Gavà

Què penso?

null “Vull carrer, vull que la gent sigui la prioritat del govern municipal” (Entrevista a GavaTelevisió -23 de juliol 2021-)

Gemma Badia: “Vull carrer, vull que la gent sigui la prioritat del govern municipal”

“M’agrada demanar i no manar” o “ser de partit, però no partidista” van ser algunes de les frases del seu primer discurs com alcaldessa

 

Com ho porta? Perquè suposo que el dia 9 de juliol ni s’ho imaginava…
En absolut, va ser una gran sorpresa. Però també haig de dir que en el moment que ets en un equip de govern aquesta possibilitat existeix. Una altra cosa és que t’ho imaginis o no, però la possibilitat hi és. Aleshores, quan la Raquel m’ho va comunicar, em va impressionar una mica (o molt) i jo encantada i honorada d’acceptar el repte.

 

Es va plantejar dir que no?
No. Però en el moment en què m’ho va oferir la primera reacció va ser preguntar si n’estava segura. Ara entenc que si m’ho va proposar, és perquè ho estava!

 

Què significa per a vostè ser alcaldessa de Gavà?
És una responsabilitat molt forta, però també és un plaer perquè jo a aquesta ciutat me l’estimo des de sempre. Gavà m’enamora i penso que els gavanencs i les gavanenques hem d’estar molt orgullosos de la ciutat que tenim, de com ha evolucionat i de com hem sabut, des dels governs anteriors, mantenir un mo­-
del que hem continuat amb unes prioritats molt clares de sostenibilitat, de millora de carrers, de sensibilitat social… En aquest sentit crec que hem fet les coses molt bé i que les hem de continuar fent així… o millor.

 

Quines són les prioritats dels dos anys de mandat que resten?
Passen, primer de tot, per la recuperació després d’una època de pandèmia i per les persones, que són el teixit real de la ciutat. A partir d’aquí, Gavà té un rumb que ja està marcat i que ho està d’una forma molt encertada, crec. I, més enllà, hi ha els carrers. Hi ha estructures que necessiten millores i cal que seguim amb els projectes que ja estan en marxa com la campanya d’asfaltat que comença ara i en la qual estem treballant des de fa vuit mesos.

 

Altera la situació de la Covid-19 el seu pla d’acció?
El confinament va aturar tots els processos administratius perquè havíem d’assegurar el que era més urgent amb una sèrie d’accions per ajudar les persones que estaven patint. Ha afectat la pandèmia? I tant! I el que ens queda! Hem de recuperar i ajudar a recuperar-se a molta gent.


En el discurs de la presa de possessió va parlar de consensos i va anunciar una ronda de contactes amb l’oposició… Què en vol aconseguir?
La gent que em coneix sap que m’agrada molt escoltar i poder reflexionar sobre el que escolto. L’oposició representa una part de la ciutat que també hem d’escoltar. Vull que em diguin què en pensen de com s’està gestionant la ciutat i quines idees tenen, cadascú des de la seva visió i prioritats diferents. I, si hi ha possibilitats d’arribar a acords, vull saber-ho. Crec que és part de la responsabilitat d’una alcaldessa poder trobar aquests nexes d’unió.

 

També va dir que volia fugir de discursos èpics i posar l’accent en el dia a dia. Què vol dir?
És molt fàcil. Vull carrer, vull gent, vull que la gent sigui la prioritat del govern. Estan molt bé els ideals que no són del món local i que els pots veure a la televisió. Però el que ens interessa a Gavà no és això. El món local el que necessita és la força del dia a dia i que tothom pugui aixecar la persiana de la seva vida i tirar-la endavant. Quan em llevo al matí, el que més em preocupa de la meva ciutat són les coses tangibles i, després, ja miraré la resta. No vull dir que s’hagi d’ignorar el món supramunicipal, però fins on no influeix, no cal entrar-hi; no toca. Si toca, ja ho veurem venir i ja ens mourem.

