Refugio antiaéreo de la Rambla

Entre març i desembre de 1938, setze gavanencs van perdre la vida en diversos bombardejos. Gavà era objectiu militar a causa de la fàbrica Roca, on es produïen projectils. Una de les respostes de la societat civil davant d'aquesta amenaça va ser la construcció de refugis.

Durant la primavera de 1938 Franco preparava l'ofensiva de l'Ebre i va ordenar desmoralitzar la rereguarda republicana. Van augmentar els bombardejos sobre Barcelona i als avions italians es van afegir els alemanys del front d'Aragó.

A Gavà, la Compañía Roca Radiadores, col·lectivitzada l'any 1936 pels republicans, va aprofitar la seva infraestructura com a foneria per fabricar projectils. Reconvertida en indústria de guerra, la fàbrica Roca va esdevenir objectiu militar de l'exèrcit franquista. A Gavà hi va haver un total de sis bombardeigs amb un saldo de setze víctimes.

L'Ajuntament de Barcelona va distribuir manuals on es donaven instruccions per a la construcció de refugis. A Gavà tenim constància de l'existència de cinc refugis. Aquest són: refugi de la rambla de Salvador Lluch, refugi del carrer del Centre (conservat en part i no accessible), refugi de Serra i Balet (no conservat, a la foto) , refugi del carrer de Santa Teresa (no conservat), i refugi del carrer d'Àngel Guimerà (no conservat, però sí, documentat).

El refugi de la Rambla ocupa la part central de Rambla, des de l'estació del ferrocarril fins a la carretera de Santa Creu de Calafell, i és un túnel de 124 metres de llargada que tenia un ramal que anava cap a les oficines de la Roca. El van construir els mateixos treballadors de la fàbrica gavanenca sota les ordres del Comitè d'Empresa l'any 1938.

El refugi tenia tres entrades. La primera, a la Rambla, cantonada amb la carretera de Santa Creu de Calafell. N'hi havia una altra a prop de l'estació i, finalment, la tercera estava situada darrere les reixes que tancaven les oficines de la Roca. Per a la construcció es van emprar tones de formigó per poder suportar la caiguda de les bombes.

La restauració

Gavà ha recuperat i adequat el refugi antiaeri de la Rambla, redescobert l'any 2008 arran de les obres de vianalització del tram inicial de la rambla de Salvador Lluch. L'actuació respon a l'aposta de la ciutat per la recuperació de la memòria històrica, i per la conservació i divulgació del patrimoni, un àmbit en el qual també s'inscriuen el Parc Arqueològic de les Mines de Gavà, la recuperació del castell d'Eramprunyà o la tasca del Centre d'Història de la Ciutat sobre els testimonis de la nostra història.

 

 

VISITA'NS

Amb un itinerari i la visita al refugi podrem conèixer la història d’aquella època i reviure en primera persona les sensacions, pors i sentiments dels homes, dones i infants que van trobar aixopluc al refugi.

Accés restringit al Refugi antiaeri.

Visita guiada cada primer diumenge de mes, i grups amb cita.

Places limitades

És necessari realitzar reserva a:

Museu de Gavà

T. 93 263 96 10 (de dimarts a diumenge de 10 a 13 h; i de dimarts a dissabte de 16 a 19 h)

museu@gava.cat

 

PREU

 

Visita guiada general: 4 €

Visita guiada reduïda: 2,5 €

Consulteu descomptes i tarifes de grup.

 

Entrada gratuïta:

Ciutadans de Gavà acreditats.

Quart dissabte de mes, a les 10.30 h (Visita gratuïta de gener a desembre).

Jornades de portes obertes, altres ofertes i promocions.

 

SERVEI EDUCATIU

Visites i tallers didàctics adaptats a totes les edats. Consulteu l’oferta i contacteu amb el servei educatiu.

 

ACCESSIBILITAT

Recorregut acessible amb mobilitat reduïda i cadira de rodes, inclús a la mina reproduïda.

Teniu necessitats especials? Poseu-vos en contacte amb el nostre servei educatiu.

 

UN DIA PERFECTE!

Descobriu activitats, visites, restaurants, rutes a la natura, i gaudiu de descomptes per passar un dia inoblidable al Baix Llobregat, a un salt de casa vostra.