null Els ciutadans de Gavà obtindran premis per reciclar

L’Ajuntament se suma al projecte RECICLOS, un sistema de reciclatge digital que premia als ciutadans compromesos amb el medi ambient • Aquest pioner Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) arriba per adaptar-se als nous hàbits digitals dels ciutadans, incorporant aquesta tecnologia als 297 contenidors grocs que hi ha al municipi. • RECICLOS digitalitza el reciclatge de llaunes i ampolles de plàstic de begudes i premia els ciutadans a través d'incentius per promoure la sostenibilitat


Els habitants de Gavà compromesos amb el reciclatge obtindran a partir d'avui recompenses cada vegada que reciclin les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes. L'Ajuntament de Gavà se suma al projecte RECICLOS, el primer Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) de reciclatge a l´estat espanyol, que ha estat desenvolupat per Ecoembes, l'organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d'envasos a tot el país.


D'aquesta manera, Gavà es converteix en un dels primers municipis catalans que aposta per aquest sistema de reciclatge que incorpora la tecnologia mòbil a aquest hàbit, i, al seu torn, premia els ciutadans recicladors amb incentius que ajudin a millorar el seu entorn més proper.


Els veïns i veïnes de Gavà podran reciclar les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes en 297 contenidors grocs dels carrers de la localitat -als quals se'ls ha incorporat tecnologia, a canvi, obtindran recompenses. Entre aquests incentius, destaquen productes per fomentar la mobilitat sostenible i la construcció d´un jardí vertical a la ciutat.

 

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez ha manifestat que “fem un pas més en matèria de reciclatge, en el nostre compromís de vetllar pel medi ambient amb un sistema que prioritza la reutilització i la separació de residus”. Sánchez ha afegit que "amb l’adhesió al programa RECICLOS, es vol recompensar a aquells que ho fan bé amb premis individuals com ara una bicicleta o un rellotge ecològic, però també podem canviar els punts RECICLOS per un projecte comunitari com és la construcció d’un jardí vertical a la nostra ciutat”.


 

 

 

 

 

Per tal de donar a conèixer la iniciativa entre la població es portarà a terme tot un seguit d’accions de difusió com ara insercions a les xarxes socials, la col.locació de banderoles, l’hornacina del mercat, una pancarta informativa i 15 elements de suport publicitari distribuïts a diferents indrets de la ciutat.

 

Com fer ús de RECICLOS

 

Els ciutadans i ciutadanes de Gavà només han de descarregar-se la webapp, escanejar el codi de barres de l'envàs que volen reciclar i dipositar-lo a un dels contenidors grocs. En fer-ho, obtindran punts, denominats RECICLOS, que podran canviar per les diferents recompenses que tinguin disponibles.


"Gràcies a RECICLOS, els ciutadans compromesos amb el reciclatge, a més d'ajudar a estalviar energia o a donar una nova vida als envasos reciclant al contenidor groc, ara podran també contribuir a millorar Gavà a través de les recompenses que obtenen en reciclar. És la primera vegada a l´estat espanyol que un sistema de reciclatge uneix tecnologia i recompenses per tal d'ajudar a reciclar més i millor. RECICLOS, lluny de ser un projecte de futur, és ja una realitat", ha afirmat Xavier Balagué, gerent d'Ecoembes a Catalunya.

 

El Sistema de Devolució i Recompensa RECICLOS va néixer a TheCircularLab, el centre d'innovació oberta d'Ecoembes. Després de la seva implantació en diversos municipis de Catalunya el passat any com a projecte pilot, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, ja és una realitat en quatre municipis catalans i, a més, recentment ha començat a funcionar en altres regions com La Rioja (en concret, a Calahorra) i Illes Balears (al municipi de Ciutadella). Així, al llarg d'aquest any, RECICLOS estarà present en municipis d'un total de set comunitats autònomes i, en 2021, es preveu que aquest pioner sistema de reciclatge arribi a totes les regions de l´estat espanyol, comptant tant amb contenidors grocs que incorporin la seva tecnologia com amb màquines situades en altres espais públics, facilitant així el reciclatge de les llaunes i ampolles de plàstic de begudes generades tant a les llars com fora d'aquestes.

 

Què és Ecoembes?

Ecoembes és l'organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el Reciclatge dels envasos de plàstic, llaunes i brics (contenidor groc) i els envasos de paper i cartó (contenidor blau) a tot Espanya.

Al 2019, es van reciclar més d'1,5 milions de tones d'envasos de plàstic, llaunes, brics, i de paper i cartó en tot el territori nacional, gràcies a aquesta xifra, es van obtenir nombrosos beneficis ambientals, com evitar l'emissió d'1,67 milions de tones de CO₂ a l'atmosfera - l'equivalent a la totalitat del que emeten les centrals de carbó a Espanya durant dos mesos o estalviar 6,37 milions d'MWh. Així mateix, es van estalviar 20.740.000 de metres cúbics d'aigua.