null Suport unànime del Ple Municipal als sectors de la restauració i el comerç local

. En una declaració política, s’insta la Generalitat a crear un fons de cooperació extraordinari perquè els ajuntaments puguin reactivar les economies locals i atendre les noves necessitats que ha generat la pandèmia . Aprovades les bases d’una nova convocatòria d’ajuts a empreses i autònoms de Gavà, amb establiment obert al públic a la ciutat, afectats per un tancament total o quasi total de l’activitat


 

El Ple Municipal ha aprovat avui una declaració política respecte a les mesures adoptades pel Govern de la Generalitat en matèria de salut pública i de suport als sectors de la restauració i comerç de Gavà. El text, presentat per tots els grups municipals tret d’ERC, ha comptat finalment amb el suport unànime del Plenari.

A la part expositiva, la declaració posa de manifest que “les mesures sanitàries han de poder cohabitar amb decisions econòmiques per pal·liar les conseqüències econòmiques de la crisi” i demana més ajudes de la Generalitat a la restauració, el comerç i l’oci, els sectors més castigats per les restriccions decretades per fer front a la pandèmia de la Covid-19.

Uns sectors als quals el Plenari mostra tot el seu suport en el primer dels acords de la declaració, i a qui reconeix “l’esforç que han fet fins ara per poder adaptar els seus negocis a les mesures decretades des dels diferents governs per tal d’aturar la pandèmia”.

A la declaració, el Plenari demana al Govern autonòmic que, en cas de preveure la necessitat d’aplicar qualsevol nova mesura restrictiva a causa de la pandèmia i que afecti la restauració, el comerç i l’oci, “sigui abans del tot consensuada amb representants, associacions i sindicats afectats per garantir una correcta, efectiva i proporcionada aplicació”.

Així mateix, insta la Generalitat a crear un fons de cooperació extraordinari incondicionat per als ens locals “amb l’objectiu de donar resposta, des de l'administració més propera a la ciutadania, a les mesures necessàries per reactivar les economies locals i atendre les noves necessitats socials que ha generat la pandèmia”.

La declaració també recull una crida a la restauració local perquè cedeixin els aliments que es poden malbaratar al Banc d’Aliments i altres entitats d’atenció social, i una altra a la ciutadania per incentivar el consum d’àpats per emportar.

 

Nova línia d’ajuts

El suport del Ple Municipal al comerç, la restauració i el sector de l’oci del municipi també s’ha materialitzat avui en l’aprovació de les bases d’una nova convocatòria d’ajuts a empreses i autònoms de Gavà, amb establiment obert al públic a la ciutat, que estiguin afectats per un tancament total o quasi total de l’activitat a conseqüència d’una resolució adoptada per l’autoritat competent, com ha estat l’exemple de les últimes restriccions a bars, restaurants i centres d’estètica decretades per la Generalitat.

Una nova línia d’ajuts que l’alcaldessa Raquel Sánchez, va anunciar ara fa una setmana en una trobada virtual amb comerciants i restauradors de la ciutat. Donarà continuïtat a la convocatòria que es va obrir el passat mes de juny, amb una partida de 300.000 euros, per a ajudes de 600 euros a autònoms i micropimes que van veure total o parcialment aturada l’activitat amb motiu de l’Estat d’Alarma. Fins ara s’han aprovat 352 sol·licituds de les 472 rebudes, i s’han abonat 250 ajuts. El crèdit restant es destinarà a aquesta nova convocatòria que es preveu inicialment sobre 70.000 euros.

A la trobada, Raquel Sánchez també va avançar altres mesures que aviat es posaran en marxa per pal·liar la situació del sector comercial i de restauració, i que s’afegiran a les que s’han impulsat des de l’inici de l’emergència sanitària per un import global de 673.000 euros. Entre elles repetir rebaixes fiscals per a l’any 2021, amb la intenció d’alleugerir alguns costos fixes, com prorrogar l’exempció de les taxes d’ocupació de la via pública a les terrasses de bars i restaurants mentre duri el tancament o les afectacions als establiments. En el mateix sentit, l’Ajuntament està estudiant altres accions de caràcter fiscal i d’estímul de l’activitat del sector.