null Gemma Badia: “A Gavà tenim el potencial i les oportunitats per superar la crisi derivada de la COVID”

. L’alcaldessa ha presentat avui a empresaris i directius del territori les potencialitats de Gavà per abordar una recuperació sostenible, justa i innovadora . L’Espai Roca, Joncs i la Ciutat Esportiva de can Torelló són alguns dels projectes estratègics d’una ciutat on l’economia i les transformacions s’integren en un territori equilibrat


 

L'alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha afirmat avui que, davant les conseqüències derivades de la pandèmia, "a Gavà existeixen les oportunitats i els projectes per abordar la recuperació social i econòmica".

Badia ha fet aquestes declaracions en el Fòrum Empresarial del Llobregat, iniciativa promoguda per l'Associació Empresarial de L'Hospitalet i Baix Llobregat (AEBALL), on ha parlat sobre el desenvolupament empresarial de la ciutat i el futur estratègic envers l'activitat econòmica del territori. Al fòrum, que avui ha reprès la presencialitat, també han participat el tinent d'alcaldessa de l'Hospitalet, José Castro, i el president d'AEBALL, Santiago Ballesté.

Gemma Badia ha destacat la necessitat "de fer de la crisi una oportunitat. I en aquest sentit, la capacitat de reinvenció, des del sector privat i des de l'administració pública és fonamental per fer realitat una recuperació justa, sostenible i socialment àmplia".

Per a l'alcaldessa, en l'actual context de pandèmia i d'emergència climàtica "l'economia i les ciutats ens estem situant on se'ns demanda, des del COP 26 i des de la societat: en un canvi de model basat en l'economia circular. I aquest és un camí de no retorn".

L'alcaldessa ha assegurat que Gavà afronta aquest repte amb molta feina feta i preparada i que "els fons Next Generation ens han de donar oxigen per desenvolupar l'agenda urbana que ens permetrà estar a l'altura d'allò que la societat ens demana. No tenim cap més opció que seguir-la, i això ho farem creant i aprofitant les oportunitats".

"A Gavà aquestes oportunitats existeixen", ha afirmat. "Tenim el potencial i també els projectes, alguns en curs i altres per començar, amb una gran capacitat d'evolució econòmica I que també permeten al sector privat aprofitar les sinergies generades després de la COVID per tirar endavant".

L'alcaldessa ha parlat d’alguns d'aquests projectes estratègics que, si bé pivoten en l'àmbit econòmic, també comporten impacte social, transformació, integració mediambiental i projecció de la ciutat.

Un dels més importants és Gavà Ponent, que comprèn la dotació d'habitatge públic, la preservació de l'entorn i la creació de nous equipaments, i que inclou el nou sector productiu-ambiental Els Joncs. Es tracta d'un sector de 79 hectàrees amb previsió d'usos industrials, logístics i terciaris que permetrà donar continuïtat a la franja d'activitat de sòls d'activitat econòmica que s'identifiquen amb els valors ambientals i paisatgístics com a valors afegits.

L'alcaldessa ha remarcat la importància que suposa generar en un mateix entorn i de manera integrada en el territori un nou espai residencial i un espai de nova activitat econòmica.

També s'ha referit a l'Espai Roca, que comportarà la modernització d'un dels recintes industrials, compartit amb Viladecans, més grans de l'àrea metropolitana. La companyia centenària hi ubicarà els nous headquarters, showroom, laboratoris i centres d'investigació i formació, i impulsarà un parc empresarial especialitzat en la construcció sostenible. Un projecte que no només reforçarà el posicionament econòmic de Gavà sinó que beneficiarà la ciutat en termes socials i urbans amb dotació d'habitatge assequible, nous equipaments, renovació d'espai públic, millores en la mobilitat de l'entorn i connexió entre nucli urbà i parc industrial.

Quant als projectes que han de projectar Gavà de la mà de l'esport, ha destacat la Ciutat Esportiva de Can Torelló.

Per a Badia, l'èxit d'aquests projectes també passa per una millora de la xarxa d'infraestructures. "Si volem una ciutat sostenible, hem de facilitar la connectivitat en transport públic. Per això és important la línia R3 i un nou baixador de RENFE", ha afirmat.

 

Defensa de l'activitat agrària

L'alcaldessa de Gavà ha remarcat la necessitat de potenciar l'activitat agrària, "un repte compartit i que demana una visió metropolitana". Un suport que, segons Badia, s'ha de traduir en més suport i en compensacions: "Tant que demanem producte de quilòmetre 0, tant que demanem productes de qualitat, cal que qui té les competències es preocupi i actuï en el manteniment del Parc Agrari".

 

Ampliació de l'Aeroport

A la trobada, l'empresariat ha insistit en la necessitat d'abordar l'ampliació de l'Aeroport. Davant d'aquesta demanda, Gemma Badia ha reiterat el posicionament de la ciutat. "Aquesta ampliació és necessària per a la competitivitat del territori, però cal fer-ho bé. Barcelona ja ha perdut massa lideratge, massa oportunitats i no podrà tornar a encapçalar l'economia amb un aeroport de segona". Amb tot, Badia ha manifestat que "l'economia no ha d'estar enfrontada a la preservació mediambiental. I davant d'aquest projecte cal sentit comú i també coherència".

També ha insistit que mai no tolerarà "que qualsevol canvi en l'aeroport es faci perjudicant els veïns i veïns de Gavà Mar i, per extensió de Castelldefels. La pau acústica és la nostra línia vermella".