null Gavà convida a la ciutadania a participar en el disseny de "l’Estratègia de l’Alimentació Sostenible, Accessible i Saludable"

• Aquest document reuneix els principals projectes sobre sostenibilitat alimentària al municipi, identificant reptes i accions futures. • Suposa un pas endavant perquè l’Ajuntament i la ciutat treballin per a garantir una alimentació justa, sostenible i de qualitat. • El document ja és visible a la plataforma "Gavà participa, Gavà" decideix perquè la ciutadania pugui fer propostes per enriquir-lo, abans de la seva aprovació definitiva.


Després d’un procés de reflexió profunda sobre el sistema agroalimentari actual de la ciutat i les implicacions directes sobre la ciutadania, l’Ajuntament de Gavà presenta el full de ruta  "l'Estratègia de l'Alimentació Sostenible, Accessible i Saludable".

El document recopila totes les accions que s’estan realitzant a l’Ajuntament en el marc de l'alimentació, però també marca les fites a seguir. En total s’han definit tres objectius generals sobre els quals es fomentarà l'estratègia de Gavà: combatre l’emergència climàtica, promoure dietes sostenibles, accessibles i saludables per a tothom i l’impuls de l’economia local i de proximitat.

"L’Estratègia d’Alimentació Sostenible, Accessible i Saludable de Gavà" és fruit del treball conjunt dels diferents departaments de l’Ajuntament i els agents econòmics i socials relacionats directament amb la sostenibilitat alimentària del municipi (mercats, pagesia, comerciants, associacions, salut i persones vulnerables).

El document ja es pot consultar a la plataforma digital Gavà participa, Gavà decideix perquè tota la ciutadania pugui donar la seva opinió i plantejar propostes per enriquir-la, abans de la seva aprovació definitiva.

 

Una estratègia integral

El document s’ha elaborat amb una mirada transversal a tots els àmbits i departaments municipals, incorporant les accions que s’han vingut impulsant els últims anys i, sobretot, els reptes futurs d’acord les necessitats detectades.

La millora de l’alimentació entre la ciutadania vulnerable i la transició cap a una alimentació més sostenible per als infants, l’augment de la presència de la dona al sector agroalimentari i l’eliminació dels estereotips que la vinculen al moment de la compra, són alguns dels reptes que coordinarà l’Àmbit d’Acció Social, Ciutat Educadora i Cultura.

L’Àmbit de Governança, Gestió Interna, Desenvolupament Econòmic Sostenible i Projecció de la Ciutat vol incidir en la creació d’ocupació de qualitat al sector agroalimentari, la promoció del producte local de km0, les sinergies entre els sectors pagesia-comerç-restauradors, la formació al sector comerç i mercats en sostenibilitat i les bones pràctiques en economia circular/excedents alimentaris.

Aconseguir una gestió responsable dels recursos per combatre l’emergència climàtica, aconseguint una cadena de producció alimentària respectuosa amb el medi ambient, el benestar animal i les persones, i impulsar processos de sensibilització cap a la ciutadania surt d’Urbanisme, Habitatge, Obres i Sostenibilitat Ambiental. El document proposa la creació d’una central de compres per a la distribució de productes de proximitat o l’eliminació dels plàstics d’un sol ús en els serveis d’alimentació dependents de l’Ajuntament.

Per últim, es volen generar canvis en els proveïdors d’alimentació cap a una oferta de productes sostenibles, aconseguir que s’elaborin menús més equilibrats a les escoles amb proposta de sopar, així com opcions de dietes amb necessitats alimentàries especials als menjadors col·lectius municipals.  

 

Intercanvi i aprenentatge amb Urbact i BioCanteens

Amb l’objectiu de portar a terme algunes de les accions de l’estratègia, Gavà ja és part activa de la xarxa BioCanteens, la qual garantirà una distribució de menús escolars sostenibles a partir de les bones pràctiques de la població francesa Mouans-Sartoux.

Aquesta iniciativa és possible gràcies a la convocatòria europea d’intercanvi i aprenentatge URBACT, que engloba 29 països, 7.000 agents locals i 550 ciutats. URBACT tracta de fomentar el desenvolupament urbà sostenible i la innovació als municipis d’Europa que desitgin participar, com és el cas de Gavà, ciutat seleccionada.

En aquest sentit s’ha creat el Grup local URBACT-Biocanteens, el qual rebrà l’assessorament dels socis experts a per ajudar a Gavà a implementar el projecte. El formen representants d’associacions, com la Cooperativa Agropecuària de Gavà, l’Associació de Famílies d’Alumnes de Gavà, la Fundació Espigoladors o l’Associació de Celíacs de Catalunya, i persones relacionades amb els àmbits de l’alimentació i l’educació: personal de menjador, professorat, mares i pares, personal municipal, representants electes, agricultors locals i agents de la indústria de la restauració.

Els socis d’aquest projecte, que rep de la Unió Europea un total de 550.000 €, són Mouans-Sartoux (França), Wroclaw (Polònia), Liege (Bèlgica) i Gavà (Espanya).

 

Altres accions

L’adhesió a la Declaració de Glasgow, una de les fites vinculades a la COP26, ha estat altra de les accions de Gavà. Amb aquesta signatura es reafirma com una ciutat compromesa a adoptar un enfocament integral front a l’emergència climàtica, amb l’aplicació de polítiques alimentàries sostenibles i, a més, vinculada al Pacte de Milà.

A més, l’Ajuntament de Gavà també és un dels ens que donen suport a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona (CARM), un instrument de coordinació estratègica pel desenvolupament de polítiques alimentàries en clau local i metropolitana. Aquest fet, sumat a que Barcelona s’imposa com la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021, crea un escenari local ple d’oportunitats per continuar treballant en el camp de l’alimentació sostenible, accessible i saludable.