null Raquel Sánchez reclama a la Generalitat que garanteixi els ajuts alimentaris als menors vulnerables durant els mesos no lectius

. Gavà se suma a la reivindicació de les alcaldesses i alcaldes metropolitans per tal que el Govern rectifiqui la decisió de cancel·lar les targetes moneder el 31 de juliol, i compleixi la moció aprovada al Parlament . A Gavà, la mesura implicaria deixar sense suport prop de 800 nens i nenes d’unes 600 famílies vulnerables . L’alcaldessa ja va plantejar aquesta necessitat al conseller d’Educació en la seva recent visita a Gavà


L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha subscrit la carta que alcaldesses i alcaldes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona han adreçat al Govern de la Generalitat per reclamar que garanteixi les beques menjador a les famílies més vulnerables. Els representants municipals mostren la seva preocupació arran de l’anunci del Departament d’Educació de la Generalitat comunicant als ajuntaments que les targetes moneder deixaran de ser operatives el proper 31 de juliol. Això significa que totes les persones usuàries han d’exhaurir el saldo abans d’aquesta data. D’altra banda, el Departament demana que les targetes no es llencin i que siguin retornades als centres escolars a l’inici de curs el proper setembre.

 

Davant d’aquesta decisió, els alcaldes i alcaldesses metropolitans s’han adreçat al conseller d’Educació, Josep Bargalló, i al conseller de Treball, Afers socials i Famílies, Chakir El Homrani. L’objectiu és que rectifiquin i mantinguin les targetes moneder durant les vacances escolars, de manera excepcional per la situació de crisi, i d’aquesta manera donar resposta a les necessitats bàsiques d’alimentació.

 

A Gavà, aquesta mesura afecta prop de 800 nens i nenes d’unes 600 famílies vulnerables que es quedaran sense aquest suport alimentari. Una situació que l’alcaldessa ja va traslladar al conseller d’Educació en la seva visita a la nostra ciutat el passat 16 de juliol.

 

Els alcaldes i alcaldesses consideren que la decisió de la Generalitat és un greu incompliment d’un compromís amb els drets fonamentals dels infants més vulnerables. A més, cal tenir en compte que el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat una moció instant el Govern de la Generalitat a donar cobertura als ajuts alimentaris per a menors vulnerables, durant els mesos d’estiu, conjuntament amb la resta d’administracions, i utilitzant també el fons que es rebin de l’Estat, per garantir que l’alumnat amb risc d’exclusió social tingui cobertes les necessitats alimentàries.

 

Els ajuntaments signants lamenten haver estat coneixedors d’aquesta decisió a través d’una instrucció i sense haver pogut debatre i analitzar les seves conseqüències. A la carta els alcaldes i alcaldesses recorden que la taxa de pobresa infantil a Catalunya abans de la pandèmia era del 31% i s’estima que a finals d’aquest any arribarà al 34,6% segons càlculs de Save the Children.

 

 

Targetes moneder

 

El passat mes de març l’Ajuntament de Gavà va gestionar el repartiment de les targetes moneder entre les famílies beneficiàries de les beques menjador per garantir així la continuïtat de l’ajut durant el temps que els centres educatius estiguessin tancats a causa de la pandèmia de la Covid-19.

 

Aquestes targetes estan adreçades als menors beneficiaris d’ajuts de menjador de segon cicle d’educació infantil, primària i secundària obligatòria. En concret 697 nens i nenes d’unes 550 famílies. Des de l’Ajuntament es va contactar amb cadascuna d’elles per informar del procediment de lliurament i resoldre les dubtes. Així mateix, es va editar un fulletó informatiu per garantir el seu correcte funcionament. L’Ajuntament gavanenc va coordinar la seva recepció amb el Consell Comarcal per tal de fer la distribució entre les famílies beneficiàries.

 

Des de la seva posada en marxa les targetes moneder, que tenien un saldo inicial de 40 euros, s’anaven carregant de forma automàtica sense que la persona usuària hagués de fer cap gestió. Ara, la Generalitat ha comunicat que a 31 de juliol les targetes moneder deixaran de funcionar i que les persones usuàries han d’exhaurir el saldo que tinguin.