null “Escoles públiques de qualitat per a tothom”, campanya de suport a l’escolarització pública a Gavà

La iniciativa es presenta coincidint amb l’inici de les jornades de portes obertes als centres educatius i el procés de preinscripció per al curs 2020-2021


Sota el lema “Escoles públiques de qualitat per a tothom” la regidora d’educació de l’Ajuntament de Gavà, Mercè Campodarve ha explicat en roda de premsa la campanya en defensa de la Xarxa d’Escoles Públiques. Segons Campodarve “la iniciativa està encaminada a posar en valor la xarxa de centres públics de Gavà, unes escoles de qualitat, amb projectes educatius innovadors i inclusius”.

 

La campanya es posa en marxa coincidint amb l’inici de les jornades de portes obertes i el procés de preinscripció de P3 a 4t d’ESO. Per tal d’ajudar a les famílies en aquest pas tan important com és la tria de l’escola on portar al seu fill o filla, els centres escolars realitzen jornades de portes obertes. En aquest sentit la regidora d’educació ha fet una crida a les famílies per tal que visitin els centres, ja que “durant les jornades de portes obertes les famílies tenen l’oportunitat de conèixer l’equip directiu, el professorat, el projecte educatiu i les instal·lacions i així tenir la màxima informació per prendre la decisió final”. En aquest sentit i per informar més àmpliament a les famílies es faran quatre xerrades informatives: dues a la sala de la Biblioteca Josep Soler i Vidal i una a cada llar d’infants pública.

 

En el marc d’aquesta campanya, es duran a terme diferents accions de difusió com flyers informatius, cartells, pancartes i l’edició d’un llibret amb una fitxa informativa de cada centre públic per repartir a les famílies.

 

Les jornades de portes obertes ja s’han iniciat i es perllongaran fins al proper mes de març a les escoles de primària i secundària i, a l’abril es faran a les llars d’infants públiques. Pel que fa al període de preinscripcions de P-3 fins a 4t de l’ESO començarà el 23 de març i s’allargarà fins a l’1 d’abril. Quant a batxillerat, cicles formatius i llars d’infants, la Generalitat encara no ha fitxat les dates corresponents.

 

La regidora d’Educació va avançar que “de cara al curs vinent, Gavà comptarà amb una línia menys de P3”. El Departament d’Ensenyament ha decidit tancar una línia a l’escola Marcel·lí Moragas abans d’iniciar-se el procés de preinscripció. En aquest sentit Mercè Campodarve ha afirmat que “l’Ajuntament ha mostrat el seu rebuig al tancament d’aquesta línia a la taula de planificació i donarà suport a les reivindicacions de les famílies i del centre”. Campodarve ha afegit que “abans de tancar qualsevol grup, considerem que hi ha altres alternatives com és la baixada de ràtios que afavoreix la personalització de l’educació de l’infant i la inclusió”.  

 

Pel que fa a dades d’escolarització pel proper curs, les previsions són que 420 nens i nenes iniciïn la seva etapa escolar amb una oferta educativa de 475 places. Amb relació a 1r d’ESO es compta amb 572 alumnes que es podran matricular en una de les 630 places existents.

 

D’altra banda, la regidora d’Educació va parlar de Gavà com a ciutat educadora. En aquest sentit va explicar que Gavà estarà present a la trobada de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores, de la qual forma part, explicant el procés i les conclusions de l’Audiència Educativa. Així mateix, s’ha presentat a Polònia el programa d’inclusió que treballen de forma conjunta les escoles Maria Felip i Marcel·lí Moragas.

 

Millores als centres educatius públics

Campodarve va avançar algunes de les obres de millora previstes en centres públics de Gavà. En concret, l’Ajuntament invertirà 180.000 euros en actuacions a les escoles públiques. En aquest sentit va explicar que “actualment estem parlant amb les direccions dels centres per determinar les obres de millora que cal dur a terme a l’estiu”.

D’altra banda, la Generalitat es farà càrrec de les obres d’arranjament de les pistes esportives de l’Institut de Bruguers i l’elaboració d’un pla director per a la reforma integral del centre. Així mateix, s’instal·larà un mòdul prefabricat i un hivernacle a l’Institut El Calamot. A més, a l’escola Joan Salamero s’adequaran unes sales per poder desenvolupar una de les activitats marcades en el seu projecte educatiu de centre com és la dansa.

 

Suport a l’escolarització

Durant la presentació de la campanya, la regidora d’Educació també va parlar de les ajudes a l’escolarització que s’atorguen des de l’Ajuntament tot recordant que, en aquest curs 2019-2020, s’han destinat més de 440.000 euros a garantir la igualtat dels infants en l’àmbit escolar. Aquestes ajudes estan destinades a cobrir les necessitats bàsiques en matèria educativa dins i fora de les aules. De cara al curs 2020-2021 es mantindran aquestes línies d’ajuda centrades en subvencions per la compra de llibres, socialització i reutilització, sortides curriculars, activitats extraescolars i ajudes de menjador a alumnes de primària, secundària i llars d’infants, suport a la inclusió en casals d’estiu i suport als centres que compten amb SIEI.