null El reciclatge de vidre a Gavà es transforma en 200 kg de menjar per als Bancs d’Aliments

En els quinze dies que ha durat la campanya “Quilo x Quilo”, s’han recollit 200 kilos d’envasos de vidre als 2 contenidors habilitats amb la imatge de la campanya arreu d’Espanya


La campanya “1 Kg de vidre per 1 Kg d’aliments” d’Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d’envasos de vidre a Espanya, i la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments (FESBAL), han fet possible que 12.000 famílies rebin aliments, en aquests moments tan especials i complicats.

La campanya, que s’ha dut a terme entre l’1 i el 15 de desembre de 2020, animava a la ciutadania de 44 municipis d’arreu d’Espanya, entre ells Gavà, a dipositar la major quantitat possible de residus d’envasos de vidre als 152 contenidors habilitats amb la imatge de la campanya. Gràcies al compromís ciutadà amb el reciclatge de vidre, s’ha recollit un total de 45.138 quilos de vidre. Ecovidrio ha transformat aquesta quantitat en els mateixos quilos d’aliments per ajudar als més necessitats, l’equivalent a més de 90.000 raciones de menjar.

A Catalunya, s’han recollit envasos de vidre a 17 contenidors situats als municipis de Vila-seca, Figueres, Viladecans, Sant Adrià de Besòs, Rubí, Gavà i Barberà del Vallès. Concretament a la nostra ciutat, s’han recollit 200 kg als 2 contenidors situats a la plaça Catalunya i al Passeig Maragall.

Ecovidrio va lliurar un xec simbòlic a la FESBAL, en un acte que va tenir lloc el passat 17 de desembre i al qual hi van assistir Miguel Fernández, Director General de FESBAL i José Luis Magro, Gerent de Màrqueting d’Ecovidrio.

Miguel Fernández, director general d'FESBAL, ha assenyalat "la crisi del coronavirus ha col·locat als Bancs d'Aliments en una situació dramàtica. Si al començament d'any ateníem a 1.050.000 de persones, a l'estiu, en l'acabar l'estat d'alarma eren ja 1.500.000 les persones demandants d'ajuda alimentària, i actualment estem atenent 1.800.000 beneficiaris. Per aquesta raó, en aquests moments tan difícils de pandèmia, agraïm el suport d'organitzacions que, com ECOVIDRIO, han permès transformar quilos d'envasos en quilos d'aliments amb els quals podrem mantenir les existències i compensar els aliments deficitaris en els nostres magatzems i seguir atenent les persones més desfavorides ".

Per la seva banda, José Luis Magro, ha destacat l'èxit de la campanya "1 kg de vidre per 1 Kg d'aliments". "Els espanyols som solidaris per naturalesa. Prova d'això són els 45.138 quilos d'envasos de vidre que hem recollit dels contenidors de la campanya en tan sols 15 dies, demostrant que la pràctica del reciclatge de vidre està cada dia més consolidada tot i les circumstàncies tan especials que estem vivint per aquesta terrible pandèmia. Els espanyols han demostrat una vegada més que el reciclatge d'envasos de vidre també té el seu costat més solidari convertint quilos vidre en aliments i ajudant en gran part a l'entorn i a la lluita contra el canvi climàtic ".

 

Beneficis ambientals del reciclatge de vidre

El vidre que es diposita als contenidors es recicla al 100% i s’utilitza per a fabricar nous envasos. Aquest cicle pot fer-se infinites vegades i sense perdre les propietats originals del material.

 

Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra el canvi climàtic. En usar vidre reciclat a la fabricació de nous envasos s’evita l’extracció de matèries primeres de la natura, evitant així l’erosió dels sols i la desforestació del nostre entorn. A més, en el es minimitzen les emissions de CO2 en el procés de fabricació, s’estalvia energia i evitem el creixement dels abocadors.

 

Dades de reciclatge a Gavà

Segons les últimes dades de l’any 2019, es van recollir als contenidors verds 750 tones d’envasos de vidre. Una xifra que en aquest 2020 s’ha incrementat en un 20% amb 920 tones d’envasos de vidre recollits.

 

Sobre Ecovidrio

Ecovidrio és l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d'envasos de vidre a Espanya. El 1997, després de l'aprovació de la Llei d'envasos i residus d'envasos el 1997 i l'arrencada de les seves operacions el 1998, es va convertir en l'entitat gestora d'un model de reciclatge que garanteix un servei complet i al qual hi té accés tota la ciutadania. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seva aportació a través del punt verd, el sistema de reciclatge.

 

La tasca d'Ecovidrio destaca per garantir el reciclatge d'alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de contenidors i els serveis de recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d'envasos de vidre a l'hostaleria, mobilitzar els ciutadans a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i l'ecodisseny dels envasos.

 

En les últimes dues dècades el sistema de Ecovidrio ha permès el creixement exponencial de la taxa de reciclatge passant d'un 31,3% l'any 2000 a l'76,5%, segons estima l'entitat per a l'any 2018.

 

El reciclatge d'envasos de vidre és un element fonamental per contribuir a el desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l'economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge d'envasos de vidre és una activitat que fomenta el compliment de l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, concretament, fa incidència en els objectius (11) Ciutats i comunitats sostenibles, (12) Producció i consum responsables i (13) Acció pel clima.

 

Sobre FESBAL

La Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL), associació sense ànim de lucre creada el 1996, coordina les activitats dels 54 Bancs d'Aliments d'Espanya amb relació a tota classe d'organismes públics i empreses privades d'àmbit nacional o internacional. FESBAL promou l'obtenció d'aliments per a la seva distribució gratuïta. L'any 2019, van repartir més de 144.500.000 de quilos que van arribar a 1,1 milions de persones vulnerables i necessitades, a través d'una xarxa de més de 7.200 institucions benèfiques, i tot això gràcies a l'esforç de 3.211 voluntaris permanents.