null “Trenquem cadenes” lema de la campanya de commemoració del 25N a Gavà

• Enguany les activitats giraran entorn l’explotació sexual que converteix les dones i les nenes en mercaderies • L’acte central de ciutat tindrà lloc el dia 25 de novembre a la plaça Jaume Balmes


La violència masclista té diferents manifestacions i el tràfic de dones i nenes amb finalitat d’explotació sexual és una d’elles. Amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania, sota el lema “Trenquem cadenes” s’ha preparat el programa del 25N, Dia Internacional contra la Violència Masclista, on l’explotació sexual és l’eix central de les activitats programades.

La campanya vol conscienciar sobre la necessitat aquest tipus de violència masclista. En la presentació de la campanya, l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia ha afirmat que “cal donar visibilitat a l’explotació sexual, un tipus de violència que no es posa en relleu, que sovint es manté ocult. Una realitat que afecta dones i nenes que són tractades com a mercaderies, que entren en aquest cercle enganyades i que són obligades a seguir per aquest camí”.

La majoria de víctimes són dones, perquè la tracta està directament relacionada amb la posició de les dones a la societat i la feminització de la pobresa. En general, les dones estan més afectades per la desigualtat de gènere en l’educació, la formació i l’àmbit laboral i això facilita la seva captació. Badia ha donat xifres: “Al voltant de 4’5 milions de persones al món són víctimes de l’explotació sexual forçosa i el 99% són dones i nenes. Pel que fa a Espanya, 45.000 dones i nenes són víctimes d’aquest delicte”.

Gemma Badia ha manifestat que “davant aquesta realitat és important conscienciar la ciutadania, conèixer les causes i veure la necessitat que té la societat de lluitar contra aquesta xacra que, en la majoria de casos, s’amaga darrere dels casos de prostitució”.

 

Activitats

Entorn al 25N s’han programat tot un seguit d’activitat, que es desenvoluparan entre el 22 i el 29 de novembre, per donar a conèixer i posar damunt la taula diferents casos d’explotació social.

El 24 de novembre es podrà veure el documental “Exit. Un viaje desde el corazón de la trata de personas” on s’explica la història de tres dones que busquen una sortida a l’extrema pobresa i es troben en el cor de les xarxes de tràfic de persones.

L’acte de ciutat serà el 25 de novembre. Un acte que canvia d’escenari i per primer cop es farà a la plaça Jaume Balmes. Es farà lectura del manifest, una performance i un homenatge a les dones assassinades per violència masclista. Es comptarà amb la col·laboració i participació de l’Associació Clara Campoamor i alumnes de les Escoles Núria.

Prèviament, s’ha programat una conferència sobre el tràfic i l’explotació sexual a càrrec de l’escriptora i activista feminista Amelia Tiganus. La regidora de polítiques d’Igualtat i LGTBI, Alba Riba ha explicat que “Tiganus és una supervivent del tràfic i l’explotació sexual. Ens parlarà de la seva experiència i de les accions de defensa de l’abolicionisme com a camí per fer front a la prostitució i acabar amb el tràfic de dones i nenes”.

En el marc de la programació es podrà veure l’exposició “Benvinguts a l’explotació”. Una proposta visual al carrer per conscienciar sobre el tràfic de persones amb la finalitat d’explotació sexual. Sense desvetllar molts detalls, Riba ha animat a la ciutadania a veure-la tot afirmant que “és una exposició molt impactant pel seu format i per la capacitat que té de fer-nos reflexionar sobre aquesta realitat”.

A més, s’ha programat un contacontes infantil, un taller de titelles així com xerrades i tallers als centres escolars.

Per finalitzar, Gemma Badia ha fet una crida a la participació de tothom en tots els actes programats. “És important que els homes ajudin a les dones a posar en relleu qualsevol tipus de violència. La lluita contra aquesta xacra ha de ser de tota la societat i, els homes són també part de la solució”, ha afirmat.

 

Programació