La història de la Policia Municipal es remunta a l’any 1924, quan l’Ajuntament va nomenar el primer guàrdia municipal, al qual s’afegiria un segon l’any posterior. Tres anys després es va crear la figura del vigilant nocturn, per garantir la seguretat d’un nucli petit les 24 hores del dia.

La plantilla no es va doblar fins a finals de la dècada dels 40, un procés que s’acceleraria la dècada següent coincidint amb un ràpid creixement urbanístic que requeria més serveis i seguretat a la ciutadania, cosa que va suposar un creixement exponencial del cos.

A la dècada dels anys 60 va ingressar a la Policia Municipal de Gavà personal procedent de l’Exèrcit, Guàrdia Civil i l'aleshores Policia Armada. Va ser en aquest temps també quan es van adquirir els primers vehicles, ja que fins aleshores els serveis es realitzaven a peu. Els primers cotxes de la Policia de Gavà van ser uns SEAT 127.

L’any 1973 marca un punt d’inflexió amb l’estrena de la nova seu a l’edifici de la Rambla Casas número 102. Unes dependències que han estat testimoni de la reinstauració dels ajuntaments democràtics i de la constant modernització del servei, amb la incorporació de les primeres dones, la implementació dels avenços tecnològics, la professionalització del cos i la implantació de noves formes de treballar, com ara la diversificació dels serveis, amb la creació de la patrulla de Medi Ambient i la figura del policia de barri. Tot això, a banda de la coordinació amb la resta de cossos de seguretat que operen al municipi.

96 anys després continuen els reptes. El camí cap al centenari vindrà acompanyat de l’estrena de la nova seu de la Comissaria de la Policia Municipal, al barri de les Bòbiles. Unes dependències que es preveuen entrin en funcionament els primers mesos de 2015 i que permetran desenvolupar de forma més eficaç les tasques que té encomanades la Policia Municipal i dotar amb tots els avenços un servei bàsic com és la seguretat ciutadana.

Després de prop d'un segle, la Policia Municipal de Gavà és una peça clau del Gavà d’avui dia. La seva professionalitat i la seva vocació de servei públic contribueixen a fer de Gavà una ciutat segura, tal com ho demostren els percentatges de fets delictius, per sota de ciutats de característiques similars. No obstant això, a banda dels percentatges cal que la ciutadania percebi aquesta sensació i és per això que el cos gavanenc afronta noves fites per estar a l’altura d’allò que exigeixen els gavanencs i les gavanenques. La història, doncs, continua amb aquesta voluntat.