La història de la Fira

La primera edició del que avui coneixem com la Fira d'Espàrrecs va tenir lloc el 22 de maig de 1932. Va néixer com a Concurs Exposició d'Espàrrecs on els agricultors volien mostrar un producte autòcton que només es produïa als camps situats a les Sorres de Gavà. Durant la dècada dels trenta, el cultiu de l'espàrrec blanc va tenir el seu moment d'esplendor i la producció en aquesta època sobrepassava les sis mil tones anuals.

Des de 1932, el Concurs Exposició d'Espàrrecs es va convocar anualment fins l'any 1936. La Guerra Civil Espanyola i la postguerra, amb les seves conseqüències, van impedir que aquesta iniciativa de la pagesia gavanenca tingués continuïtat.

 

Fira dʼEspàrrecs de 1935, al vestíbul de lʼAjuntament Foto: Centre dʼHistòria de la Ciutat.

La Història de la Fira, vestíbul de lʼAjuntament


La Fira es va reprendre l'any 1943, però va patir dues noves interrupcions. Així, després d'aquell any, no es tornà a fer fins a l'any 1948 i després es va iniciar un nou parèntesi de dotze anys sense celebració. Arribat l'any 1961 es recuperà, ja amb continuïtat, aquesta tradició. La Fira ha conegut diferents emplaçaments: el Casino, la Torre Lluch, el pavelló Jacme March, la pista poliesportiva de Can Tintorer,  la plaça de Francesc Macià i l'actual, a la plaça de Jaume Balmes.

Actualment, és una mostra agrícola, comercial i gastronòmica que, any rere any, visiten més de 30.000 persones. La transformació social i econòmica que ha experimentat Gavà s'ha reflectit a la Fira, que alhora que conserva el vessant agrícola ha anat incorporant altres sectors com el comercial i el gastronòmic.