null Gavà acomiada "Temps d'Espàrrecs" després de tres setmanes d’activitats i èxit d'afluència en els restaurants

• Els 23 restaurants participants en Gastrogavà: "Espàrrecs a la carta" han servit prop de 1.600 propostes gastronòmiques amb l'espàrrec com a protagonista • Es calculen un total de 2.000 kg d'espàrrecs recol·lectats durant aquesta campanya, que finalitzarà en breu


 

Gavà acaba d'acomiadar la seva cita anual amb l'espàrrec com a protagonista. Dels tres dies habituals de Fira s'ha passat a tres setmanes de “Temps d'Espàrrecs”, un intens programa d'activitats que, del 22 d’abril al 10 de maig mantenia ha mantingut l’essència de la Fira per promocionar la pagesia, la gastronomia i el comerç local, però adaptant-se a la situació derivada de la Covid.

Ahir dilluns, “Temps d'Espàrrecs” celebrava la cloenda a l’Espai Maragall amb el lliurament dels premis als guanyadors del concurs que premiava els millors aparadors i també als guanyadors d’una passejada en cavall per participar en el sorteig de photocalls. L'acte va estar amenitzat pel grup musical Cash Caravan de Gavà. També, representants de l'hostaleria i la pagesia, junt amb l'alcaldessa, Raquel Sánchez, van fer un balanç molt positiu d’aquestes tres setmanes en un col·loqui.

Sánchez va destacar que "amb Temps d'Espàrrecs l'Ajuntament ha trobat la fórmula perquè, tot i no celebrar-se la tradicional Fira, aquesta sí que estigués molt present als restaurants, comerços, Mercat del Pagès, etc.” També va agrair la implicació de totes aquelles persones que l'han fet possible i va convidar tota la ciutadania “a una Fira molt especial, la del 90 aniversari, que se celebrarà l'any vinent".

Amb una important aposta per la participació ciutadana, veïns i visitants han pogut completar els reptes de la Gimcana digital (encara en actiu), participar en el sorteig d'un passeig amb cavall per fotografiar-se en els photocalls distribuïts per la ciutat i gaudir de les actuacions teatrals de la Roda Produccions i de la llibreria Tres Paraguas.

GastroGavà: "Espàrrecs a la carta", també es consolida com a referent en la seva setena edició. 23 bars i restaurants de la ciutat han ofert originals propostes gastronòmiques amb un format diferent però igual d’atractiu, arribant a servir 600 menús i 1.000 plats.

Per consumir tres plats o menús, les persones entraven automàticament en el sorteig d'un àpat valorat en 100 euros i, a més, podien votar el seu restaurant preferit. Els cellers Bacus i La Vinya també han participat en la iniciativa, recomanant els seus millors vins per maridar amb el producte estrella de l'horta gavanenca.

“Temps d'Espàrrecs” també convidava als comerços de la ciutat a engalanar-se per a la cita. Per això, se'ls va convocar al concurs d'aparadors "La pagesia i els Espàrrecs de Gavà", que premiava la decoració més creativa i original, amb la col·laboració de l'Associació WOW Gavà.

Va ser molt representativa en xarxes socials la votació popular dels aparadors, amb més de 1100 persones participants que finalment van escollir a Nikita Studio com la millor proposta. Els premis del jurat van recaure en la botiga de roba Allende los Mares com a guanyadora, Nikita Studio en segona posició i La llar de les Maskotes en tercer lloc. Els premis consistien en targetes recarregades amb diferents quantitats econòmiques per bescanviar en productes o serveis als establiments adherits a WOW Gavà.

 

La pagesia, també protagonista

Encara que aquest any no s'ha celebrat la tradicional Mostra agrícola, ha estat molt intensa la col·laboració de l’Agropecuària de Gavà i la pagesia. “Temps d'Espàrrecs” ha donat l'oportunitat de comprar al Mercat de Camp que, malgrat la pluja, va aconseguir vendre més de 350 kg de fruita i verdura.

La temporada de l’espàrrec, a punt de finalitzar, mostra xifres de recol·lecció que arriben als 2.000 kg. Així i tot, la pagesia afirma que la demanda d'espàrrecs supera l'oferta, convertint-lo en un producte cada vegada més exclusiu i animen a les generacions més joves a introduir-se en aquest cultiu.

Aquest “Temps d'Espàrrecs”, els pagesos també van demostrar al públic les seves habilitats per manadar espàrrecs i per a elaborar paneres de verdures. De fet, el programa d’activitats arrancava amb l’elaboració de dues paneres de quasi 100 kg cadascuna que es van sortejar entre 1.300 clients que van comprar a MercaGavà i al Mercat de Centre durant dos dies. D’aquesta forma també es va dinamitzar la compra al comerç local.

 

Exposicions

Amb la mirada posada en la tradicional Fira, s'ha donat visibilitat a la cartelleria d'anteriors edicions amb una exposició situada a la rambla Maria Casas. A més, els dos mercats municipals van oferir una mostra de les millors paneres de llavors de la Fira d’anys anteriors.

Les i els aficionats a la fotografia encara són a temps de visitar l'exposició del 52è Concurs estatal de fotografia "Espàrrecs i agrícola", fins al 15 de maig a la Biblioteca Josep Soler i Vidal. Una exposició organitzada per l’Agrupació Fotogràfica de Gavà que mostra el conreu emblemàtic de Gavà des d’una mirada diferent.