null Raquel Sánchez: “Cal abordar el futur de les ciutats des d’una perspectiva integral de tots els àmbits: social, econòmic i de mobilitat”

La plataforma El Día Después... ha reunit alcaldes i alcaldesses que han compartit les accions que les ciutats emprendran com a resposta a la crisi de la COVID-19


L'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez ha intervingut a la sessió organitzada per la plataforma El Día Después será... on han participat alcaldes i alcaldesses de 21 ciutats espanyoles. A la conversa s'han compartit solucions i iniciatives pràctiques així com un full de ruta que ajudi a superar les conseqüències de la crisi sanitària provocada per la COVID-19.

Durant la sessió, les ciutats han compartit les seves respostes davant la crisi. Entre elles destaquen: l'ampliació d'espais públics de mobilitat, junt amb la recuperació de la confiança i la seguretat en el transport públic; l'atenció col.lectiva als més vulnerables; la recuperació de la capacitat productiva, comercial i d'abastiment amb l'activació del sector de la cultura com a eix integrador. 

La conversa s'ha dividit en tres àmbits: atenció social, gestió dels espais públics i la mobilitat i l'àmbit econòmic i de l'ocupació. Ha estat en aquest darrer àmbit on ha intervingut l'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez. En un primer moment, Sánchez ja parlat de la impotància que té el món local davant l'actual crisi sanitària responent, des del primer moment, amb plans de xoc per respondre a les necessitats tant socials, econòmics com de mobilitat.

D'altra banda, Raquel Sánchez ha manifestat que "l'impacte de la crisi econòmica ens obliga a implementar estratègies ja consolidades en les polítiques lcoals referents a noves economies que són coherents amb els objectius de desenvolupament sostenible". Sánches ha afirmat que "cal una visió integral alhora d'aplicar els plans de reconstrucció en els diferents àmbits, siguin socials, econòmics o de mobilitat. Totes les mesures han de tenir un impacte en cadascú de tots els àmbits". En el cas de Gavà, Raquel Sánchez ha assegurat que "ara amb més motiu hem de continuar apostant per conceptes com l'economia circular. Una economia centrada en potenciar un consum responsable, una manera de distribuir els recursos i de proporcionar els serveis de manera responsable". L'alcaldessa de Gavà considera que els municipis tenen les eines necessàries per afrontar aquesta nova normalitat i que "cal aprofitar aquesta situació com a una oportunitat per establir mecanismes, circuits econòmics de proximitat que ens permetin garantir que tot allò que necessitem ens ho podem proveir des de les nostres ciutats, des dels nostres territoris. Un fet que permetrà recuperar ocupació i reactivar de nou l'economia".

També han intervingut els alcaldes i alcaldesses de Madrid, Lugo, Riba-Roja, Arnedo, Gijón, Santa Cruz de Tenerife, Cáceres, Bilbao, Sevilla, Murica, València, Palma de Mallorca, Barcelona (tercera Tinenta d'Alcalde). També han participat d'aquest esdeveniment altres alcaldes, alcaldesses i representants dels ajuntaments de Viladecans, Sant Boi, Santa Coloma de Gramanet, Avilés, Mérida, Les Parmes i Huelva.

Durant la conversa, a la qual s'han connectat més de 2.000 persones, totes les intevencions han partit de la convicció que després de la crisi provocada per la COVID-19, poques coses tornaran al seu punt de partida, si bé han coincidit que existeix una agenda global que pot ajudar a definit aquesta nova ruta, els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l'acord de la Comissió Europea per aconseguir una economia i un medi ambient sostenible.

Després de les intervencions dels representants de les ciutats participants han intervingut un seguit d’experts en matèria de sostenibilitat urbana com ara Julio Lumbreras, professor de la Universitat Politècnica de Madrid i integrant de la Missió Europea sobre Ciutats  Intel·ligents i Climàticament neutrales; Mikel Landabaso, director de Crecimiento e Innovación de la Joint Research Centre (JCR) de la Comissió Europea, Mark Nieuwenhuijsen, de ISGlobal i Lina Gálvez, diputada del Parlament Europeu. La conversa ha estat moderada pel periodista dels informatius de RTVE, Carlos Franganillo.

El Días Depués será...és una plataforma impulsada pel Centre d'Innovació en Tecnologia i Desenvolupament de la Universitat Politècnica de Madrid, la Red Española para el Desarrollo Sostenible (REDS), l'Institut de Salud Global i Iberdrola.

El vídeo de l'esdeveniment està disponible en el canal del Día Después en Youtube