null La violència sexual centra enguany la commemoració del 25N a Gavà

La campanya “PROU: Stop agressions! Zero violència sexual” vol sensibilitzar i condemnar aquells actes que intenten utilitzar i dominar el cos de les dones, adolescents i nenes en contra de la seva voluntat


La violència sexual i les seves diferents manifestacions és el focus de la campanya d’enguany que l’Ajuntament de Gavà ha posat en marxa en el marc de la commemoració del 25N, Dia Internacional contra la Violència Masclista.

 

La campanya vol arribar a tota la ciutat per reforçar les accions de denúncia, i promoure la reflexió i el coneixement envers la prevenció, detecció i abordatge de qualsevol manifestació de violència sexual. Aquesta és una de les manifestacions de violència masclista més extensa, invisible i tolerada per la societat. Una violència que es dona en el si de les parelles, en l’entorn familiar, però també a l’espai públic, en els locals d’oci, i en el transport públic.

 

En la presentació de la campanya, l’alcaldessa Gemma Badia ha fet referència a algunes de les dades que deixen palès l’abast d’aquest tipus de violència contra les dones: «en els últims quatre anys s'han produït 211 agressions sexuals múltiples a tot l'estat, 136 de les quals han estat violacions. A Gavà estem parlant que s'ha produït 101 denúncies per violència sexual durant el 2021. Són moltes, perquè no tothom denuncia. Quantes són les dones que no s'han atrevit a denunciar? Des d'una part de la societat hi ha una tendència a relativitzar i normalitzar certes conductes sexuals que es descriuen, per exemple, des de la pornografia en què hi ha una part dominant que acostuma a ser la masculina i una part submisa que acostuma a ser la femenina».

 

Badia ha afegit que «Gavà com a ciutat feminista i abolicionista no pot fer ni un pas enrere en el camí cap a la igualtat i hem de no tolerar, denunciar i ser molt conscients que està passant. És per això que enguany hem volgut posar en relleu la violència sexual, per parlar i comprendre per què passa».

 

Al llarg de l’any l’Ajuntament treballa per una Gavà lliure de violència masclista reforçant les accions per denunciar totes les seves expressions; per acompanyar i protegir les víctimes i també apoderar-les desplegant els recursos necessaris.

 

Una lluita que també implica promoure el coneixement de l’abast d’aquesta xacra i la reflexió entre el conjunt de la ciutadania. Una fita que jornades com les del 25N contribueixen a assolir.

 

 

Dijous 25N, acte institucional de ciutat

 

Dijous 25 de novembre, a les 17 hores a la plaça Major, tindrà lloc l’acte de ciutat en commemoració del Dia Internacional contra la Violència Masclista. Consistirà en una concentració pública, que inclourà la lectura d’un manifest i un minut de silenci per les dones assassinades. A continuació, i a càrrec de l'Associació de Dones Clara Campoamor, tindrà lloc un acte de caràcter visual d’homenatge a les germanes Mirabal, “Las Mariposas”, l’assassinat de les quals el 1960 va donar origen a la commemoració d’aquesta jornada de caràcter internacional.

 

 

Diversitat d’activitats i formats per visibilitzar la violència sexual

 

Durant el mes de novembre i fins a mitjans de desembre, la ciutat acollirà tota una sèrie d’accions pensades per arribar a tots els públics.

 

L’eix central d’aquest gruix d’activitats és la Taula Rodona del 24 de novembre a l’Espai Maragall. «Tenim una taula rodona molt potent amb expertes en la violència sexual. Volem crear debat, coneixent quina és la realitat que estem vivint, conèixer què passa al servei de salut quan una dona és agredida, com és aquest recorregut i quins són els seus patiments», ha explicat Alba Riba, regidora d’LGTB i Feminisme, de Joventut i Drets Humans, Salut Comunitària i Cooperació.

 

Per altra banda, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones de Gavà (SIAD) acollirà una exposició conceptual que posarà números a la realitat entorn d’aquest tipus de violència tant al nostre territori com a Europa.

 

Els centres educatius també duran a terme accions de sensibilització sobre les dones afganeses. I adreçat als infants, les biblioteques municipals acolliran contacontes especials.

 

A més, el programa inclou teatre, xerrades, activitats creatives col·laboratives, concerts i documentals.

 

També s’hi sumaran a la campanya els locals de restauració de Gavà mitjançant adhesius amb el codi QR de l'aplicació de Seguretat Ciutadana perquè tant víctimes com testimonis de violència masclista puguin fer ús d’aquest recurs.

 

Enllaç al programa d’activitats https://bit.ly/3D6I3Hs