Gavà

Notícies

null En marxa un nou programa de prevenció del càncer de coll uterí a Gavà

En marxa un nou programa de prevenció del càncer de coll uterí a Gavà

Les dones de 30 a 65 anys que viuen al municipi rebran un SMS de Salut convidant-les a ferse la prova de detecció del virus del papil·loma humà


El Departament de Salut ha incorporat la prova de detecció del virus del papil·loma humà (VPH) a les dones i persones amb coll uterí d’entre 30 i 65 anys. L’objectiu és millorar la detecció d’aquesta infecció abans de la presència de lesions que puguin desenvolupar-se en càncer de coll uterí.

A Gavà, aquest programa es duu a terme mitjançant un sistema de recollida de la mostra per part de les mateixes dones i compta amb la col·laboració de les farmàcies. A través d’un SMS al telèfon mòbil, es convida la persona a recollir un dispositiu d’automostra a una farmàcia. Aquest dispositiu s’haurà de retornar, una vegada la persona hagi realitzat l’automostra, a la mateixa farmàcia.

El resultat de la prova es pot consultar a l'apartat Informes i resultats de La Meva Salut en un màxim de 30 dies. Si el resultat és negatiu (no es detecta el virus), la prova es repeteix al cap de 5 anys. En cas d’un resultat positiu a la prova, un professional sanitari es posarà en contacte amb la dona per programar una visita presencial al centre d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) i realitzar proves addicionals.

És important saber que estar infectat pel VPH no implica tenir un càncer i que no tots els tipus de VPH provoquen càncer. El programa de detecció precoç del càncer de coll uterí busca detectar aquelles infeccions que podrien causar la malaltia en un futur.

Així, a partir d’aquesta setmana i de manera progressiva, les dones d’entre 30 i 65 anys que viuen a Gavà rebran un SMS del Departament de Salut quan els toqui fer-se la prova. Tenint en compte que s’ha de realitzar cada 5 anys, les dones seran convidades paulatinament al llarg d’aquest període. La prova també es continuarà fent als ASSIR per part de professionals sanitaris en els casos en què la dona així ho desitgi.

En la franja d’edat dels 25 als 29 anys, es manté el protocol actual de detecció precoç amb la realització d’una citologia presencialment en els ASSIR.

Prova pilot en 6 municipis del Baix Llobregat

El cribratge amb automostra poblacional, és a dir, aquell en què es convida a tota la població a participar, es va iniciar a principis de 2024 mitjançant una prova pilot a l’ASSIR El Prat de Llobregat. Ara, s’estén aquest pilot a l’àrea de referència de l’ASSIR Baix Llobregat - Litoral, és a dir als municipis de Gavà, Viladecans, Castelldefels, Begues i Sant Climent de Llobregat. Una vegada finalitzat aquest pilot, s’implementarà de manera progressiva el cribratge poblacional amb automostra a la resta de Catalunya.

El Virus del Papil·loma Humà (VPH)

El VPH es transmet pel contacte sexual i infecta l’àrea anogenital i oral tant d’homes com de dones. De fet, el VPH és la infecció de transmissió sexual més freqüent: s’estima que un 80% de les persones sexualment actives s’infectaran pel VPH en algun moment de les seves vides. La infecció pel VPH és la causa necessària pel desenvolupament del càncer de coll uterí però no totes les infeccions per VPH acabaran causant el desenvolupament d’un càncer: en la majoria de casos, aproximadament 9 de cada 10, aquesta infecció no tindrà cap conseqüència, ja que s’eliminarà per si sola i no provocarà cap lesió.

Ara bé, quan la infecció persisteix (entre el 5% i el 10% de les dones infectades), hi ha risc de desenvolupar lesions precanceroses al coll uterí que poden progressar a un càncer invasor.

La prova de detecció del VPH

La detecció del VPH en dones entre els 30 i 65 anys permet avançar-se al desenvolupament de la malaltia i detectar la presència d’infecció enlloc de la presència de lesions (detectables amb la citologia). La prova de detecció del VPH és més segura i té més sensibilitat que la citologia, la qual cosa permet allargar els intervals entre proves negatives a 5 anys.

Fins ara, a Catalunya es cribrava les dones i les persones amb coll uterí amb citologia, cada tres anys. La diferència entre fer la citologia clàssica amb la prova detecció del VPH és una reducció d’entre el 60% i el 70% de la incidència de càncer de coll uterí.

Amb aquesta nou programa, Catalunya queda alineada amb la resta de països europeus per assolir l’estratègia mundial liderada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a l’eliminació del càncer de coll uterí.

A més, l’estratègia de l’OMS pretén assolir com a mínim que el 90% de les nenes estiguin vacunades contra el VPH abans dels 15 anys.  En aquest sentit, Catalunya té inclosa la vacuna contra el VPH al calendari de vacunacions sistemàtiques i s’administra tant a nens com a nenes a 6è de primària.

Per a més informació, podeu consultar el següent enllaç.