null Gavà lidera el Hub d’Innovació en Economia Circular

. Un espai de col·laboració per a l'activació d'iniciatives públic-privades que contribueixin a una autèntica “revolució verda”, integrat per les ciutats de Gijón, Sant Ferran, Sestao i Sevilla . S'ha presentat aquest matí en el webinar “Innovation & Circular Cities”, organitzat per l'Ajuntament de Gavà i TECH Friendly amiento de Gavà y TECH Friendly


L'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha anunciat aquest matí la creació del Hub d'Innovació en Economia Circular, un espai de col·laboració públic privada per a contribuir a avançar cap al nou model econòmic. A més de l'Ajuntament de Gavà, l'integren els Ajuntaments de Sevilla, Gijón, Sant Ferran i Sestao; les entitats públic-privades Aigües de Barcelona i CETAQUA, i els organismes privats Vodafone i TECH Friendly.

 

Raquel Sánchez ha presentat el nou espai col·laboratiu en el seminari virtual “Innovation & Circular Cities”, celebrat aquest matí. El webinar ha comptat amb la participació de Carmen Durán, consellera tècnica de la Subdirecció General d'Economia Circular i de la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. En la seva intervenció, Durán ha detallat la nova Estratègia Espanyola d'Economia Circular aprovada el passat 2 de juny.

 

També s'han presentat en dues taules de treball les visions estratègiques i els projectes innovadors sobre circularitat que estan desenvolupant els integrants del Hub. En l'àmbit de l'aigua han participat l'alcaldessa de Sant Fernando, Patricia Cavada; Catalina Balseiro, Directora d'Innovació i Coneixement d'Aigües de Barcelona, i Gonzalo Fernández, Director de Desenvolupament de Negoci de Smart Cities, IoT, Big Data & Sanitat de Vodafone. Per part seva, en la taula d'energia, han intervingut els Patricia García, Directora general d'Innovació i Promoció de l'Ajuntament de Gijón; Luis Karlos Delgado, Director Gerent de Sestao Berri, i Esperanza Caro, Directora General de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Sevilla.

 

En aquest fòrum, l'alcaldessa de Gavà ha posat de manifest que “la crisi econòmica derivada de la Covid-19 ens obliga a reflexionar sobre el model de creixement i desenvolupament econòmic tradicional. És evident que no podem continuar amb les mateixes pautes de creixement que hem vingut implementat. I és la nostra obligació contribuir a un canvi sistèmic a partir del qual s'avanci, des de la col·laboració, cap a un nou model més circular, més sostenible i més resilient”.

 

Segons l'alcaldessa, el hub contribuirà a generar el canvi de sistema productiu i de consum que promou la nova economia circular. “Serà un espai per a l'intercanvi de coneixements i oportunitats de negoci. Per a identificar projectes d'interès comú, reptes i possibilitats de finançament. Per a tenir veu en la definició de les polítiques estatals i europees”, ha afirmat.

 

El Hub d'Innovació en Economia Circular neix amb els objectius següents:

 

  • Constituir un pol de desenvolupament d'iniciatives innovadores basat en les ciutats circulars que ho integren.
  • Liderar esforços de circularitat, impulsant les ciutats com a principal palanca de canvi per a la transició d'un model econòmic lineal a l'Economia Circular.
  • Crear un ecosistema territorial sostenible, basat en les 7 R’s: Repensar, Redissenyar, Reutilizar, Reparar, Remanufacturar, Reciclar i Recuperar.
  • Fomentar sinergies entre les ciutats i la indústria i transferir coneixement i experiències.
  • Implicar la ciutadania fomentant l'ocupació verda i incidint en les polítiques de consum.

 

El nou espai de col·laboració i treball permetrà, segons Sánchez, “afrontar reptes renovats i revalidar aquells pels quals portem anys treballant”. En aquest sentit ha recordat la participació activa de Gavà en xarxes de reflexió i acció que promouen la transició cap a l'economia circular. La ciutat és membre de la Red de Ciutades por el Clima, vicepresidida per l'alcaldessa; de la Red Innpulso; del Pacto de Alcaldes por el Clima y la Energía, i una dels impulsores de la “Declaració de Sevilla: Ciutats per una economia circular”. Gavà també és la primera ciutat espanyola, i la 30a del món, a assumir els principis Water Wise Cities, promoguts per la IWA (International Water Association,) per a promocionar l'ús racional dels recursos hídrics. “Volem fer de Gavà una ciutat que lideri una autèntica revolució verda, posant en el centre de les nostres polítiques la sostenibilitat i la circularitat”, ha subratllat.

 

Des del hub es traccionarán diferents iniciatives: jornades d'intercanvi i d'identificació d'oportunitats; activació de projectes concrets sota un enfocament innovador de productes, serveis, models de negoci i de consum amb fonts de finançament concretes per a desplegament de projectes d'economia circular a nivell urbà. “També amb una mirada internacional, que ens ajudi a inspirar-nos amb les millors bones pràctiques de ciutats circulars europees i teixir aquests llaços d'intercanvi”, ha assenyalat l'alcaldessa.

 

La sessió virtual “Innovation & Circular Cities”, celebrada aquest matí sota l'organització de l'Ajuntament de Gavà i TECH Friendly, ha estat el punt de partida del nou espai de col·laboració i intercanvi. Un centenar de persones l'han seguit en directe. Una elevada participació que segons el tinent alcalde d'Estratègia Econòmica, Treball i Promoció de la Ciutat de Gavà, Jordi Tort, “demostra que som molts els que creiem que l'economia circular i la innovació poden ser la punta de llança per a sortir de la crisi econòmica a la qual ens hem vist sotmesos arran de la pandèmia del COVID. Que és el camí per a impulsar aquest canvi sistèmic del model econòmic”.