null L’Ajuntament de Gavà i Ecovidrio llancen una campanya per convertir kg d’envasos de vidre en kg d’aliments per als Bancs d’Aliments

• Els envasos de vidre dipositats als dos contenidors que s’han instal·lat a Gavà es convertiran en aliments que els Bancs d’Aliments repartiran entre les famílies més necessitades • La campanya té una finalitat solidària de sensibilització ambiental per conscienciar sobre la importància de reciclar els envasos de vidre


Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de vidre a Espanya, i l’Ajuntament de Gavà posen en marxa durant els propers dies la campanya solidària “1 kg de vidre per 1 kg d’aliments” a benefici de la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments (FESBAL) per ajudar a les famílies més necessitades i promoure el reciclatge d’envasos de vidre.

La iniciativa, que es durà a terme entre l’4 i el 15 de desembre de 2020, anima a tota la ciutadania de Gavà a dipositar la major quantitat possible de residus d’envasos de vidre als contenidors identificats amb la imatge de la campanya. Per cada kg de vidre que s’hi dipositi, Ecovidrio donarà un quilo de menjar al Banc dels Aliments. La tinenta d’alcalde l'Àmbit d'Espai Públic, Seguretat i Convivència, Gemma Badia, “l’objectiu de la campanya té una vessant solidària i una altra ambiental, ja que pretén conscienciar sobre la importància que té el reciclatge d’envasos de vidre per a tenir cura del medi ambient”.

A Gavà, la recaptació de vidre per aquesta campanya es farà a dos contenidors situats al Passeig Maragall, al costat de la plaça de l’Església; i a la plaça Catalunya, entre l’avinguda Eramprunyà i el carrer Joan XXIII. Badia anima a la ciutadania a reciclar el vidre, ja que “a banda dels beneficis mediambiental reciclar el vidre també pot ajudar a donar aliments a aquelles persones que ho necessiten”.

La campanya “1 kg de vidre per 1 kg d’aliments”, que es desenvolupa a nivell estatal, s’estén a 7 municipis catalans i a un total de 39 municipis de la geografia espanyola en els que Ecovidrio hi habilitarà 170 contenidors.

La gerent d’Ecovidrio a Catalunya, Sílvia Mayo ha manifestat que “estem encantats de poder comptar amb la implicació i la col·laboració de Gavà, una ciutat compromesa amb el reciclatge de vidre”. Mayo ha destacat que “és una campanya sobre la importància de reciclar vidre i així ajudar a aquelles famílies que s’han vist agreujades per la crisi de la pandèmia”.

 

Beneficis ambientals del reciclatge de vidre

El vidre que es diposita als contenidors es recicla al 100% i s’utilitza per a fabricar nous envasos. Aquest cicle pot fer-se infinites vegades i sense perdre les propietats originals del material.

 

Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra el canvi climàtic. En usar vidre reciclat a la fabricació de nous envasos s’evita l’extracció de matèries primeres de la natura, evitant així l’erosió dels sols i la desforestació del nostre entorn. A més, en el es minimitzen les emissions de CO2 en el procés de fabricació, s’estalvia energia i evitem el creixement dels abocadors.

 

 

Dades de reciclatge a Gavà

Segons les últimes dades de l’any 2019, es van recollir als contenidors verds 750 tones d’envasos de vidre. Una xifra que en aquest 2020 s’ha incrementat en un 20% amb 920 tones d’envasos de vidre recollits. Unes dades que Badia ha valorat de forma molt positiva “cal seguir en aquesta línia. Hem de ser conscients de la necessitat de reciclar el vidre, un residu que es pot reciclar al 100% i per això és important no dipositar els envasos de vidre en el contenidor de resta”

 

 

Sobre Ecovidrio

Ecovidrio és l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d'envasos de vidre a Espanya. El 1997, després de l'aprovació de la Llei d'envasos i residus d'envasos el 1997 i l'arrencada de les seves operacions el 1998, es va convertir en l'entitat gestora d'un model de reciclatge que garanteix un servei complet i al qual hi té accés tota la ciutadania. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seva aportació a través del punt verd, el sistema de reciclatge.

 

La tasca d'Ecovidrio destaca per garantir el reciclatge d'alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de contenidors i els serveis de recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d'envasos de vidre a l'hostaleria, mobilitzar els ciutadans a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i l'ecodisseny dels envasos.

 

En les últimes dues dècades el sistema de Ecovidrio ha permès el creixement exponencial de la taxa de reciclatge passant d'un 31,3% l'any 2000 a l'76,5%, segons estima l'entitat per a l'any 2018.

 

El reciclatge d'envasos de vidre és un element fonamental per contribuir a el desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l'economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge d'envasos de vidre és una activitat que fomenta el compliment de l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, concretament, fa incidència en els objectius (11) Ciutats i comunitats sostenibles, (12) Producció i consum responsables i (13) Acció pel clima.