 

Parlem de coses concretes, doncs. El projecte Gavà Ponent és un dels temes més importants del mandat. Per què és necessari?
No descobriré res de nou, ara. Crec que ja s’ha fet una bona campanya informativa i m’agradaria que arribés a tothom perquè es conegués com és el projecte realment. Em consta que ha estat molt estudiat en l’àmbit mediambiental i de sostenibilitat i que, en el sentit que em preguntaves, dona resposta a una necessitat d’habitatge assequible.

 

Però és un projecte que no és aliè a les crítiques, especialment del món ecologista…
No puc ignorar, és clar, que hi ha veus discordants i també m’agradaria escoltar-les. Jo acabo d’arribar i tinc ganes de saber les seves inquietuds de primera mà, que crec que és el que em toca.

 

Proposarà, per exemple, una reunió amb la Plataforma Salvem el Calamot?
No ho descarto.

 

Les obres de la C-245 segueixen, tot just arriben al centre de la ciutat i provoquen més molèsties. Què hi guanyarem després de patir-les?
Un projecte unificador, de Cornellà a Castelldefels. Un continu urbà que ens permet una connectivitat que ens ajudarà a mantenir el projecte de mobilitat sostenible. Vull demanar a la ciutadania que tingui paciència perquè les obres són incòmodes, impliquen certs canvis de sentit de carrers i molèsties per als comerços. També desapareixen places d’aparcament, que és un tema que preocupa a molta gent. Habilitarem noves places, però crec que hem de canviar una mica la mentalitat, deixar el cotxe de banda i començar a fer servir un transport més sostenible.

 

Ha estat vostè el rostre de les polítiques feministes a Gavà durant sis anys. Creu que la societat ha entès aquesta visió?
Els assassinats masclistes són el punt final i el gran drama d’aquesta violència. Però tot això té un origen que és la societat patriarcal i els micromasclismes. Per això crec que s’ha de posar l’accent en l’educació. Crec que hem fet molta feina fins ara, però que n’hem de fer molta més. Continuarem lluitant pel feminisme perquè la igualtat és molt important.

 

La sostenibilitat ha estat un dels eixos dels darrers governs. Ho continuarà sent?
Per descomptat. Tenim uns objectius, no ens n’hem d’oblidar, perquè no són només nostres, són europeus. I hem de seguir amb les “R” i anar més enllà de la de “reciclar”, que és el que hem potenciat fins ara. Hem de començar a fer un pas més, que serà per a nota, que és el de no generar residus. I com més aviat ho fem, millor. Però això ho hem d’explicar i entendre que no cal reciclar si no es fa servir. És tot un canvi de mentalitat, però m’agrada ser ambiciosa.

 

Gavà Mar tem especialment l’ampliació de l’aeroport. Què els diu?
Jo hi era, a les protestes de fa uns anys. Per a mi és un tema molt important perquè és un tema de pau acústica. Això és una línia vermella i seré molt rotunda: l’aeroport mai no pot alterar la pau acústica de Gavà Mar i de Gavà. I sé de què parlo.

 

Té previst renovar el cartipàs, l’organigrama, del govern municipal?
No és que ho tingui previst, és que ho he de fer. Ho he de fer perquè jo deixo una àrea que ara necessitarà una gestió més directa i hauré de fer alguns canvis. També vull escoltar l’opinió de la gent que m’envolta i mirarem de fer-ho el millor possible i que tothom se senti còmode i pugui donar el millor.

 

A dos anys de les eleccions, vol ser la cap de llista del PSC per al 2023?
Tinc el suport, ara per ara, i com que volem fer-ho bé, espero que segueixi sent així. I si no, ja em posaran a lloc perquè l’agrupació del PSC és molt potent i t’ajuda a saber si vas per bon camí. Així que sí, la meva idea és horitzó 2023 i sobretot fer les coses molt bé, que és el que em toca. No només per guanyar eleccions, que també. Mira, em va canviar la vida en quaranta hores i ara em fas parlar del que passarà d’aquí a dos anys! Si em permets, tindré un pèl de prudència.

 

Farà vacances?
Poques. Tinc deures!