null El Hub ECCUS, reconegut a la Copa España Creativa

L’espai de col·laboració publicoprivada per contribuir a avançar cap al nou model econòmic ha rebut el segon accèssit de la Copa España Creativa. Ha estat el tercer millor projecte dels 20 s’han presentat al Fòrum territorial Oriola 2020


 

El Hub ECCUS (Economia Circular i Ciutats Urbanes Sostenibles), liderat per l’Ajuntament de Gavà, ha estat un dels projectes premiats en la Copa España Creativa 2020, que es va atorgar dissabte en el VII Fòrum de Ciutats i Territoris Creatius d’Espanya a Oriola (Alacant). Aquest fòrum esdevé un espai de participació, trobada i reflexió on compartir projectes que consolidin la Xarxa de Ciutats i Territoris Creatius d'Espanya i que contribueixin a reactivar Espanya des de la capacitat de crear, innovar i construir un futur més solidari i sostenible. Aquesta edició, ajornada amb motiu de la pandèmia, ha coincidit amb un 2021 declarat per l’ONU com Any Internacional de l'Economia Creativa per al Desenvolupament Sostenible.

 

La candidatura de Gavà ha rebut el segon dels cinc accèssits d’un guardó que distingeix el projecte urbà o territorial més creatiu i innovador de l'Estat espanyol. En aquesta edició, la Copa que ha recaigut en la Diputació de Lugo pel seu projecte per recuperar, conservar i posar en valor els soutos de la Reserva dels Ancares de Lugo i Muntanyes de Cervantes, Navia i Becerreá.

El Hub ECCUS partia com a un dels 20 projectes finalistes. Aquesta hub l’integren, a més de Gavà, municipis com Sevilla, Gijón, San Fernando, Sant Cugat, Sestao, Las Rozas i Valladolid; les entitats publicoprivades Aigües de Barcelona i CETAQUA, i els organismes privats Vodafone i TECH Friendly. Pretén esdevenir un espai d’intercanvi de coneixements i oportunitats de negoci que permetrà identificar projectes d’interès comú, reptes i possibilitats de finançament per al desplegament de projectes d'economia circular a nivell urbà.

Manifest d’Oriola

El Fòrum Oriola 2020 es va convertir durant 3 dies en l'epicentre d'una necessària reflexió nacional en la recerca de nous paràmetres en l'àmbit econòmic, social, cultural, territorial i mediambiental, a través de 3 fòrums. Es van abordar temes com la necessària transició digital d'empreses i administracions; la importància del talent, la innovació i la creativitat, com a principals actius en la nova Economia Creativa per al desenvolupament sostenible; la transformació sostenible i digital dels esdeveniments culturals; la recerca de nous espais públics i privats per a la creació artística i creativa, per a la cocreació i generació de xarxes; la necessitat d'un transport i mobilitat sostenibles; la salvaguarda del territori com a patrimoni i el seu valor paisatgístic com a motor de desenvolupament sostenible; les energies renovables i principals canvis mediambientals; la lluita contra el canvi climàtic i millora en la gestió de l'aigua, així com la reactivació social, recuperació mediambiental i paisatgística urbana i territorial, entre altres.

Les reflexions d’aquests fòrums seran recollides en el "Manifest Oriola" que serà a més, un document "viu", en què es podran seguir incorporant idees i reflexions fins a finals d'aquest mes d'octubre.

Gavà, ciutat creativa

L’Ajuntament de Gavà va formalitzar la seva adhesió a la Xarxa de Ciutats i Territoris Creatius d’Espanya l’any 2016. L’objectiu d’aquest organisme és potenciar conjuntament la creativitat col·lectiva a partir de la suma de creativitats individuals urbanes o territorials que afavoreixin el ressorgiment de les ciutats com a pols de creació i innovació.

Aquesta era la segona vegada en què l’Ajuntament de Gavà arribava a la final de la Copa España Creativa. A l’edició de 2018 ho va fer amb el programa de participació ciutadana “Junts Fem Barri”.