenir la màxima activitat comercial, reivindicant el consum de proximitat responsable i el retorn del benefici a la pròpia ciutat. Acompanyament en la modernització als canals digitals i al nou model de consum imperant.
  • Consolidació de Temps d’Espàrrecs, amb noves propostes i més activitats..
  • Campanya de Nadal i Mercat de Sant Nicasi.
  • Recursos per a la promoció i dinamització dels mercats municipals, del mercat ambulant, i els mercats de pagès.
  • Desenvolupament d’un model de turisme sostenible sota el distintiu Biosphere.
  • Oficina de Desenvolupament Sostenible.

L’Oficina ODS Innova aplega tots els projectes vinculats amb la innovació, l’agenda urbana, l’aplicació transversal dels ODS, així com l’estratègia internacional de la ciutat, la participació en xarxes, la recerca de finançament i la gestió de programes europeus.

  • Continuïtat de l’estratègia Gavà Circular amb Cetaqua i Aigües de Barcelona, de la jornada “Per una economia circular i competitiva”, i del Hub ECCUS (Economia Circular i Ciutats Urbanes Sostenibles).

 

Salut Pública

  • Reforç del programa de control de plagues, tant en els equipaments com en l’espai públic, i la comunicació a la ciutadania.
  • Control d’animals abandonats i peridomèstics. Control i cura d’animals de companyia, des de la tinença responsable i la convivència veïnal.
  • Programa de seguretat alimentària: accions de vigilància i control del risc, i inspeccions als establiments, especialment els dels serveis de temporada.
  • Oficina Municipal d’Informació al Consumidor: es continuarà amb l’optimització de la gestió de consultes i tramitació de queixes.
  • Cementiri Municipal: actualització de la gestió de la concessió de sepultures, i manteniment i bon funcionament del servei i del recinte.

 

ESPORTS

Continua l’aposta de forma ferma en la potenciació  de la pràctica esportiva i l´activitat física per a tota la ciutadania.

  • S’incrementa el pressupost associat a les instal·lacions esportives municipals per recuperar el nivell de pràctica previ a la pandèmia i millorar el servei i l’atenció a la ciutadania.
  • Suport als clubs de la ciutat i a tot el teixit associatiu en general. Augmenta el pressupost específic per potenciar l’esport en edat escolar, l’esport d’inclusió i l’esport femení, amb unes noves bases de subvencions i, posteriorment, distribució d’espais i canvis de gestió dels equipaments.
  • Programació regular d’actes i esdeveniments esportius que fomentaran l’activitat econòmica d’una manera sostenible i amb projectes de qualitat.
  • Impuls de grans projectes que ofereixin a la ciutadania uns serveis de pràctica esportiva variada i permetin posicionar Gavà com a referent a nivell esportiu:  la piscina pública descoberta, la Ciutat Esportiva de Can Torelló, el Centre de Mar i Escola Nàutica i el nou equipament esportiu a les Massotes. Es destina una partida a estudis i treballs tècnics que els orientaran de forma específica per garantir l’èxit de la viabilitat econòmica i de la posterior gestió.

 

URBANISME, HABITATGE, OBRES I SOSTENIBILITAT AMBIENTAL. 

Es prioritzen actuacions estratègiques que abordaran la problemàtica de l’habitatge, la lluita contra el canvi climàtic i l’impuls de polítiques de creixement urbanístic i de reactivació econòmica sostenible.

  • Garantint el dret a l’habitatge a partir del desplegament del Pla Local d’Habitatge 2021-2026. Les accions, que es desenvolupen mitjançant l’empresa municipal GTI amb un pressupost de més de 945.000 euros, són:
  • El Servei Municipal d’Habitatge i el Servei d'intermediació en deutes d'habitatge.  Continuaran treballant per prevenir el risc de pèrdua de l’habitatge. Es destinen més de 63.000 euros a ajudes, i s’oferirà suport per accedir a les subvencions i ajuts existents (800.000 euros i 500 famílies beneficiàries en 2021).
  • Atenció a la pobresa energètica, amb assessorament i ajudar a gestionar subvencions per a la millora de l’eficiència energètic, l’accessibilitat i la implementació d’energies renovables,  promovent la rehabilitació d’edificis i barris vulnerables a través de l’Oficina Local de Rehabilitació i l’Oficina Local d’Habitatge.
  • Accions d’innovació i transició verda a l’habitatge i a la rehabilitació, i entorns verds saludables.
  • Ampliació de l’habitatge assequible i social, especialment per als joves, mitjançant allotjament dotacional, de lloguer assequible, en edificis de baix consum i en un entorn urbà sostenible, verd i saludable.
  • Programes per incentivar la captació d’habitatge destinat al lloguer assequible i social.
  • Caminant cap a la transició ecològica i energètica.
  • Projectes urbanístics de futur que desenvolupen un urbanisme per a les persones, amb espais de gran valor ambiental i que dotaran d’habitatge assequible, i equipaments; : Espai Roca, barri de Can Ribes, i infraestructura verda  Barcelona Gavà Natura, a més de la continuïtat del passeig Marítim a Llevant Mar, la Ciutat Esportiva de Can
    Torelló, Massotes, el nou sector de Resintex o la connexió amb el barri de ca n’Espinós,
    entre altres.
  • Assistències tècniques en matèria d’urbanisme, plantejament, estudis econòmics i ambientals, projectes d’urbanització, estudis topogràfics i del sòl.
  • Aportació a l’AMB per a la tramitació i gestió de la disciplina urbanística del Parc Agrari del Baix Llobregat.
  • Cap a una ciutat verda i climàticament neutra
  • Implantació del Pla d’acció per a l’energia sostenible i el clima i el Pla d’adaptació al canvi climàtic i altres estratègies supramunicipals, per a la millora de la qualitat de l’aire, el desenvolupament de l’economia circular i el dret alimentari.
  • Divulgació i conscienciació ambiental a través de la comunicació i l’educació ambiental.
  • Actuacions de preservació dels hàbitats i la biodiversitat de Gavà. Per a 2023 estan previstes actuacions de conservació al Pi pinyer de la Pava, al Pi pinyer de la Marinada, i a l’Olivera i al Roure de Bruguers, així com la millora de dues basses naturals, i millores d’espais forestals a Rocabruna i a la riera de can Comes.
  • Defensa i salvaguarda del Parc Agrari i de l’activitat agrícola, mitjançant la creació d’un Hub Agroalimentari.
  • Pla d’estabilització de les platges.
  • Actuacions per reduir i compensar les emissions municipals de CO2 i d’adaptació al canvi climàtic: Inventari de recursos Hídrics, Estudi de la Biodiversitat, elaboració del Mapa de Zones Humides i seguiment de la qualitat ecològica.