La història de la Fira

 

Un 22 de maig de 1932, l’Espàrrec de Gavà lluïa per primera vegada exposat al públic oficialment en una exposició de la localitat, sota l’atenta mirada dels pagesos que amb tant afecte els havien fet créixer i de curiosos que van començar a interessar-se i apreciar aquell producte autòcton cultivat a les Sorres de Gavà amb un sabor i textura únics. A més, durant la dècada dels trenta, el cultiu de l'espàrrec blanc va tenir el seu moment d'esplendor i la producció en aquesta època sobrepassava les sis mil tones anuals.

Va ser tan gran la rellevància que va adquirir que aquell mateix any, a l’endemà de la Fira, es van exposar diverses caixes plenes d’espàrrec a la Rambla de Barcelona. Així van passar els anys i aquest esdeveniment va prosperar fins a convertir-se en el principal senyal d’identitat gavanenc. Amb l’espàrrec com a protagonista, però amb un entorn en evolució constant. 

El Concurs Exposició d'Espàrrecs iniciat al 1932 es va convocar anualment fins l'any 1936. La Guerra Civil Espanyola i la postguerra, amb les seves conseqüències, van impedir que aquesta iniciativa de la pagesia gavanenca tingués continuïtat.

La Fira es va reprendre l'any 1943, però va patir dues noves interrupcions. Així, després d'aquell any, no es va tornar a fer fins a l'any 1948 i després es va iniciar un nou parèntesi de dotze anys sense celebració. Arribat l'any 1961 es va recuperar, ja amb continuïtat, aquesta tradició. La Fira ha conegut diferents emplaçaments: el Casino, la Torre Lluch, el pavelló Jacme March, la pista poliesportiva de Can Tintorer, la plaça de Francesc Macià i l'actual, a la plaça de Jaume Balmes.

D’una festa que se centrava gairebé en la seva totalitat a la pagesia i en l’espàrrec com a producte estrella, s’ha convertit en una fita que implica tots els sectors: gastronomia i restauració, comerços, comunitat educativa, entitats socials, culturals i esportives, mercats i activitats festives.  

Actualment, més de 30.000 persones visiten cada any la Fira d'Espàrrecs. La transformació social i econòmica que ha experimentat Gavà s'ha reflectit a la Fira, que alhora que conserva el vessant agrícola ha anat incorporant altres sectors com el comercial i el gastronòmic, amb el GastroGavà.

Per això, amb l’objectiu de seguir sentint aquesta unió i implicació, celebrem Temps d’Espàrrecs, una festa que es prolongarà del 21 d’abril al 7 de maig de 2023 i que fa que es retrobin petits i grans, famílies i amics, on la ciutat mostra amb orgull el seu potencial artístic, on es ven, es menja, se celebra, es participa i, sobretot, es viu amb intensitat l’espàrrec blanc de Gavà. 

I, com no, emmarcada al Temps d’Espàrrecs també celebrarem la tradicional Fira d’Espàrrecs el cap de setmana del 29 i 30 d’abril, tot i que divendres 28 d’abril obriran les portes les Mostres comercial, artesanal, automoció i el GastroGavà. El recinte firal estarà ubicat en l’entorn de la plaça Jaume Balmes, el carrer Sant Pere, l’avinguda Diagonal, al carrer Martí l’Humà, i el pavelló i l’escola Jacme March.

Gavanencs i gavanenques, fem perdurar aquesta tradició. Fem-la gran i feu-ne partícips els vostres fills i néts d’aquest Temps d’Espàrrecs i Fira. Que els 91 anys que arriben siguin l’impuls que ens porti cap als 100 (i cap a molts més!).

Us sumeu a la Gran Trobada de Gavà? Us hi esperem!