null Gavà es reafirma com a referent en sostenibilitat a la cinquena edició de la jornada “Por una Economía Circular y Competitiva”

La trobada anual de debat i experiències que reuneix entitats públiques, empreses privades, universitats i experts en la matèria ha compartit als més de 140 assistents coneixement i bones pràctiques en l'àmbit de la circularitat i la seva implantació als municipis.


Gavà acaba de tancar la cinquena Jornada referent en sostenibilitat econòmica, urbana i territorial, “Por una Economía Circular y Competitiva”, celebrada els dies 1 i 2 de juny a l'Espai Maragall de la ciutat. Ha servit per tangibilitzar resultats de projectes innovadors, presentats en fases inicials a les anteriors edicions de la trobada, i així obtenir impactes de les actuacions implementades.

Representants d'entitats públiques, empreses privades, universitats i experts han apropat als més de 140 assistents experiències sobre la implantació d'estratègies innovadores per accelerar la transició circular en àmbits com la gestió de l'aigua, els residus, la construcció sostenible i la moda. La Jornada ha estat presentada per la periodista i conferenciant espanyola, Belén Kayser, especialitzada en medi ambient, sostenibilitat i consum conscient.


En el discurs de benvinguda, l'alcaldessa de Gavà, Gemma Badia ha posat de manifest “la necessitat real de transformació des de les administracions públiques. Un canvi que ha de ser econòmicament sostenible i competitiu, prenent com a inspiració les experiències amb èxit de la resta de municipis”.

 

També, la vicepresidenta de Desenvolupament Social i Econòmic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Montse Ballarín, ha remarcat com “l'economia circular ocupa un paper central a les polítiques de desenvolupament, també amb la innovació, l'aparició de sectors econòmics emergents i la creació de llocs de treball. En definitiva, es tracta de fer realitat les tres sostenibilitats possibles: la mediambiental, la social i l’econòmica”.

 

Economia circular


Els temes referents a l'economia circular han ocupat l'agenda del primer dia de la Jornada. La sessió ha començat amb evidències d’estratègies d’èxit de dues ciutats de referència en economia circular, Manchester i Sevilla.


Tot seguit, des de Madrid, Sevilla i Gijón, les representants d'administracions públiques Carmen Durán, Teresa Muela i Patricia García han aportat una visió de com aquestes institucions treballen en la descarbonització de l'economia i a favor de la transició energètica, amb reptes de futur.


Finalment, sis projectes d'èxit des de sectors com l'alimentació, els materials, l'aigua, la moda, la construcció i la gestió de residus, han explicat els resultats obtinguts a partir de la seva implementació.


Projectes europeus


Avui dijous, segon dia de la Jornada, s'ha centrat en projectes europeus, sobretot en les iniciatives URBACT i UIA, de les quals l'Ajuntament de Gavà forma part amb els projectes Biocanteens Transfer Network i Gàvius, respectivament.


La jornada ha començat amb els discursos de Tim Caulfield, director de la Urban Innovative Actions (UIA), i Adele Bucella, cap de la Unitat de Projectes i Programació a la secretaria d'URBACT. Tots dos han explicat les properes iniciatives finançades per la Unió Europea en el nou marc pluriennal.


Tot seguit, la taula rodona formada per representants del Punt Nacional Urbact, Càceres i Gavà ha servit per donar a conèixer els seus projectes URBACT, el programa europeu d'intercanvi i aprenentatge que promou el desenvolupament urbà sostenible i integrat. En aquest sentit, Gavà presentava el projecte Biocanteens, amb l'objectiu de millorar i promoure l'alimentació saludable als centres escolars.


També es dedicava una taula rodona als projectes UIA (Accions Urbanes Innovadores), una iniciativa que proporciona els mitjans necessaris per posar a prova solucions innovadores per abordar els reptes urbans. Gavà, junt amb Mataró, han aprofitat per explicar, en aquest sentit, l'assistent virtual Gàvius, que permetrà sol·licitar i tramitar ajuts socials des del mòbil.


El fermall final el posaven quatre representants de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, el punt nacional URBACT i el Ministerio de Hacienda, els quals van tractar el present i el futur dels projectes europeus.


La cinquena edició de la Jornada “Por una Economía Circular y Competitiva” ha servit per demostrar, un any més, com la millora dels resultats econòmics i empresarials pot anar unida a l'aprofitament màxim dels recursos i el mínim impacte ambiental i social des del prisma de l’economia circular i els projectes europeus. Tota la informació estarà disponible en breu a la seva web oficial, porunaeconomiacircular.es.

 

El HUB Eccus


La Jornada també ha servit per potenciar iniciatives afins com ara el HUB Eccus. liderat per Gavà i integrat per entitats també representades a les sessions, com els Ajuntaments de Sevilla, Riba-Roja del Túria, Sant Cugat o Gijón i entitats com Aigües de Barcelona o Celsa. De fet, en el marc de la jornada, ahir dimecres a la tarda se celebrava una reunió de treball, seguiment i posada en comú dels avenços del hub.


El HUB Eccus persegueix, entre altres objectius, l'intercanvi de coneixements i les oportunitats de negoci per a la implantació de models circulars des d'un prisma innovador de sostenibilitat econòmica, social i ambiental i de foment de l'ocupació verda. Tot això, alineat amb l'Agenda 2030.

 


 

DECÀLEG | 10 idees clau de la 5a jornada “Por una Economía Circular y Competitiva”

1.- És el moment de tangibilitzar l'economia circular, duent a terme accions que donaran peu a un canvi real.

2.- Per ser realment competitius hem de crear xarxes de col·laboració i atreure línies de finançament. És imprescindible el treball conjunt entre tots els sectors públic i privat.

3.- No només cal pensar a reduir les emissions. També cal incentivar l'I+D per implementar accions postcarbonització.

4.- Les ciutats planegen la seva transformació verda a partir de la metodologia de les missions (casos de Manchester i Sevilla): assolir objectius concrets en un determinat marc temporal.

5.- Els ajuntaments són les primeres administracions que han d'aplicar polítiques sobre economia circular. Accions senzilles, com incentius fiscals, poden ajudar a fer que empreses i ciutadania s'impliquin.

6.- Cal actuar a les etapes primerenques del cicle de vida del producte, que és on es produeix el 80% de la seva empremta ambiental.

7.- Cal transversalitzar l'economia circular. Cal actuar sobre problemàtiques concretes a tots els sectors. Cap no pot quedar fora.

8.- Els residus no són escombraries, sinó que ja són un recurs: aviat no els distingirem de les matèries primeres.

9.- La servitització de productes és una possible solució en el model de consum per evolucionar cap a la circulació i rebaixar les tensions en la producció.

10.- La transició cap a l’economia circular no és ideològica, sinó una necessitat lògica.