null La Venus de Gavà viatja al Museo Arqueológico de Alicante per formar part de l’exposició “Ídolos. Miradas Milenarias”

L’exposició apropa al públic peces procedents de diferents museus d’Espanya, Portugal, Regne Unit i Dinamarca amb un valor simbòlic pels grups del Neolític i del Calcolític


Venus de GavàEl Museo Arqueológico de Alicante (MARQ) acull des d’avui l’exposició Ídolos. Miradas Milenarias amb la que es pretén apropar al públic l’existència i significat de peces de culte elaborades sobre diferents suports materials i que, segons molts indicis, devien formar part del simbolisme dels grups del Neolític i del Calcolític a la Península Ibèrica. Imatges singulars i algunes d’alt nivell artístic que han suscitat enorme interès i controvèrsia en la seva interpretació.

 

La mostra ha estat elaborada conjuntament pel MARQ (Museo Arqueológico de Alicante) i el MAR (Museo Arqueológico Regional de la Comunidad de Madrid). En són comissaris la doctora Primitiva Bueno Ramírez, catedràtica de prehistòria de la Universidad de Alcalá, i el doctor Jorge A. Soler Díaz, conservador del MARQ.

 

L’exposició ofereix un ampli repertori d’aquestes antigues imatges i en conjunt mostra com connectaven amb la realitat quotidiana i el paper que hi tenien a les pràctiques funeràries, per apropar-nos a la ideologia dels primers agricultors i metal·lúrgics de la Península Ibèrica. Inclou peces originals i rèpliques procedents de diferents museus d’Espanya, Portugal, Regne Unit i Dinamarca. No hi podia faltar la Venus de Gavà, que estarà representada per una rèplica de gran qualitat i molt fidel a l’original, cedida per a l’ocasió pel Museu de Gavà.

 

La Venus de Gavà es una figura antropomorfa de ceràmica negra que es va trobar incompleta i trencada en diversos fragments repartits al pou de la mina 16, entre 1992 i 1994, dels quals es pot deduir una forma femenina, d’estructura simètrica i desproporcionada, amb ulls en forma de sols i amb les extremitats superiors recolzades sobre un ventre prominent. Podria ser la imatge d’una deessa de la fertilitat i constitueix una de les poques representacions religioses del neolític existents a la Península.

 

Ídolos. Miradas Milenarias tindrà com a seu ambdues institucions organitzadores. El MARQ (Museo Arqueológico de Alicante) l’acollirà fins al 19 d’abril. Posteriorment, entre el 20 de maig i el 11 d’octubre de 2020, es podrà visitar al MAR (Museo Arqueológico Regional de la Comunidad de Madrid).