null La piscina pública descoberta de Gavà prioritzarà la integració a l’entorn i els criteris sostenibles, i tindrà dimensió olímpica

  • Són els principals requeriments del concurs convocat per l’Ajuntament per seleccionar la millor proposta arquitectònica i paisatgística
  • La nova piscina obrirà les portes abans de 2027


L’Ajuntament de Gavà vol comptar amb una proposta de primer nivell, innovadora i de qualitat per desenvolupar el projecte de la nova piscina pública descoberta que es construirà a la zona de Ca n’Horta. És per aquest motiu que la propera setmana convocarà un concurs d’idees que permeti triar la proposta arquitectònica i paisatgística que ofereixi les solucions més adequades i reculli els requeriments que s’estableixen per tirar endavant aquesta actuació.

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha destacat que aquests requeriments aborden dos àmbits: integració i sostenibilitat, i funcionament i serveis. “La nova piscina es construirà en una ubicació privilegiada, a sota de la masia de Ca n’Horta i a tocar de la C-245, que farà molt còmode l’accés des de la ciutat, caminant, en autobús o en bici, a banda d’incorporar una zona destinada aparcament per a vehicles. A més, els projectes no només han d’abordar la integració de l’equipament en l’espai natural, tenint en compte que tindrà les dimensions d’una piscina olímpica, sinó també l’eficiència energètica de la instal·lació”, ha afirmat.

El concurs d’idees es resoldrà abans de l’estiu, i a partir d’aquí s’abordarà la redacció del projecte executiu, procés que anirà en paral·lel a la cerca de finançament. Es preveu que la instal·lació entri en servei abans de 2027.

Integració i sostenibilitat

  • La integració a l’entorn, juntament amb la qualitat arquitectònica, serà l’aspecte que rebrà més puntuació a l’hora d’avaluar les propostes.
  • Es valorarà la relació de la piscina i el seu recinte amb l’entorn i la trama urbana. I de manera especial, la vinculació amb els espais naturals i el Parc del Calamot (i la futura segona fase) i amb el recinte de la Masia de Ca n’Horta.

  • Pel que fa a la Masia de Ca n’Horta, on actualment s’estan fent treballs per reforçar l’estructura i millorar l’estat de manteniment, el concurs fa referència a la possibilitat de convertir Ca n’Horta en un equipament dedicat a informació i interpretació sobre els valors naturals, paisatgístics, ecològics i culturals del Parc del Garraf, i també a activitats esportives, en el marc del projecte «BGN / Barcelona - GAVÀ  - Natura».

  • Així mateix, es posa accent en l’equilibri mediambiental que haurà de tenir la proposta i que haurà de millorar visualment i mediambientalment l’entorn, caracteritzat per la zona forestal i la xarxa de camins existents a la zona.

  • També es remarca la qualitat que haurà de tenir la piscina en matèria de sostenibilitat mediambiental i energètica. En aquest sentit, es tindrà en compte la voluntat de tendir cap a edificis de consum energètic gairebé nul amb criteris d’eficiència, així com l’ús eficient de l’aigua.

Funcionament i serveis

Un segon àmbit de requeriments se centra en las característiques i  funcionament de la piscina descoberta. Es marquen els paràmetres següents:

  • L’espai dedicat pròpiament a la piscina (6.650 m2 del total de 9.750 que té en total l’àmbit de l’equipament), haurà d’incloure una làmina d’aigua d’almenys 1.250 m2 (equivalent a una piscina olímpica, sense perjudici de la forma que pugui tenir), així com espais d’estada (platja dura i platja tova per solàrium, tovalloles, etc.).

  • També es demana que la piscina pugui tenir algun sistema que permeti la seva utilització més enllà de la temporada d’estiu.

  • Caldrà garantir el conjunt d’edificacions i serveis: recepció, accessos, vestuaris, bar-restaurant amb zona de terrassa, instal·lacions i magatzems.

  • S’haurà de determinar un espai per a aparcament que com a mínim tingui l’aforament necessari en funció de la proposta de dimensions i serveis que es presenti, però també pugui generar una bossa de places d’aparcament que doni servei al nucli urbà.

  • Finalment, es valorarà lògicament la viabilitat tècnica de la proposta, de manera que plantegi solucions constructives que facilitin la minimització de costos de construcció i manteniment de la nova instal·lació.

El concurs determina un termini de 60 dies per què els equips arquitectònics que optin puguin presentar propostes. Passats aquests dos mesos, els serveis tècnics municipals avaluaran les idees rebudes i es farà públic el resultat.

Treballs de consolidació de la Masia de ca n’Horta

Actualment estan en fase d’execució els treballs de reforç de l’estructura de ca n’Horta, amb la voluntat de de garantir la pervivència de la construcció amb tots els seus valors. Les intervencions tenen com a objectiu conservar, protegir i recuperar l’edifici mitjançant la consolidació i restauració dels seus elements i sistemes constructius, sense que això comporti la pèrdua de valor històric, arquitectònic o documental.

La intervenció més remarcable és la retirada de la coberta actual, molt malmesa, i la substitució d’una de nova. Els criteris d’aquesta intervenció són funcionals i tenen la voluntat de reproduir un element característic d’aquest tipus d’edificis.       

Així, s’ha projectat una coberta que reprodueixi i recordi la original, utilitzant materials de la mateixa naturalesa com són la fusta en l’estructura i la ceràmica en la cobertura, però amb les tecnologies i propietats d’avui dia. La seva finalitat és poder transmetre una lectura adequada i respectuosa de l’arquitectura popular i tradicional que caracteritza aquests tipus d’edificacions.

També es reproduiran els ràfecs segons les tipologies i característiques que conserva la masia en l’actualitat.