Gavà amb les persones refugiades

Gavà amb les persones refugiades

 

Des de l'inici de la greu crisi humanitària, a l'estiu de 2015, Gavà ha mostrat el seu compromís amb la situació de les persones refugiades. Així ho demostra l'adhesió a la Xarxa de Ciutats Refugi i a la Xarxa Espanyola de Municipis d'Acollida de Refugiats amb la finalitat de participar de forma organitzada en el procés d'acollida dels refugiats.

Recentment, Gavà s'ha sumat a la campanya "Casa nostra, casa vostra" un projecte de foment i suport a l'acollida de refugiats a Catalunya. Aquesta adhesió dóna resposta a la proposta d'acord elaborada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, vehiculada per la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i per l'Associació Catalana de Municipis (ACM), perquè el món local  mantingui i reforci el seu compromís actiu ajudant les persones que necessiten protecció internacional.

La campanya unitària "Casa nostra, casa vostra" compta amb el suport de milers de persones a títol individual, col·lectius i moviments socials, ONG i empreses del sector cultural. L'objectiu és denunciar la situació que viuen les persones refugiades i migrants, aconseguir la sensibilització i mobilització de la ciutadania i demanar polítiques d'acollida reals i efectives a les institucions, sota el lema "volem acollir".

 

Gavà, ciutat compromesa amb les persones refugiades

Al mes de setembre de 2016, el Ple Municipal va aprovar per unanimitat una declaració institucional en suport de les persones refugiades on s'instava als Estats membres de la Unió Europea i als governs espanyol i de la Generalitat a donar resposta a la crisi humanitària i reiterava l'adhesió de Gavà a la Xarxa de Ciutats Refugi.

Setmanes després, la Mostra de Cinema i Drets Humans GavàMón va tenir com a fil conductor la situació de les persones refugiades i es van organitzar activitats diverses - concerts, xerrades i el passi del documental "Astral" de l'equip de Salvados- amb l'objectiu de conscienciar, fer divulgació i promoure on model de ciutat on tothom té cabuda.

Per altra banda, l'Ajuntament, des de l'inici de la crisi humanitària ha fet una aportació econòmica de 8.000 euros al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per la campanya d'emergència que té com a objectiu donar suport a diferents campanyes de suport a les persones refugiades, com l' assistència en rutes de fugida, el suport als municipis de la ruta, els programes d'Educació per al Desenvolupament i la gestió de l'acollida:.

Una altra iniciativa ha estat l'activació del correu electrònic gavaambelsrefugiats@gava.cat on es pot descarregar un formulari on els ciutadans i ciutadanes poden aportar, segons les seves possibilitats, propostes o recursos. L'Ajuntament canalitzarà les propostes de la ciutadania i entitats que vulguin col·laborar en l'acollida de persones refugiades i ha organitzat sessions  participatives de cara a elaborar el projecte d'integració de les persones desplaçades a la ciutat de Gavà.

A més, l'Ajuntament contribueix en la difusió dels tres comptes corrents del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per poder fer aportacions. Aquests són:
. Triodos Bank, codi IBAN: ES47 1491 0001 2620 0525 7510
. Catalunya Caixa, codi IBAN: ES87 2013 0500 1402 1395 4220
. CaixaBank, codi IBAN: ES79 2100 3200 9625 0002 9627


Suport a iniciatives ciutadanes
Des de l'Ajuntament s'ha donat suport a diverses iniciatives ciutadanes com la campanya Un gest de calor, una campanya que ha fet arribar més de 5.000 polars als camps de refugiats a Grècia.

Una altra iniciativa a la qual s'ha donat suport és la de CCONG Ajuda al desenvolupament – Projecte EOS, que va elaborar una recollida de roba d'abric i altres productes de necessitat per a les persones refugiades.

 

Sensibilització a joves
Durant aquest curs 2016-17, l'entitat ACNUR està realitzant als diferents centres de secundària de la ciutat tallers de sensibilització per donar a conèixer les causes i les diverses situacions vivencials de les persones refugiades, per tal de fomentar el respecte dels Drets Humans i potenciar l'empatia com a eina d'aprenentatge, tot promovent l'educació de valors, la cultura de la pau i el respecte a qui és diferent. Aquests tallers formen part de les accions que des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament s'estan treballant des del municipalisme envers aquesta crisi humanitària.

 

Gavà, ciutat solidària

Gavà té una llarga trajectòria en la defensa dels Drets Humans, la solidaritat i la pau. L'any 2013, el Ple va aprovar l'adhesió de l'Ajuntament de Gavà a la Carta-Agenda Mundial dels Drets Humans a la Ciutat. La Carta és una iniciativa dels governs locals de Ciutats i Governs Locals Units) que persegueix la implementació de polítiques socials de drets humans.

El compromís de Gavà també es reflexa en la participació de Gavà en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, un projecte d'una xarxa de municipis catalans, la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat, l'Institut de Drets Humans de Catalunya, l'Institut Català Internacional per la Pau i altres entitats que vol donar a conèixer la feina dels defensors i defensores dels drets humans, ajudant a conscienciar a la ciutadania sobre la necessitat d'integrar la defensa dels drets humans en la nostra tasca quotidiana.