null L’Ajuntament de Gavà aprova ajudes de 600 euros a autònoms i micropimes que han cessat l’activitat pel COVID-19

. El Ple Municipal ha donat llum verda a la nova línia de subvencions que té una dotació inicial de 300.000 euros . Aprovada per unanimitat una declaració institucional davant la crisi provocada per la pandèmia


 

El Ple Municipal de Gavà ha aprovat avui, en sessió extraordinària d’urgència, les bases d’una línia de subvencions adreçada a persones treballadores autònomes i micropimes de la ciutat que han hagut de cessar l’activitat, totalment o parcialment, a causa de l’estat d’alarma per la pandèmia de COVID-19 decretat per l’Estat espanyol el 14 de març.

 

Es tracta de subvencions de 600 euros, complementàries als ajuts establerts per altres administracions. S’atorgaran en règim de concurrència no competitiva, fins a exhaurir la partida inicialment prevista de 300.000 euros. El període de sol·licituds s’obrirà a mitjans de juny.

 

L’objectiu d’aquest subvenció és que autònoms i micropimes puguin fer front a les despeses fixes derivades  de l’activitat, com ara el pagament de lloguer o hipoteca, préstecs, assegurances o subministraments bàsics, i que puguin recuperar la normalitat un cop finalitzi l’estat d’alarma.

 

Qui es podrà beneficiar?

 

  • Persones físiques autònomes o jurídiques (societats mercantils, laborals i cooperatives) amb seu social, delegació o centre de treball a Gavà, que hagin suspès l’activitat, totalment o parcialment, a conseqüència del Reial decret de 14 de març.
  • Amb un màxim de 10 treballadors en el moment de la declaració de l’estat d’alarma i un volum d’operacions que l’exercici anual anterior no hagi superat els 600.000 euros.
  • Que hagin patit una reducció del 70% del volum d’operacions durant el passat mes d’abril, respecte al mateix més de 2019, a causa dels efectes del COVID-19.

Quedaran exemptes d’aquesta acreditació, les persones físiques autònomes amb una antiguitat al RETA inferior a un any.

  • Les persones autònomes i micropimes beneficiàries de la subvenció hauran de mantenir en funcionament l’activitat a la qual es vincula aquesta subvenció durant un termini mínim de sis mesos des de la finalització de l’estat d’alarma.

 

Les subvencions s’atorgaran per concurrència no competitiva, és a dir, per ordre d’entrada fins a l’exhauriment de la partida inicial de 300.000 euros, si bé es contempla la possibilitat d’ampliar la dotació, amb llista d’espera.

 

Un cop adjudicat l’ajut, s’abonarà el 100% de l’import en concepte de bestreta, sempre condicionada a la posterior justificació dels requisits establerts.

 

Suport a l’economia i l’ocupació

 

La nova línia d’ajuts a micropimes i persones treballadores autònomes s’emmarca en les accions impulsades per l’Ajuntament de Gavà per minimitzar l’impacte de la pandèmia en l’economia i l’ocupació.

 

Quant a mesures fiscals, s’ha ampliat el termini de pagament dels tributs municipals, a més de paralitzar les taxes i canons als negocis que han hagut d’aturar l’activitat per l’alarma sanitària. També se’ls ofereixen més facilitats per pagar els tributs, amb un pla de pagament especial en sis fraccionaments l’any. Una mesura que també és extensiva als treballadors i treballadores afectades per un ERTO.

 

Un cop s’aixequi l’alarma, es posarà  en marxa una campanya de reactivació del comerç i la restauració local. Així mateix, s'està estudiant la viabilitat tècnica, jurídica i econòmica de diferents mesures per afavorir els establiments amb terrassa.

 

Iniciatives que s’afegiran a la creació de la plataforma digital www.mesquemai.gava, per contribuir a avançar liquiditat als comerços que han hagut de tancar. A través de la web la ciutadania pot comprar vals associats a una promoció que es podran bescanviar per productes o serveis en els establiments participants quan tornin a aixecar les persianes. A més s’inclouen ofertes vigents en comerços actualment oberts, i un directori dels establiments que ofereixen servei a domicili.

 

També a la posada en marxa d’un pla de suport a la pagesia local, destinant la subvenció que rebia per la Fira d’Espàrrecs a pal·liar les conseqüències de la crisi sanitària.

 

En la definició d’aquestes accions, l’Ajuntament ha volgut comptar amb la implicació  dels principals agents socials i econòmics del territori i de les entitats empresarials, comercials i agràries de la ciutat, mitjançant la creació d’un espai consultiu i de treball virtual.

 

Declaració institucional

 

La nova línia de subvencions ha estat un dels primers dels acords del Ple Municipal, que aquest matí ha reprès les seves sessions amb dues convocatòries extraordinàries que s’han celebrat per videoconferència i que han estat transmeses a través del canal de YouTube de l’Ajuntament.

 

D’aquesta manera s’han pogut complir les restriccions i mesures de protecció decretades per l’estat d’alarma i garantir el seguiment dels debats i acords per part de la ciutadania.

 

A la primera sessió,  s’ha procedit a la lectura d’una declaració institucional davant la crisi produïda per la COVID-19 que deixa palesa la disposició de tots els grups municipals a treballar i col·laborar al servei de l'interès general des del respecte i la lleialtat institucionals, el diàleg permanent i la voluntat de consens”.

 

A la declaració es trasllada el condol i suport a famílies i amistats dels gavanencs i les gavanenques que han mort a conseqüència del virus i el compromís de celebrar, quan la situació ho permeti, un acte de ciutat en homenatge a les víctimes. També el suport i el desig d’una recuperació a les persones contagiades.

 

El Ple Municipal agraeix la ciutadania de Gavà “la responsabilitat, el compromís i la serenor amb què està afrontant aquesta crisi sanitària, social i econòmica” i reitera la importància de seguir les recomanacions de les autoritats sanitàries. I reconeix la tasca dels professionals per garantir els serveis essencials i la de persones voluntàries que han contribuït a fer front als efectes de la pandèmia.

 

També es compromet a proporcionar el màxim suport als col·lectius més vulnerables de la població i estar amatents a noves situacions de vulnerabilitat que puguin sorgir arran d’aquesta crisi. A mobilitzar els recursos humans i tècnics per evitar la propagació del virus, i a adoptar les mesures necessàries per reparar els estralls econòmics i socials provocats per la pandèmia.

 

Finalment, reitera el compromís de transparència, col·laboració i coordinació permanent amb la resta d’administracions per definir estratègies conjuntes, impulsar accions i mesures pal·liatives, i poder disposar de més recursos. I expressa el convenciment “que la suma d'esforços de tots i totes, la col·laboració i el suport mutu donaran com a resultat la recuperació de la nostra normalitat i del nostre futur com a ciutat”.