Gavà

Notícies

null Gavà reforça l’aposta per la mobilitat sostenible incrementant la xarxa ciclable en els pròxims anys

Gavà reforça l’aposta per la mobilitat sostenible incrementant la xarxa ciclable en els pròxims anys

- Actualment, a la ciutat hi ha 30 quilòmetres de xarxa ciclable que s’ampliarà fins als 45 km en 2030 - L’Ajuntament està enllestint la nova ordenança municipal de circulació que regularà l’ús dels patinets


L’Ajuntament de Gavà incrementarà els pròxims anys la xarxa ciclable al municipi, augmentant en 15 quilòmetres la trama actual. Actualment Gavà compta amb prop de 30 km d’eixos ciclables: els carrers de vianants on es permet el pas de bicis, els carrers de plataforma única, els carrils bicis en vorera o en calçada segregats, i els ciclo-enllaços. S’inclou també el carril bici de la C-245 que ha de permetre una major connectivitat amb Castelldefels i els polígons industrials i facilitarà els viatges d’intermodalitat amb el transport públic.

 

    

 

Dissabte, coincidint amb la celebració de la Setmana de la Mobilitat, l’alcaldessa Gemma Badia va anunciar diferents actuacions “per posar en valor l’ús de la bicicleta com mitjà de transport sostenible, ràpid i saludable, i també del patinet”. Durant el cap de setmana, Gavà Mar ha acollit un aparcament segur per a bicis i s’han programat tallers d’habilitats per a infants, i de reparació i revisió d’aquests vehicles, a més d’una edició especial del Mercat de Pagès i un punt d’intercanvi R-llibres.

 

       

 

L’ampliació de la xarxa ciclable es farà seguint les directrius que estableixi el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, amb l’objectiu d’anar reduint la mobilitat relacionada amb la combustió i recuperar l’espai públic per a usos socials.

 

D’aquí a 2024, Gavà ampliarà la xarxa ciclable en 4,5 km de carrils bici. Aquests es crearan a l’avinguda Eramprunyà, carrers de Sant Lluís i Antoni Gaudí, i a l’avinguda Joan Carles I, des de la rotonda de l’av. Eramprunyà fins al carrer d’Apel·les Mestres.

 

Segons l’alcaldessa, “habilitarem un circuit ciclable que gairebé farà la volta a la ciutat. Estem intentant que tothom, des de diferents punts de Gavà tingui habilitat un carril bici ben a prop per poder moure’s, no només fins a la platja, sinó també fins als municipis veïns. I ja de cara a 2030, la planificació es arribar a incrementar la xarxa amb 11 quilòmetres més”.

 

 

Les intervencions previstes a més llarg termini són:

  • Millora de les connexions del nucli urbà amb els barris de Ca n’Espinós, la Sentiu, Can Tries i el costat muntanya de la C-31 a Gavà Mar.

  • Dissenyar i millorar els itineraris ciclables en diferents carrers del nucli urbà.

  • Connexió del barri marítim amb l’aeroport.

  • Millora de les connexions intermunicipals dels polígons industrials.

  • Millora dels accessos als centres de generació més importants, com centres escolars, equipaments municipals i polígons.

 

La previsió és que Gavà compti l’any 2030 amb 45 quilòmetres de xarxa ciclable.

 

 

Aparcaments segurs per a bicicletes

L’ampliació de la xarxa ciclable anirà acompanyada de l’augment de places d’aparcaments segurs. Ara, Gavà compta amb 211 places i la previsió és incrementar aquest nombre als indrets on siguin més necessàries, com ara prop d’equipaments, centres educatius i ambulatoris. S’hi poden afegir aparcaments temporals a la platja durant la temporada d’estiu, com la prova pilot que s’ha portat a terme aquest cap de setmana a Gavà Mar amb l’habilitació d’un espai amb vigilància per aparcar la bicicleta o el patinet.

A més, a començaments de 2023, Gavà estrenarà el servei de bicicleta elèctrica pública compartida promogut per l’AMB, amb 11 estacions i 121 bicicletes.

 

      

 

Regulació de l’ús del patinet

Gemma Badia es va referir a la nova ordenança de circulació que entrarà en vigor pròximament i que també regularà l’ús dels vehicles de mobilitat personal, entre ells els patinets. “Aquesta regulació, que serà més específica per a Gavà inclourà diferents normatives. A més de l’ús del casc, també una restricció d’edats i els indrets per on podran circular i per on no podran fer-ho. Cada cop hi ha més patinets i això genera problemes de convivència amb vianants que cal evitar”, va afirmar.