null Junts Fem Barri incrementa la dotació a 600.000 euros per a les millores d’espai públic que decideixi la ciutadania

Fins al 5 de maig, els veïns i veïnes de Gavà poden presentar propostes fer dels barris uns espais més verds, amables i inclusius


 

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha anunciat avui el tret de sortida de la quarta edició del programa participatiu Junts Fem Barri. Fins al 5 de maig, els veïns i veïnes majors de 16 anys poden proposar les intervencions en l’espai públic que consideren més necessàries per fer dels barris uns espais de més qualitat, més naturalitzats i més inclusius. Un procés en què també poden participar persones que tinguin empresa o comerç a Gavà.

Junts Fem Barri és un espai de cocreació entre la ciutadania i l’Ajuntament que permet millorar el dia a dia de les persones, a través de millores concretes i tangibles de l’espai públic. Unes millores fruit d’un model de ciutat que dedica l’espai públic a les persones i impulsa zones d’estada amb més verd, més seguretat i menys contaminació.

Prova del compromís municipal amb aquest programa és l’increment de la seva dotació econòmica fins a 60.000 euros. L’alcaldessa Gemma Badia ha remarcat que enguany “l’aposta és encara més gran que en anteriors edicions. Hi dedicàvem mig milió d’euros i ara hi invertirem 100.000 euros més. Això permetrà que l’import màxim destinat a cadascun dels projectes passi de 35.000 a 50.000 euros, cosa que en permetrà siguin més elaborats, més ambiciosos”.

 

Fase de propostes, i votacions el mes de juny

Durant quatre setmanes, la ciutadania podrà presentar les seves propostes, que se sumaran a la llista inicial elaborada per l’Ajuntament. Hauran de ser propostes viables tècnicament i econòmicament, i sempre de millora de l’espai públic i exterior.

Les podran fer arribar a través de la plataforma digital Gavà Participa, Gavà Decideix. També omplint butlletes i dipositant-les a les urnes que trobaran a: Ajuntament, biblioteques, zones esportives, casals de gent gran, la Casa Gran, mercats municipals, Nou Espai Sant Jordi, Centre Cívic de Ca n’Espinós, Institut Escola Gavà Mar, Casal American Lake, Casal Municipal de Can Tries i Masia de Can Tintorer. La butlleta també es podrà trobar al periòdic municipal El Bruguers.

A més, durant aquesta fase, persones informadores ajudaran a resoldre els dubtes que puguin sorgir i a omplir la butlleta. Seran a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament, del 19 d’abril al 5 de maig, de 9.30 a 13.30h. També les tardes dels dijous 21 i 28 d’abril, de 16 a 18 hores.

A més, seran presents:

  • Dissabte 9 d’abril, de 10 a 13 h, davant de MercaGavà.
  • Dimarts 12 d’abril, de 10 a 13 hores, a la plaça de Josep Tarradellas.
  • Dissabte 23 d’abril, de 10 a 13 hores, a la rambla de Joaquim Vayreda.
  • Dissabte 30 d’abril, de 17 a 20 h, a la plaça de la Pagesia.

Un cop tancat el termini per presentar propostes, els serveis tècnics de l’Ajuntament analitzaran la viabilitat tècnica i econòmica de cadascuna d’elles

Les propostes ciutadanes que compleixin els requisits se sotmetran a votació juntament amb les 12 intervencions que proposa inicialment l’Ajuntament.

Les propostes municipals són les següents:

 

Centre i Barceloneta

  • Parc infantil a carretera a Santa Creu de Calafell (a l’altura de la Barceloneta)

Gavà Mar

  • Generació de punts d’ombra al passeig de vianants i ciclable de l’av. del Mar, al tram del Parc Agrari

La Sentiu, Ca n’Espinós i Bruguers

  • Millora del parc de la Sentiu
  • Instal·lació de parc infantil entorn del Casal de Ca n’Espinós
  • Condicionament de les parades d’autobús del barri de Bruguers

Bòbiles-Diagonal, Les Colomeres i Santa Teresa

  • Generació de punts d’ombra a les cruïlles dels carrers Montflorit i Les Colomeres

Can Serra Balet, Àngela Roca i Ausiàs March

  • Arranjament del passatge Usatges de Barcelona i millora de l’accessibilitat amb el parc de Sant Jordi
  • Reordenació de l’espai de l’Arborètum

Can Tintorer, Can Pere Bori i can Tries

  • Arranjament del camí de connexió entre el carrer Montserrat Roig i el carrer Joan I
  • Instal·lació de correcan al carrer Roger de Flor
  • Adequació de zona d’entrenament a l’aire lliure street workout a l’avinguda Pompeu Fabra
  • Millora de la plaça adjacent al carrer del Riu Besòs i instal·lació de jocs saludables per a la gent gran

 

Gemma Badia ha explicat que “des de l’Ajuntament suggerim aquestes intervencions inicials, que responen a algunes necessitats que hem detectat. Però el més important és que la ciutadania participi. Vull animar els veïns i veïns a què sumin, a què pensin què volen, què necessiten, què els agradaria que es fes, i ho proposin i ho votin”.

El període de votacions tindrà lloc al mes de juny, a través del canals establerts per a la presentació de propostes. És a dir, presencialment als equipaments municipals habilitats o a través dels informadors, o digitalment a la plataforma Gavà Participa, Gavà Decideix.

Els projectes més votats fins a sumar, tots ells, un màxim de 600.000 €, seran executats per estricte ordre de prioritat, d'acord amb el resultat de les votacions.

 

Un procés participatiu de referència

Junts Fem Barri arriba a la quarta edició convertit en un referent per a la ciutadania. Així ho demostra la creixent participació del veïnat convocatòria rere convocatòria. En l’última edició, amb prop de 2.500 vots emesos, es va triplicar la xifra assolida en les dues anteriors.

Fruit d’aquest procés participatiu, s’hi han executat 56 intervencions que han contribuït a millorar la qualitat de l’espai públic de tots els barris de Gavà. Amb actuacions com els primers correcans, la millora de la protecció de les dunes al passeig Marítim, la renovació de l’enllumenat, la remodelació d’àrees de lleure i d’estada, la instal·lació de jocs inclusius i d’ombrejats als parcs infantils, i nous espais per a la pràctica de l’activitat física i l’esport a l’aire lliure, entre d’altres.

Junts Fem Barri també ha estat àmpliament reconegut portes enfora. L’any 2017, el programa es va incorporar al Banc de Bones Pràctiques impulsat per la Federació de Municipis de Catalunya i la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals per promoure la millora i la innovació en els governs locals. El 2018, va ser distingit als Premis Sant Jordi de l’Institut d’Estudis Catalans amb l’accèssit del premi Catalunya Territori Enric Lluch. L’any 2019 va ser finalista a la Copa España Creativa.